13 sep 2016 06:00

15 sep 2016 22:39

"Det var en udda form av kremering"

SKARABORG: Veterinären om fallet Jalle

Brist i kommunikation samt dålig koll på tillvägagångssätt vid en udda kremering. Så förklarar veterinären i norra Skaraborg, som avlivade hunden Jalle, det inträffade.

Veterinären i norra Skaraborg, som genomförde avlivningen av hunden Jalle, har haft avtal med Lekebergs smådjurskremering i 20 år. När ett djur avlivas ställs alltid frågan om hur djurägaren vill ha det efteråt.

Det finns flera alternativ: Ett är separatkremering av djuret och då får ägaren med sig en urna hem. Eller så kremeras djuret ihop med andra och hamnar på en soptipp i Örebro. Lekebergs smådjurskremering är en stor aktör inom området, som får anvisningar om detta av Örebro kommun samt står under Jordbruksverkets tillsyn, säger veterinären.

– Jag frågade om de ville ha hunden med hem i urna eller om vi skulle ta hand om den. De frågade om det fanns någon minneslund, vilket jag sa att det gör.

Det tredje alternativet, som Lekebergs erbjuder, är att separatkremera djuret och lägga det i sin egen minneslund. Enligt veterinären är detta första gången på tio år som frågan om minneslund kom upp och att rutinerna för detta därför inte fanns färska i minnet.

– Självklart borde jag ha varit tydligare och kollat upp hur det skulle gå till. Men det var en udda form av kremering.

Veterinären bekräftar att de inte har något avtal med Tortens smådjurskremering i Floby, som djurägarna trott. Detta bygger på missförstånd i kommunikationen.

– Jag har inte sagt något om Floby. Folk kommer in i affekt och får sin hund avlivad, säger veterinären och menar att det lätt kan bli missförstånd i en sådan situation.

– Det är jättetråkigt att det blev så här. Men det finns absolut inget uppsåt bakom detta och jag har beklagat det inträffade. Jag har inget att vinna på att djurägaren inte får sina önskemål tillgodosedda.

 

Veterinären i norra Skaraborg, som genomförde avlivningen av hunden Jalle, har haft avtal med Lekebergs smådjurskremering i 20 år. När ett djur avlivas ställs alltid frågan om hur djurägaren vill ha det efteråt.

Det finns flera alternativ: Ett är separatkremering av djuret och då får ägaren med sig en urna hem. Eller så kremeras djuret ihop med andra och hamnar på en soptipp i Örebro. Lekebergs smådjurskremering är en stor aktör inom området, som får anvisningar om detta av Örebro kommun samt står under Jordbruksverkets tillsyn, säger veterinären.

– Jag frågade om de ville ha hunden med hem i urna eller om vi skulle ta hand om den. De frågade om det fanns någon minneslund, vilket jag sa att det gör.

Det tredje alternativet, som Lekebergs erbjuder, är att separatkremera djuret och lägga det i sin egen minneslund. Enligt veterinären är detta första gången på tio år som frågan om minneslund kom upp och att rutinerna för detta därför inte fanns färska i minnet.

– Självklart borde jag ha varit tydligare och kollat upp hur det skulle gå till. Men det var en udda form av kremering.

Veterinären bekräftar att de inte har något avtal med Tortens smådjurskremering i Floby, som djurägarna trott. Detta bygger på missförstånd i kommunikationen.

– Jag har inte sagt något om Floby. Folk kommer in i affekt och får sin hund avlivad, säger veterinären och menar att det lätt kan bli missförstånd i en sådan situation.

– Det är jättetråkigt att det blev så här. Men det finns absolut inget uppsåt bakom detta och jag har beklagat det inträffade. Jag har inget att vinna på att djurägaren inte får sina önskemål tillgodosedda.

 

  • Tove Gontran