17 sep 2016 16:31

18 sep 2016 16:10

Läskig succé i Böckersboda

MARIESTAD: Göteborgare tog med sig idén hem

Det började i lite mindre skala ett decennium tillbaka. För varje år har spökvandringen i Böckersboda blivit större, festligare och ruskigare.
Vågar du?

Förberedelserna inför årets höjdpunkt i den lilla idyllen vid Göta kanal, ett stenkast från Norrqvarn, är i full gång när MT dyker upp. Här sker finjusteringar av diverse skräckfyllda attiraljer längs den 900 meter långa sträckan. I missionshuset råder febril aktivitet i avdelning smink och kostymering. Men succén är redan ett faktum.

Populärt

I vanlig ordning är samtliga biljetter, i år 300, till spökvandringen slutsålda. Böckersbodas byalag kunde tveklöst ha sålt det dubbla, eller trippla antalet biljetter.

– Ett år stod det 800 personer och väntade på att få gå. Men då blir det inte så läskigt. Därför har vi beslutat att skicka ut fyra personer var fjärde minut, säger Lotta Hansson.

Lotta och Susanne Karlsson med respektive familj är projektledare. Dessutom har de backup av en familj från Göteborg som har sommarstuga i området. Crusin club har också dragit ett stort lass för att sätta guldkant på det populära arrangemanget.

– Redan vid årsskiftet så börjar vi planera för nästa år. Det blir åtskilliga timmar vi lägger ned på det här, berättar Lotta Hansson.

I år är 40 personer i byalaget engagerade i spökvandringen.

Den första halvtimmen av denna lördagskväll vigs åt de lite mindre barnen under tio år. Då kostar inget att gå vandringen. Resten av kvällen, som slutar en timme före midnatt, blir väl kuslig för de allra minsta.

Ruskiga skratt

Spökvandringen har blivit hela byns angelägenhet. Ryktet har också spridit sig och numera kommer det folk från länets utkanter. Och vad gäller ovanstående Göteborgsfamilj har den kontakten lett till nya äventyr.

– De blev så fascinerade av vår vandring att de har infört ett liknande arrangemang i Sävedalen, säger Lotta Hansson.

Men det slutar varken där eller ikväll. Delar av Böckersbodas byalag kommer tillsammans med spökentuasiaster i Sävedalen att arrangera vandring på hotell Panorama i Göteborg mellan den 4 och 5 november.

Nu har de snickrat ihop hemsidan fearevent.se för att informera och pejla intresset för rysliga skrattfester på andra håll i landet.

– Vem vet vart det här kommer att ta vägen. Det är hemskt kul i alla fall och stärker sammanhållningen i bygden, säger Lotta Hansson.

På lördagen ordnades det folkfest i Böckersboda med kaffe, korv, godis och popcorn. Men det är säkrast att spara godsakerna till efter promenaden. Annars finns risken för att sätta i halsen. Årets tema: Cirkus Slussk, bådar nämligen illa med blodtörstande clowner, sadistiska fakirer, darrhänta knivkastare och kallblodiga väsen!

Förberedelserna inför årets höjdpunkt i den lilla idyllen vid Göta kanal, ett stenkast från Norrqvarn, är i full gång när MT dyker upp. Här sker finjusteringar av diverse skräckfyllda attiraljer längs den 900 meter långa sträckan. I missionshuset råder febril aktivitet i avdelning smink och kostymering. Men succén är redan ett faktum.

Populärt

I vanlig ordning är samtliga biljetter, i år 300, till spökvandringen slutsålda. Böckersbodas byalag kunde tveklöst ha sålt det dubbla, eller trippla antalet biljetter.

– Ett år stod det 800 personer och väntade på att få gå. Men då blir det inte så läskigt. Därför har vi beslutat att skicka ut fyra personer var fjärde minut, säger Lotta Hansson.

Lotta och Susanne Karlsson med respektive familj är projektledare. Dessutom har de backup av en familj från Göteborg som har sommarstuga i området. Crusin club har också dragit ett stort lass för att sätta guldkant på det populära arrangemanget.

– Redan vid årsskiftet så börjar vi planera för nästa år. Det blir åtskilliga timmar vi lägger ned på det här, berättar Lotta Hansson.

I år är 40 personer i byalaget engagerade i spökvandringen.

Den första halvtimmen av denna lördagskväll vigs åt de lite mindre barnen under tio år. Då kostar inget att gå vandringen. Resten av kvällen, som slutar en timme före midnatt, blir väl kuslig för de allra minsta.

Ruskiga skratt

Spökvandringen har blivit hela byns angelägenhet. Ryktet har också spridit sig och numera kommer det folk från länets utkanter. Och vad gäller ovanstående Göteborgsfamilj har den kontakten lett till nya äventyr.

– De blev så fascinerade av vår vandring att de har infört ett liknande arrangemang i Sävedalen, säger Lotta Hansson.

Men det slutar varken där eller ikväll. Delar av Böckersbodas byalag kommer tillsammans med spökentuasiaster i Sävedalen att arrangera vandring på hotell Panorama i Göteborg mellan den 4 och 5 november.

Nu har de snickrat ihop hemsidan fearevent.se för att informera och pejla intresset för rysliga skrattfester på andra håll i landet.

– Vem vet vart det här kommer att ta vägen. Det är hemskt kul i alla fall och stärker sammanhållningen i bygden, säger Lotta Hansson.

På lördagen ordnades det folkfest i Böckersboda med kaffe, korv, godis och popcorn. Men det är säkrast att spara godsakerna till efter promenaden. Annars finns risken för att sätta i halsen. Årets tema: Cirkus Slussk, bådar nämligen illa med blodtörstande clowner, sadistiska fakirer, darrhänta knivkastare och kallblodiga väsen!