01 sep 2016 06:00

01 sep 2016 06:00

Augusti var kylig och regnfattig

MARIESTAD: Rekordvarmt fredagen den 26 augusti

Något kallare och något torrare än vanligt. Där har du sammanfattningen vädermässigt när augusti i Mariestad summeras.

I Hagshult i Småland sjönk temperaturen till minus 1,1 grader natten till den 12 augusti. Det är första gången sedan 2007 som en avläsningsstation i Götaland har rapporterat nattfrost i augusti månad.

Augusti bjöd väl i stort inte på någon minnesvärd sommarvärme i landet, men under fredagen den 26 augusti rådde för årstiden extrem sensommarvärme i södra Sverige.

Allra varmast var det vid SMHI i Norrköping, där automatstationen visade 32,7 grader som högsta dygnstemperatur. Den noteringen är faktiskt hela den här sommarens högsta temperatur i Sverige.

Varmt dygn i stan

Även i Mariestad var det varmt så det räckte till och blev över den 26 augusti; som dygnsmaxtemperatur avlästes 30,2 grader. Det är den näst varmaste maxnoteringen i Mariestad sedan millennieskiftet. Endast den 16 augusti 2001 var det varmare med 31,5 grader.

Om vi stannar till vid dygnsavläsningen så noterades förra månaden den tredje kyligaste avläsningen under en augustimånad i Mariestad sedan år 2000. Endast 6,6 grader var det vid ett tillfälle i stationen som Räddningstjänsten har i Gamla stan.

De senaste 17 årens avläsningar i centrala Mariestad visar att det i genomsnitt regnar 79 millimeter under augusti. I år kom det bara 64 millimeter regn – vilket ändå är bra mycket mer än augusti i fjol då det bara föll 42 millimeter.

Det lokala regnrekordet är från 2006 då det kom hela 178 millimeter i augusti.

Endast 18,7 grader

Statistiken förtäljer att det brukar vara exakt 20,0 grader i genomsnitt mitt på dagen i Mariestad under augusti månad. Förra månaden nådde bara upp till snittet 18,7 grader här i stan. Det är den tredje kallaste augusti i Mariestad sedan millennieskiftet.

Augusti 2002 var en bra månad för alla Mariestads värmefreaks; då var det i snitt 24,2 grader mitt på dagen.

Regnskurar på lördag?

När detta skrivs på onsdagseftermiddagen spår SMHI att det i Mariestad ska bli mest klart under torsdagen, växlande molnighet på fredag och lite regnskurar på lördag.

I Hagshult i Småland sjönk temperaturen till minus 1,1 grader natten till den 12 augusti. Det är första gången sedan 2007 som en avläsningsstation i Götaland har rapporterat nattfrost i augusti månad.

Augusti bjöd väl i stort inte på någon minnesvärd sommarvärme i landet, men under fredagen den 26 augusti rådde för årstiden extrem sensommarvärme i södra Sverige.

Allra varmast var det vid SMHI i Norrköping, där automatstationen visade 32,7 grader som högsta dygnstemperatur. Den noteringen är faktiskt hela den här sommarens högsta temperatur i Sverige.

Varmt dygn i stan

Även i Mariestad var det varmt så det räckte till och blev över den 26 augusti; som dygnsmaxtemperatur avlästes 30,2 grader. Det är den näst varmaste maxnoteringen i Mariestad sedan millennieskiftet. Endast den 16 augusti 2001 var det varmare med 31,5 grader.

Om vi stannar till vid dygnsavläsningen så noterades förra månaden den tredje kyligaste avläsningen under en augustimånad i Mariestad sedan år 2000. Endast 6,6 grader var det vid ett tillfälle i stationen som Räddningstjänsten har i Gamla stan.

De senaste 17 årens avläsningar i centrala Mariestad visar att det i genomsnitt regnar 79 millimeter under augusti. I år kom det bara 64 millimeter regn – vilket ändå är bra mycket mer än augusti i fjol då det bara föll 42 millimeter.

Det lokala regnrekordet är från 2006 då det kom hela 178 millimeter i augusti.

Endast 18,7 grader

Statistiken förtäljer att det brukar vara exakt 20,0 grader i genomsnitt mitt på dagen i Mariestad under augusti månad. Förra månaden nådde bara upp till snittet 18,7 grader här i stan. Det är den tredje kallaste augusti i Mariestad sedan millennieskiftet.

Augusti 2002 var en bra månad för alla Mariestads värmefreaks; då var det i snitt 24,2 grader mitt på dagen.

Regnskurar på lördag?

När detta skrivs på onsdagseftermiddagen spår SMHI att det i Mariestad ska bli mest klart under torsdagen, växlande molnighet på fredag och lite regnskurar på lördag.

  • C. Lundh