21 sep 2016 06:00

21 sep 2016 06:00

Konsert för mångfald

MARIESTAD: Flera hundra deltagare i Marching for love

Repetitionerna inför Marching for love pågår för fullt runt om på Mariestads skolor. 300 elever ska sjunga för mångfald och tolerans tillsammans med Star Choir från Sydafrika, Triple & touch, Mhandiwe Mazibuko och Mollie Lindén.

I Tunaholmsskolans lilla, provisoriska musiksal trängs ett trettiotal elever. Läraren Mats Pethrus guidar gruppen genom låttexter, rörelser och stämmor, ”En hand, inte två!”, rättar en elev när rörelserna blir fel.

Gruppen sjunger en sång med afrikanska rytmer och refrängen förstärks av händer som viftar i luften. ”Ssssss..... O”, sjunger hela kören samtidigt som de sträcker fram sina händer som ett stopptecken. På torsdag får Tunaholmsskolans åttondeklassare sällskap av nästan 300 andra Mariestadselever och en kör från Sydafrika under konserten i Vadsbohallen.

– Generellt tycker eleverna att det är en rolig grej, säger Mats Pethrus.

Syftet med Marching for love är att öka toleransen och värna mångfalden. Kajsa Fantenberg Niklasson, Olga Tivemo och Nicole de Jongh är tre av eleverna som ska delta under torsdagens konsert. De var med när en liknande konsert anordnades i Skövde förra året.

– Det var mäktigt, konstaterar de.

Intäkterna från konserten går till välgörenhetsarbete i Namibia och Sydafrika, bland annat för att motverka spridningen av HIV och ge elever i länderna hopp om framtiden. Mats berättar att eleverna har blivit informerade om konsertens syfte, något som Kajsa bekräftar.

– Man kan vara med och göra skillnad, säger hon, och Olga tillägger:

– ... på ett roligt sätt.

Talande låttexter

När Mats informerar eleverna om att nästa låt är Baba Whetu möts han av jubel. Låten är skriven av svarta och handlar om att förlåta de vita, sluta sura för det som har varit och ta det för vad det är nu.

– Eleverna har greppat det budskapet, det är bra att kunna blanda in lite historieundervisning, säger Mats.

Efter en andhämtningspaus och lite frisk luft fortsätter repetitionerna med låtarna Friends for life och Circle of life. Till sist sjunger de låten Sverige av Kent. ”Välkommen hit, vem du än är, var du än är”, ljuder genom den lilla salen igen, igen och igen och Mats påminner om stämmorna.

– Stämmorna kommer kanske inte att sitta helt hundra men de kommer få chansen att ha roligt på scenen, säger han.

I Tunaholmsskolans lilla, provisoriska musiksal trängs ett trettiotal elever. Läraren Mats Pethrus guidar gruppen genom låttexter, rörelser och stämmor, ”En hand, inte två!”, rättar en elev när rörelserna blir fel.

Gruppen sjunger en sång med afrikanska rytmer och refrängen förstärks av händer som viftar i luften. ”Ssssss..... O”, sjunger hela kören samtidigt som de sträcker fram sina händer som ett stopptecken. På torsdag får Tunaholmsskolans åttondeklassare sällskap av nästan 300 andra Mariestadselever och en kör från Sydafrika under konserten i Vadsbohallen.

– Generellt tycker eleverna att det är en rolig grej, säger Mats Pethrus.

Syftet med Marching for love är att öka toleransen och värna mångfalden. Kajsa Fantenberg Niklasson, Olga Tivemo och Nicole de Jongh är tre av eleverna som ska delta under torsdagens konsert. De var med när en liknande konsert anordnades i Skövde förra året.

– Det var mäktigt, konstaterar de.

Intäkterna från konserten går till välgörenhetsarbete i Namibia och Sydafrika, bland annat för att motverka spridningen av HIV och ge elever i länderna hopp om framtiden. Mats berättar att eleverna har blivit informerade om konsertens syfte, något som Kajsa bekräftar.

– Man kan vara med och göra skillnad, säger hon, och Olga tillägger:

– ... på ett roligt sätt.

Talande låttexter

När Mats informerar eleverna om att nästa låt är Baba Whetu möts han av jubel. Låten är skriven av svarta och handlar om att förlåta de vita, sluta sura för det som har varit och ta det för vad det är nu.

– Eleverna har greppat det budskapet, det är bra att kunna blanda in lite historieundervisning, säger Mats.

Efter en andhämtningspaus och lite frisk luft fortsätter repetitionerna med låtarna Friends for life och Circle of life. Till sist sjunger de låten Sverige av Kent. ”Välkommen hit, vem du än är, var du än är”, ljuder genom den lilla salen igen, igen och igen och Mats påminner om stämmorna.

– Stämmorna kommer kanske inte att sitta helt hundra men de kommer få chansen att ha roligt på scenen, säger han.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist