23 aug 2016 13:56

23 aug 2016 13:56

Kommunen letar efter ägaren

MARIESTAD: Renvattensanläggningen i fokus

Vem äger renvattensanläggningen i Sandviken nära golfbanan?
– Det är den stora frågan som vi fortsätter att utreda, säger Mariestads kommuns stadsjurist Rolf Sjöström.

Kommunen vill ha bort anläggningen och har länge försökt listat ut vilket företag som äger den. Det är en komplicerad historia som pågått en längre tid.

Efter uppgifter i oktober 2014 fick kommunen besked att United Waters AG ägde renvattensanläggningen, men att företaget var föremål för likvidation i Schweiz och att avsikten var att anläggningen skulle föras över till United Waters International AG.

Kommunen uppmanade United Waters International att senast den 1 september 2015 ta bort anläggningen, men detta skedde inte.

Efter att United Waters International bestritt ansökan överlämnades målet på kommunens begäran till Skaraborgs tingsrätt. Då företaget inte hörde av sig meddelade tingsrätten i januari 2016 en tredskodom.

United Waters International ansökte dock om återvinning. United Waters International har begärt att målet ska prövas eftersom bolaget inte äger den aktuella anläggningen och aldrig har ägt den.

Återkallade

Kommunen återkallade då sin talan. Tvisten handlade sedan om vem som skulle betala rättegångskostnaderna. Under tisdagen fick kommunen rätt mot United Waters International i en rättstvist. Företaget som ska betala kommunens rättegångskostnader med 3 220 kronor. Domen kan dock överklagas till Göta hovrätt senast den 13 september.

– Det känns givetvis bra, men vi håller fortfarande på att utreda vilket bolag som äger anläggningen. Vi har ambitionen att få bort den eftersom det finns vissa olycksrisker och skadegörelse, säger Rolf Sjöström.

Nu hamnar United Waters i fokus – eftersom mycket tyder på att det företaget är ägare.

– Vi har fått uppgifter om att bolaget fortfarande existerar, säger stadsjuristen.

Kommunen vill ha bort anläggningen och har länge försökt listat ut vilket företag som äger den. Det är en komplicerad historia som pågått en längre tid.

Efter uppgifter i oktober 2014 fick kommunen besked att United Waters AG ägde renvattensanläggningen, men att företaget var föremål för likvidation i Schweiz och att avsikten var att anläggningen skulle föras över till United Waters International AG.

Kommunen uppmanade United Waters International att senast den 1 september 2015 ta bort anläggningen, men detta skedde inte.

Efter att United Waters International bestritt ansökan överlämnades målet på kommunens begäran till Skaraborgs tingsrätt. Då företaget inte hörde av sig meddelade tingsrätten i januari 2016 en tredskodom.

United Waters International ansökte dock om återvinning. United Waters International har begärt att målet ska prövas eftersom bolaget inte äger den aktuella anläggningen och aldrig har ägt den.

Återkallade

Kommunen återkallade då sin talan. Tvisten handlade sedan om vem som skulle betala rättegångskostnaderna. Under tisdagen fick kommunen rätt mot United Waters International i en rättstvist. Företaget som ska betala kommunens rättegångskostnader med 3 220 kronor. Domen kan dock överklagas till Göta hovrätt senast den 13 september.

– Det känns givetvis bra, men vi håller fortfarande på att utreda vilket bolag som äger anläggningen. Vi har ambitionen att få bort den eftersom det finns vissa olycksrisker och skadegörelse, säger Rolf Sjöström.

Nu hamnar United Waters i fokus – eftersom mycket tyder på att det företaget är ägare.

– Vi har fått uppgifter om att bolaget fortfarande existerar, säger stadsjuristen.