26 sep 2016 21:20

27 sep 2016 16:27

Rysare när budgeten klubbades

MARIESTAD: Oeniga SD-ledamöter fällde avgörandet

Efter en lång budgetdebatt i Mariestads kommunfullmäktige fälldes till slut avgörandet efter votering.
Och det blev dramatiskt när Sverigedemokraternas gruppledare Marie Bivefors valde att rösta med oppositionen.

Kommunalråd Johan Abrahamsson (M) inledde måndagskvällens budgetdebatt med att lova att aldrig spela rysk roulette med kommunens ekonomi. Abrahamsson påpekade att Mariestads kommun gjort framsteg på rankingar för såväl skola, som näringsliv och husbilar. Och att allianspartierna (M, C, L och KD) gjort detta utan några skattehöjningar.

– Och ändå får vi samma kritik från oppositionen varje år om varför vi inte höjer skatten. En skattehöjning slår alltid hårdast mot dem som har minst. Nej, det är dags att ta av sig det röda tomtestället och ta på sig det blåa arbetsstället, sa Abrahamsson.

”Oansvarigt”

Oppositionspartierna (S, V och MP), som hade med en skattehöjning på 50 öre i sitt förslag, undrade var majoriteten tänkte hämta hem ”effektiviseringar” på totalt 13 miljoner kronor i sitt förslag.

– I stället för att öka intäkterna väljer ni att spara 13 miljoner kronor på kommunens verksamheter. Det kommer att drabba lärare, socialsekreterare med flera ännu mer. Det är inte att ta ansvar, sa oppositionsråd Ida Ekeroth (S).

Socialnämndens ordförande Jan Hallström (L) försäkrade att majoriteten inte kommer att skära i kärnverksamheten. I stället ska pengarna tas från kommunstyrelsens medel till förfogande, avbrutna socioekonomiska projekt, lägre arbetsgivaravgifter med mera.

– Det viktigaste för Liberalerna är att vi gett utbildningsnämnden och socialnämnden 10,5 miljoner kronor respektive 12,5 miljoner kronor extra som de har äskat. Vi kommer inte att skära i skola, vård och omsorg. Punkt! försäkrade Hallström.

Oppositionen är med på de stora investeringarna (260 miljoner kronor 2017). Marie Engström Rosengren (V) påtalade dock vikten av att stärka den finansiella ställningen för att inte urholka den kommunala ekonomin många år framöver. Oppositionen fick sen kraftig kritik för att inte kunna visa hur man skulle finansiera dygnet-runt-nattis, vilket skulle gå loss på närmare sex miljoner kronor enligt Johan Abrahamsson.

Innan det var dags för ett slutligt avgörande hade Johan Abrahamsson hunnit med att kalla Miljöpartiet för Sveriges onödigaste parti. Marie Engström Rosengren ursäktade sig för att ha tappat den röda tråden, samt att Rune Skogsberg (C) berömde debattklimatet och fastslog att han inte behövde rabbla siffror eftersom alliansen ”har en så fantastisk dynamisk företrädade som presenterat budgeten”.

Avgörande

När SD:s Marie Bivefors röstade på oppositionens budgetförslag stod avgörandet till avhoppade SD:aren Ola Jonegård (-) och John Henningsson (SD). Båda valde att rösta på majoritetens förslag, vilket du kan läsa mer om i onsdagens MT. Den totala budgeten för Mariestads kommun 2017 uppgår till närmare 1,8 miljarder kronor.

Kommunalråd Johan Abrahamsson (M) inledde måndagskvällens budgetdebatt med att lova att aldrig spela rysk roulette med kommunens ekonomi. Abrahamsson påpekade att Mariestads kommun gjort framsteg på rankingar för såväl skola, som näringsliv och husbilar. Och att allianspartierna (M, C, L och KD) gjort detta utan några skattehöjningar.

– Och ändå får vi samma kritik från oppositionen varje år om varför vi inte höjer skatten. En skattehöjning slår alltid hårdast mot dem som har minst. Nej, det är dags att ta av sig det röda tomtestället och ta på sig det blåa arbetsstället, sa Abrahamsson.

”Oansvarigt”

Oppositionspartierna (S, V och MP), som hade med en skattehöjning på 50 öre i sitt förslag, undrade var majoriteten tänkte hämta hem ”effektiviseringar” på totalt 13 miljoner kronor i sitt förslag.

– I stället för att öka intäkterna väljer ni att spara 13 miljoner kronor på kommunens verksamheter. Det kommer att drabba lärare, socialsekreterare med flera ännu mer. Det är inte att ta ansvar, sa oppositionsråd Ida Ekeroth (S).

Socialnämndens ordförande Jan Hallström (L) försäkrade att majoriteten inte kommer att skära i kärnverksamheten. I stället ska pengarna tas från kommunstyrelsens medel till förfogande, avbrutna socioekonomiska projekt, lägre arbetsgivaravgifter med mera.

– Det viktigaste för Liberalerna är att vi gett utbildningsnämnden och socialnämnden 10,5 miljoner kronor respektive 12,5 miljoner kronor extra som de har äskat. Vi kommer inte att skära i skola, vård och omsorg. Punkt! försäkrade Hallström.

Oppositionen är med på de stora investeringarna (260 miljoner kronor 2017). Marie Engström Rosengren (V) påtalade dock vikten av att stärka den finansiella ställningen för att inte urholka den kommunala ekonomin många år framöver. Oppositionen fick sen kraftig kritik för att inte kunna visa hur man skulle finansiera dygnet-runt-nattis, vilket skulle gå loss på närmare sex miljoner kronor enligt Johan Abrahamsson.

Innan det var dags för ett slutligt avgörande hade Johan Abrahamsson hunnit med att kalla Miljöpartiet för Sveriges onödigaste parti. Marie Engström Rosengren ursäktade sig för att ha tappat den röda tråden, samt att Rune Skogsberg (C) berömde debattklimatet och fastslog att han inte behövde rabbla siffror eftersom alliansen ”har en så fantastisk dynamisk företrädade som presenterat budgeten”.

Avgörande

När SD:s Marie Bivefors röstade på oppositionens budgetförslag stod avgörandet till avhoppade SD:aren Ola Jonegård (-) och John Henningsson (SD). Båda valde att rösta på majoritetens förslag, vilket du kan läsa mer om i onsdagens MT. Den totala budgeten för Mariestads kommun 2017 uppgår till närmare 1,8 miljarder kronor.