07 okt 2016 16:13

07 okt 2016 16:13

Skönt drag på Tunaholm

MARIESTAD: Skapande skola väcker elevernas kreativa ådra

För en stund hade pedagogerna mössa och keps, slängde sig med slang och uppmanade till vilt hoppande.
I veckan har hiphopartisterna John Landenfelt, Marcus Björn och David Ekman inspirerat elever på Tunaholmsskolan.

Efter smygstarten i fjol har skapande skola tagit nästa steg. Initiativtagaren, Martin Hermansson, kultursamordnare i Mariestads kommun, berättar hur ribban höjts efter ett bidrag på över en halv miljon kronor från Statens kulturråd.

– Tanken har hela tiden varit att inkludera alla elever i grundskolan. Ur ett kulturperspektiv har vi ett tydligt fokus på barn och unga och deras lärande, säger Hermansson.

Under höstterminen kommer eleverna få intryck av allt från musiker och författare till konstnärer och ingenjörer under olika workshops. Tunaholmsskolan har under veckan som gått gästats av en trio som till vardags livnär sig på musik i grupperna Shazaam, Ratcha Banialuka och Stök.

– Vårt mål är att så ett frö hos ungdomarna, att väcka en musikalisk ådra till liv. De har bland annat fått skriva låttexter, lirat olika instrument och testa att spela in i en studio, säger David Ekman.

Och det verkar onekligen som att hiphoptrion lyckas nå eleverna. Ljudnivån i skolkafeterian skruvades upp rejält under en avskedskonsert på fredagsförmiddagen. Nu var det fritt fram för händerna i luften, busvisslingar och applåder utan risk för reprimander från de ordinarie lärarna.

Thea Hommel och Alicia Larsson i årskurs sju fick feeling och intog scen för att framföra egna alstret Lyckans melodi.

– Nervöst, men sjukt kul! säger Alicia och får medhåll av Thea:

– Jag vill fortsätta med musiken!

Efter smygstarten i fjol har skapande skola tagit nästa steg. Initiativtagaren, Martin Hermansson, kultursamordnare i Mariestads kommun, berättar hur ribban höjts efter ett bidrag på över en halv miljon kronor från Statens kulturråd.

– Tanken har hela tiden varit att inkludera alla elever i grundskolan. Ur ett kulturperspektiv har vi ett tydligt fokus på barn och unga och deras lärande, säger Hermansson.

Under höstterminen kommer eleverna få intryck av allt från musiker och författare till konstnärer och ingenjörer under olika workshops. Tunaholmsskolan har under veckan som gått gästats av en trio som till vardags livnär sig på musik i grupperna Shazaam, Ratcha Banialuka och Stök.

– Vårt mål är att så ett frö hos ungdomarna, att väcka en musikalisk ådra till liv. De har bland annat fått skriva låttexter, lirat olika instrument och testa att spela in i en studio, säger David Ekman.

Och det verkar onekligen som att hiphoptrion lyckas nå eleverna. Ljudnivån i skolkafeterian skruvades upp rejält under en avskedskonsert på fredagsförmiddagen. Nu var det fritt fram för händerna i luften, busvisslingar och applåder utan risk för reprimander från de ordinarie lärarna.

Thea Hommel och Alicia Larsson i årskurs sju fick feeling och intog scen för att framföra egna alstret Lyckans melodi.

– Nervöst, men sjukt kul! säger Alicia och får medhåll av Thea:

– Jag vill fortsätta med musiken!