20 sep 2016 16:22

20 sep 2016 19:39

Fortsatt positivt företagsklimat

MARIESTAD: Situationen för företagare förbättras

Svenskt näringsliv har undersökt företagsklimatet i Sveriges kommuner.
– Mariestad fortsätter sin utveckling mot ett allt bättre företagsklimat och tar ytterligare steg framåt efter förra årets fantastiska utveckling, säger Kristian Johansson på Svenskt näringsliv.

Svenskt näringsliv har gjort den årliga undersökningen av företagsklimatet i kommuner. Resultaten är glädjande för Mariestad, Töreboda och Gullspång som alla klättrar på rankingen. Mariestad, som klättrade 135 placeringar och blev årets raket i samma undersökning förra året, förbättrar sig med ytterligare 12 placeringar till plats nummer 79 av landets 290 kommuner.

– Mariestad är ett tydligt bevis på att det lönar sig att arbeta aktivt med sitt företagsklimat och man når nu all time high. 2012 befann sig Mariestad på exakt samma placering som Gullspång gör i dag (253), vilket tydligt visar på att det går att förändra, säger Kristian Johansson.

I undersökningen har 88 företag i Mariestad bedömt bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på arbetskraft med relevant kompetens.

Kommunens arbete

Ramona Nilsson, utvecklingschef i kommunen, berättar om arbetet som hon tror har lett fram till det goda resultatet.

– Det är en långsiktig satsning där både tjänstemän och politiker jobbar mycket med kommunikation och dialog med näringslivet.

Företagsfrukostar, näringslivsgala, nyhetsbrev och etableringen av Tillväxthuset, som är en mötesplats för näringslivet och kommunen, är exempel på kommunens arbete för att främja företagsklimatet. Kommunen har också deltagit i ”Förenkla helt enkelt”, ett program från Tillväxtverket och SKL med syfte att förenkla för företagarna i kommunen.

– Det är lätt att känna sig nöjd, men det gör vi inte. Vi ska fortsätta fånga upp synpunkter från företagarna och jag hoppas att vi kan fortsätta klättra, säger Ramona.

Svenskt näringsliv har gjort den årliga undersökningen av företagsklimatet i kommuner. Resultaten är glädjande för Mariestad, Töreboda och Gullspång som alla klättrar på rankingen. Mariestad, som klättrade 135 placeringar och blev årets raket i samma undersökning förra året, förbättrar sig med ytterligare 12 placeringar till plats nummer 79 av landets 290 kommuner.

– Mariestad är ett tydligt bevis på att det lönar sig att arbeta aktivt med sitt företagsklimat och man når nu all time high. 2012 befann sig Mariestad på exakt samma placering som Gullspång gör i dag (253), vilket tydligt visar på att det går att förändra, säger Kristian Johansson.

I undersökningen har 88 företag i Mariestad bedömt bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på arbetskraft med relevant kompetens.

Kommunens arbete

Ramona Nilsson, utvecklingschef i kommunen, berättar om arbetet som hon tror har lett fram till det goda resultatet.

– Det är en långsiktig satsning där både tjänstemän och politiker jobbar mycket med kommunikation och dialog med näringslivet.

Företagsfrukostar, näringslivsgala, nyhetsbrev och etableringen av Tillväxthuset, som är en mötesplats för näringslivet och kommunen, är exempel på kommunens arbete för att främja företagsklimatet. Kommunen har också deltagit i ”Förenkla helt enkelt”, ett program från Tillväxtverket och SKL med syfte att förenkla för företagarna i kommunen.

– Det är lätt att känna sig nöjd, men det gör vi inte. Vi ska fortsätta fånga upp synpunkter från företagarna och jag hoppas att vi kan fortsätta klättra, säger Ramona.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist

Placering för Skaraborgs kommuner

Grästorp, 26. Essunga, 40. Vara, 62. Götene, 63. Skövde, 67. Tibro, 70. Mariestad, 79. Töreboda, 80. Falköping, 125. Karlsborg, 126. Skara, 130. Lidköping, 154. Hjo, 166. Tidaholm, 186. Gullspång, 253.