03 okt 2016 06:00

13 okt 2016 06:32

10-åring misshandlad

HÖGELIDSSKOLAN: Ingen polisanmälan från skolan

En 10-årig pojke blev nyligen misshandlad av två äldre elever på Högelidsskolan. Pojkens föräldrar har polisanmält händelsen. Det har däremot inte skolan gjort utan menar att det rör sig om en kränkning och att de följer sin handlingsplan.
– Om inte detta är en misshandel, så vet jag inte vad som är det, säger pojkens förälder.

Den 19 september blev en 10-årig pojke misshandlad på Högelidsskolan under skoltid.

– Han var helt oförberedd när två 11-åriga pojkar kom bakifrån och sparkade ner honom så han föll ner i golvet med huvudet före, säger pojkens förälder.

De ska sedan ha knuffat in honom i väggen och bland annat trycktes området kring hans njure hårt mot ett dörrhandtag. De har därefter fortsatt att slå med knytnävar över bröstet, sparkat honom i magen och underlivet. När kompisar försökte gå emellan fick också de ta emot slag.

Pojken tvingades uppsöka sjukhus både direkt efter händelsen och dagen efter.

”En kränkning”

Skolans version av händelsen skiljer sig dock från förälderns.

– Vi hade en kränkning på skolan i förra veckan, mer än så kan jag inte kommentera i enskilda fall, säger Zophia Zander Norell som är rektor på Högelidsskolan F-6.

Ett uttalande som föräldern har svårt att förstå.

– Om detta bara är en kränkning och inte en misshandel, så vet jag inte vad som är misshandel. Skulle det handla om vuxna personer skulle det kanske till och med vara grov misshandel, jag förstår inte vad det skulle vara för skillnad när det handlar om barn.

Ingen polisanmälan

Föräldrarna har nu gjort en polisanmälan kring händelsen, med det har däremot inte skolan gjort.

– Vi avgör från fall till fall om en polisanmälan ska göras och i det här fallet har vi bedömt att det inte ska göras, säger Zophia Zander Norell och tillägger att det är ytterst sällan som en skola polisanmäler händelser.

Enligt pojkens föräldrar handlar det om en grov misshandel, vad tänker du kring det?

– Jag kommenterar inte vad som hänt i detta fallet.

Följt rutiner

Efter den aktuella händelsen menar hon att skolan följt sina rutiner och att den handlingsplan som Högelidsskolan tagit fram för att motverka diskriminering och kränkande behandling, har följts till punkt och pricka.

– Där ingår det bland annat att rektorn ska starta en utredning och reda ut vilket stöd som behövs för både den utsatta och utsättande eleven och det har vi gjort. Och jag har även skrivit ett brev till skolans föräldrar och förklarat hur vi har agerat, säger Zander Norell.

– Om de säger att de följt alla sina rutiner i det här ärendet så tycker jag de behöver ändra sina rutiner, säger pojkens förälder.

Ett möte med berörda parter är inplanerat i slutet av veckan för att utvärdera situationen.

Den 19 september blev en 10-årig pojke misshandlad på Högelidsskolan under skoltid.

– Han var helt oförberedd när två 11-åriga pojkar kom bakifrån och sparkade ner honom så han föll ner i golvet med huvudet före, säger pojkens förälder.

De ska sedan ha knuffat in honom i väggen och bland annat trycktes området kring hans njure hårt mot ett dörrhandtag. De har därefter fortsatt att slå med knytnävar över bröstet, sparkat honom i magen och underlivet. När kompisar försökte gå emellan fick också de ta emot slag.

Pojken tvingades uppsöka sjukhus både direkt efter händelsen och dagen efter.

”En kränkning”

Skolans version av händelsen skiljer sig dock från förälderns.

– Vi hade en kränkning på skolan i förra veckan, mer än så kan jag inte kommentera i enskilda fall, säger Zophia Zander Norell som är rektor på Högelidsskolan F-6.

Ett uttalande som föräldern har svårt att förstå.

– Om detta bara är en kränkning och inte en misshandel, så vet jag inte vad som är misshandel. Skulle det handla om vuxna personer skulle det kanske till och med vara grov misshandel, jag förstår inte vad det skulle vara för skillnad när det handlar om barn.

Ingen polisanmälan

Föräldrarna har nu gjort en polisanmälan kring händelsen, med det har däremot inte skolan gjort.

– Vi avgör från fall till fall om en polisanmälan ska göras och i det här fallet har vi bedömt att det inte ska göras, säger Zophia Zander Norell och tillägger att det är ytterst sällan som en skola polisanmäler händelser.

Enligt pojkens föräldrar handlar det om en grov misshandel, vad tänker du kring det?

– Jag kommenterar inte vad som hänt i detta fallet.

Följt rutiner

Efter den aktuella händelsen menar hon att skolan följt sina rutiner och att den handlingsplan som Högelidsskolan tagit fram för att motverka diskriminering och kränkande behandling, har följts till punkt och pricka.

– Där ingår det bland annat att rektorn ska starta en utredning och reda ut vilket stöd som behövs för både den utsatta och utsättande eleven och det har vi gjort. Och jag har även skrivit ett brev till skolans föräldrar och förklarat hur vi har agerat, säger Zander Norell.

– Om de säger att de följt alla sina rutiner i det här ärendet så tycker jag de behöver ändra sina rutiner, säger pojkens förälder.

Ett möte med berörda parter är inplanerat i slutet av veckan för att utvärdera situationen.

  • Anna Leijon