25 aug 2016 17:11

25 aug 2016 20:40

Glass bröt mot riktlinjer om socker

MARIESTAD: Inte lika för alla

Glass vid skolstart bryter mot kommunens antagna riktlinjer mot socker i skolorna. Men på ett flertal skolor i kommunen serverades glass och tårta ändå, vilket skapade orättvisa bland skolbarnen på de olika skolorna.

Många föräldraföreningar har hört av sig till Mariestads kommun i god tid innan skolstart för att höra om glass eller tårta är ett okej inslag vid skolstarten. Kommunens svar blev nej, inte om skolan följer de antagna riktlinjerna som tillsattes i våras med rekommendationer från Livsmedelsverket.

Slut på traditionen

Föräldraföreningen i Hasslerör har bjudit skolbarnen på glass i 30 år. Men i år fick de blankt nej.

– Det har varit ett mysigt inslag. Föräldraföreningen visar att de finns för barnen och vid varje avslutning blir det tårta. Alltså serveras det bara sött två gånger om året, berättar flera föräldrar ur föräldraföreningen.

Olika på olika skolor

I onsdagens tidning kunde många berörda föräldrar, elever och skolpersonal läsa om skolstarten på Leksbergs skola. Där glass serverades med bidrag från deras föräldraförening.

– Det måste vara lika för alla, tycker föräldraföreningen i Hasslerör.

Uppmuntrar inte till sött

Ann-Christine Gustafsson är kostchef på Mariestads kommun och förklarar riktlinjerna kring sockret.

– Riktlinjerna är framtagna i utbildningsnämnden och är politiskt fastslagna. Utrymme för glass finns inte med.

– Vi förväntar oss att skolorna ska hålla sig till det som bestämts. Men nu har vi sett att det inte har följts i samband med skolstarten och då får vi jobba vidare med det här så att det når ut bättre, säger Susanne Fransson, grundskolechef.

Letar alternativ

Kommunen kommer framöver att fortsätta arbeta med riktlinjerna mot socker.

– Det är rektorn som utformar skolstart och skolavslutningar tillsammans med sin enhet. Man får försöka att, i samråd med föräldraföreningen, se till att riktlinjerna följs och finna andra alternativ till saker att bjuda på, säger Susanne Fransson.

Fredrik Angelteg, rektor på Kvarnstenens skola som bjöd sina elever på glass under skolstarten håller med.

– Jag känner till riktlinjerna. Vi behöver helt klart hitta andra alternativ, skolan ska givetvis föregå med gott exempel när det handlar om kost.

Många föräldraföreningar har hört av sig till Mariestads kommun i god tid innan skolstart för att höra om glass eller tårta är ett okej inslag vid skolstarten. Kommunens svar blev nej, inte om skolan följer de antagna riktlinjerna som tillsattes i våras med rekommendationer från Livsmedelsverket.

Slut på traditionen

Föräldraföreningen i Hasslerör har bjudit skolbarnen på glass i 30 år. Men i år fick de blankt nej.

– Det har varit ett mysigt inslag. Föräldraföreningen visar att de finns för barnen och vid varje avslutning blir det tårta. Alltså serveras det bara sött två gånger om året, berättar flera föräldrar ur föräldraföreningen.

Olika på olika skolor

I onsdagens tidning kunde många berörda föräldrar, elever och skolpersonal läsa om skolstarten på Leksbergs skola. Där glass serverades med bidrag från deras föräldraförening.

– Det måste vara lika för alla, tycker föräldraföreningen i Hasslerör.

Uppmuntrar inte till sött

Ann-Christine Gustafsson är kostchef på Mariestads kommun och förklarar riktlinjerna kring sockret.

– Riktlinjerna är framtagna i utbildningsnämnden och är politiskt fastslagna. Utrymme för glass finns inte med.

– Vi förväntar oss att skolorna ska hålla sig till det som bestämts. Men nu har vi sett att det inte har följts i samband med skolstarten och då får vi jobba vidare med det här så att det når ut bättre, säger Susanne Fransson, grundskolechef.

Letar alternativ

Kommunen kommer framöver att fortsätta arbeta med riktlinjerna mot socker.

– Det är rektorn som utformar skolstart och skolavslutningar tillsammans med sin enhet. Man får försöka att, i samråd med föräldraföreningen, se till att riktlinjerna följs och finna andra alternativ till saker att bjuda på, säger Susanne Fransson.

Fredrik Angelteg, rektor på Kvarnstenens skola som bjöd sina elever på glass under skolstarten håller med.

– Jag känner till riktlinjerna. Vi behöver helt klart hitta andra alternativ, skolan ska givetvis föregå med gott exempel när det handlar om kost.

  • Madeleine Bäckman