25 aug 2016 18:19

25 aug 2016 18:19

Många sexbenta ekipage

MARIESTAD: Alla fick chansen i klubbmästerskapet

Nybörjare, pensionärer och vana agilityhundar – alla fick tävla i Brukshundklubbens klubbmästerskap. Glädjen var stor både hos hundar och ägare.

På Mariestads Brukshundklubb är det tydligt att det är agilitytävling på gång. Från alla håll hörs hundar som skäller och ägare som diskuterar banan, skillnaden mellan olika klasser och förra veckans tävling. Det är dags för det årliga klubbmästerskapet i agility och många ska göra sin tävlingsdebut. Efter banvandringen, där ägarna går banan och övar in vägen, görs en bedömningsgenomgång inför nybörjarklassen och pensionärsklassen. Först ut är Tarja Strandberg och hennes 14 år gamla Doris.

– Jag övar lite varje dag hemma i trädgården, berättar Tarja som totalt tävlade med tre hundar.

Alla är välkomna

Det råder en alla-får-vara-med-stämnning på klubben och varje ekipage möts av applåder från sina medtävlande. Tiden som de genomför banan på varierar och ibland tycks hundarna vara mer intresserade av domarna än av hopphinder och tunnlar.

Vinnaren i nybörjarklassen blev Malin Persson tillsammans med hunden Bella, 3 år. Malin berättar att Bella har varit skadad men hann bli frisk till premiärtävlingen.

– Banan var väldigt snäll, konstaterar hon.

Det var många som uppskattade nybörjarklassen. Kristin Wendel bor i Stockholm men blir snart Skaraborgare och hon försöker att vara på hundklubben så mycket som möjligt med sina hundar Yippie och Tazza.

– Det är roligt att klubben arrangerar sånt här även för nybörjare! säger Kristin som gjorde sin första tävling under onsdagen.

Speed art nästa

Efter avslutad nybörjarklass och pensionärsklass byggs banan om till den mer avancerade klassen som avgörs genom en hoppklass och en agilityklass. Förutom de tidigare hopphindren och tunnlarna så utökas svårighetsnivån med balanshinder, slalom och gungbräda. Marie Persson och hunden Hugo slutade som vinnare i klassen small, i mediumklassen vann Julia Leijon med hunden Chili och i large vann Therese Blomqvist med hunden Kaye. Pensionärsklassen vanns även den av Therese Blomqvist, men där med hunden Gina.

Nu laddar Mariestads Brukshundklubb för Speed art design där de ska ha uppvisning i bland annat agility och rallylydnad. Senare i september väntar en stor utställning med drygt 140 deltagare.

På Mariestads Brukshundklubb är det tydligt att det är agilitytävling på gång. Från alla håll hörs hundar som skäller och ägare som diskuterar banan, skillnaden mellan olika klasser och förra veckans tävling. Det är dags för det årliga klubbmästerskapet i agility och många ska göra sin tävlingsdebut. Efter banvandringen, där ägarna går banan och övar in vägen, görs en bedömningsgenomgång inför nybörjarklassen och pensionärsklassen. Först ut är Tarja Strandberg och hennes 14 år gamla Doris.

– Jag övar lite varje dag hemma i trädgården, berättar Tarja som totalt tävlade med tre hundar.

Alla är välkomna

Det råder en alla-får-vara-med-stämnning på klubben och varje ekipage möts av applåder från sina medtävlande. Tiden som de genomför banan på varierar och ibland tycks hundarna vara mer intresserade av domarna än av hopphinder och tunnlar.

Vinnaren i nybörjarklassen blev Malin Persson tillsammans med hunden Bella, 3 år. Malin berättar att Bella har varit skadad men hann bli frisk till premiärtävlingen.

– Banan var väldigt snäll, konstaterar hon.

Det var många som uppskattade nybörjarklassen. Kristin Wendel bor i Stockholm men blir snart Skaraborgare och hon försöker att vara på hundklubben så mycket som möjligt med sina hundar Yippie och Tazza.

– Det är roligt att klubben arrangerar sånt här även för nybörjare! säger Kristin som gjorde sin första tävling under onsdagen.

Speed art nästa

Efter avslutad nybörjarklass och pensionärsklass byggs banan om till den mer avancerade klassen som avgörs genom en hoppklass och en agilityklass. Förutom de tidigare hopphindren och tunnlarna så utökas svårighetsnivån med balanshinder, slalom och gungbräda. Marie Persson och hunden Hugo slutade som vinnare i klassen small, i mediumklassen vann Julia Leijon med hunden Chili och i large vann Therese Blomqvist med hunden Kaye. Pensionärsklassen vanns även den av Therese Blomqvist, men där med hunden Gina.

Nu laddar Mariestads Brukshundklubb för Speed art design där de ska ha uppvisning i bland annat agility och rallylydnad. Senare i september väntar en stor utställning med drygt 140 deltagare.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist