05 sep 2016 15:55

05 sep 2016 17:17

"Sprider oro på bygden"

MARIESTAD: Polisens utredare ser allvarligt på händelsen

Först på tisdagen sker en teknisk polisundersökning av Söderåsens gamla skola som är tänkt att bli boende för ensamkommande och som brandhärjades natten till söndag.

Larmet kom klockan 00.19 och branden var släckt 01.30. Brandskadorna blev märkbara, men värst är kanske röken där en större sanering sannolikt måste komma till stånd innan en inflyttning kan bli möjlig. Polisen rubricerar det hela som mordbrand.

Kommunen sålde förra våren fastigheten till Gryning Vård AB. Bolaget driver sedan tidigare asylboendet Luna på Johannesberg – ett boende som utsattes för sabotage den 26 juli.

– Utredningen kring den attacken är nedlagd. Vi har inte hittat något att gå vidare på där, konstaterar utredningsbefälet i Mariestad, Marlene Andersson Wikman.

Polisens enhet för grova brott har tagit över utredningen om helgens brand och chefen i Skövde heter Lars Johansson. Han berättar om vittnet som till patrullen på plats ska ha sagt att han sett två personer som nu är misstänkta för dådet.

– Vittnet såg en person komma springande från skolan. Sedan hoppade denna möjliga gärningsman upp på en motorcykel där en person satt och väntade. Sedan drog motorcykeln iväg. Vi är mycket intresserade av fler iakttagelser på platsen vid den aktuella tiden.

På tisdagen ska en teknisk undersökning med brandhund genomföras. Under måndagen fanns en Securitasvakt på plats för att övervaka fastigheten.

– Vi hoppas förstås att hitta något. Men i sanningens namn ser det väl inte så lovande ut utredningsmässigt; vi hoppas på fler tips från allmänheten. Annars blir det inte så mycket att gå på, säger Lars Johansson.

Han ser allvarligt på det som hänt, även om byggnaden stod tom.

– Bränder som den här sprider oro på bygden, säger han.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har statistik på hur många bränder i svenska flyktingboenden som räddningstjänsten larmats till. Under 2015 var det 78 bränder och fram till mitten av maj i år var det 39. Drygt en tredjedel bedöms ha anlagts i någon form. Utöver dessa händelser finns ytterligare bränder som räddningstjänsten inte har varit larmade till. Med flyktingboenden avses här både boenden som är i bruk och planerade boenden.

Larmet kom klockan 00.19 och branden var släckt 01.30. Brandskadorna blev märkbara, men värst är kanske röken där en större sanering sannolikt måste komma till stånd innan en inflyttning kan bli möjlig. Polisen rubricerar det hela som mordbrand.

Kommunen sålde förra våren fastigheten till Gryning Vård AB. Bolaget driver sedan tidigare asylboendet Luna på Johannesberg – ett boende som utsattes för sabotage den 26 juli.

– Utredningen kring den attacken är nedlagd. Vi har inte hittat något att gå vidare på där, konstaterar utredningsbefälet i Mariestad, Marlene Andersson Wikman.

Polisens enhet för grova brott har tagit över utredningen om helgens brand och chefen i Skövde heter Lars Johansson. Han berättar om vittnet som till patrullen på plats ska ha sagt att han sett två personer som nu är misstänkta för dådet.

– Vittnet såg en person komma springande från skolan. Sedan hoppade denna möjliga gärningsman upp på en motorcykel där en person satt och väntade. Sedan drog motorcykeln iväg. Vi är mycket intresserade av fler iakttagelser på platsen vid den aktuella tiden.

På tisdagen ska en teknisk undersökning med brandhund genomföras. Under måndagen fanns en Securitasvakt på plats för att övervaka fastigheten.

– Vi hoppas förstås att hitta något. Men i sanningens namn ser det väl inte så lovande ut utredningsmässigt; vi hoppas på fler tips från allmänheten. Annars blir det inte så mycket att gå på, säger Lars Johansson.

Han ser allvarligt på det som hänt, även om byggnaden stod tom.

– Bränder som den här sprider oro på bygden, säger han.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har statistik på hur många bränder i svenska flyktingboenden som räddningstjänsten larmats till. Under 2015 var det 78 bränder och fram till mitten av maj i år var det 39. Drygt en tredjedel bedöms ha anlagts i någon form. Utöver dessa händelser finns ytterligare bränder som räddningstjänsten inte har varit larmade till. Med flyktingboenden avses här både boenden som är i bruk och planerade boenden.

  • C. Lundh