11 okt 2016 15:30

14 okt 2016 06:29

Födde efter krocken

MARIESTAD: Förlossningsvärkarna startade efter olyckan

En bilolycka satte i gång Madeleines värkar och några timmar senare födde hon sitt och sambons andra barn.
– Jag skulle ha fött sista oktober, så jag har inte förstått att hon är ute än, säger Madeleine.

Det var i onsdags, den femte oktober, som en bil fastnade mellan järnvägsbommarna på Drottninggatan i Mariestad. Bilen backade ut genom bommarna och in i bilen bakom. I den påbackade bilen satt gravida Madeleine Holmén, 28, sambon Johan Sipola, 30, deras 16 månader gamla son Sixten och Johans kollega. Turligt nog var det ingen som skadades i krocken.

– Jag var mest orolig för honom, säger Johan och pekar på Sixten som nöjt äter banan och kiwi vid middagsbordet.

Sixten grät av förvåning efteråt, men när räddningstjänsten kom till platsen och Sixten fick en gosedjursapa som plåster på såren glömde han bort det otäcka och återgick till sitt glada, energiska jag. En liten flicka kom förbi olycksplatsen och ställde många frågor om barnet i Madeleines mage.

– Hon undrade hur många månader det var kvar. Jag berättade att det var tre veckor, men det visade sig att det bara var några timmar kvar, säger Madeleine.

I väntan på polisen kände Madeleine små förlossningsvärkar, inget ovanligt med tre veckor kvar till beräknat födelsedatum. Men väl hemma i lägenheten var det bara en minut mellan värkarna och paret fick ringa efter barnvakt och packa BB-väskan.

– Vi kom in till sjukhuset 19:50 och hon föddes 21:03, berättar Johan.

Signe, som den nyfödda heter, föddes i sätesbjudning men allt gick ”ovanligt bra” enligt Madeleine. Sex läkare och barnmorskor var på plats i rummet och fler stod på kö utanför. Eftersom dottern föddes tre veckor för tidigt och drabbades av gulsot var de kvar på sjukhuset i några dagar, men nu mår hela familjen bra.

Nöjd storebror

Signe föddes 2885 gram lätt och 47 centimeter kort, och är lika lugn som sin lillebror. Under MT:s besök, det första hembesöket sedan familjen kom hem från sjukhuset, sover Signe lugnt i mammas och pappas famn.

– Jag fick väcka henne i natt för att hon skulle äta, annars hade hon sovit hela natten, säger Madeleine.

När den nyblivna storebrodern Sixten kom till sjukhuset dagen efter förlossningen sprang han fram till sin lillasyster och sa ”hej”. På Sixtens tröja är ”only child” överstruket och ”big brother” står med stora bokstäver.

Mamma och pappa berättar att olyckan vid järnvägsövergången nu är en rolig anekdot att berätta för barnen när de blir större, eftersom att allt gick bra.

– Det var skönt att allt gick så bra, men inte trodde jag att det skulle komma en bebis direkt efter krocken, säger Madeleine.

Det var i onsdags, den femte oktober, som en bil fastnade mellan järnvägsbommarna på Drottninggatan i Mariestad. Bilen backade ut genom bommarna och in i bilen bakom. I den påbackade bilen satt gravida Madeleine Holmén, 28, sambon Johan Sipola, 30, deras 16 månader gamla son Sixten och Johans kollega. Turligt nog var det ingen som skadades i krocken.

– Jag var mest orolig för honom, säger Johan och pekar på Sixten som nöjt äter banan och kiwi vid middagsbordet.

Sixten grät av förvåning efteråt, men när räddningstjänsten kom till platsen och Sixten fick en gosedjursapa som plåster på såren glömde han bort det otäcka och återgick till sitt glada, energiska jag. En liten flicka kom förbi olycksplatsen och ställde många frågor om barnet i Madeleines mage.

– Hon undrade hur många månader det var kvar. Jag berättade att det var tre veckor, men det visade sig att det bara var några timmar kvar, säger Madeleine.

I väntan på polisen kände Madeleine små förlossningsvärkar, inget ovanligt med tre veckor kvar till beräknat födelsedatum. Men väl hemma i lägenheten var det bara en minut mellan värkarna och paret fick ringa efter barnvakt och packa BB-väskan.

– Vi kom in till sjukhuset 19:50 och hon föddes 21:03, berättar Johan.

Signe, som den nyfödda heter, föddes i sätesbjudning men allt gick ”ovanligt bra” enligt Madeleine. Sex läkare och barnmorskor var på plats i rummet och fler stod på kö utanför. Eftersom dottern föddes tre veckor för tidigt och drabbades av gulsot var de kvar på sjukhuset i några dagar, men nu mår hela familjen bra.

Nöjd storebror

Signe föddes 2885 gram lätt och 47 centimeter kort, och är lika lugn som sin lillebror. Under MT:s besök, det första hembesöket sedan familjen kom hem från sjukhuset, sover Signe lugnt i mammas och pappas famn.

– Jag fick väcka henne i natt för att hon skulle äta, annars hade hon sovit hela natten, säger Madeleine.

När den nyblivna storebrodern Sixten kom till sjukhuset dagen efter förlossningen sprang han fram till sin lillasyster och sa ”hej”. På Sixtens tröja är ”only child” överstruket och ”big brother” står med stora bokstäver.

Mamma och pappa berättar att olyckan vid järnvägsövergången nu är en rolig anekdot att berätta för barnen när de blir större, eftersom att allt gick bra.

– Det var skönt att allt gick så bra, men inte trodde jag att det skulle komma en bebis direkt efter krocken, säger Madeleine.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist