22 aug 2016 17:51

22 aug 2016 17:52

Mer trafik på Kinnekullebanan

MARIESTAD: Planer på ny dubbeltur Mariestad–Laxå

Sex kommuner utmed Kinnekullebanan smider planer för fler avgångar till 2017.

– En extra dubbeltur till Laxå och kopplingen till västra stambanan är mycket angeläget, säger Mariestads kommunalråd Johan Abrahamsson (M).

I samband med arbetet av Tågplan 2017 kikade Västrafik och Länstrafiken Örebro på möjligheterna att samfinansiera en extra avgång (tur och retur) på vardagar mellan Mariestad och Laxå. Länstrafiken Örebro valde dock att avbryta diskussionerna i sista stund, vilket innebär att det nu krävs en medfinansiering från berörda kommuner för att turen ska komma till stånd; i så fall med start den 16 december.

På ett möte i Götene i förra veckan framgick att samtliga kommuner – Götene, Gullspång, Laxå, Lidköping, Mariestad och Vara – är med på banan. Den sista pusselbiten att lösa är hur totalkostnaden på 365 000 kronor ska fördelas mellan kommunerna och Västra Götalands regionen.

– Mer trafik stärker Kinnekullebanan, samtidigt ökar det möjligheterna att nå universitet i Örebro och tågtrafiken på västra stambanan, säger Johan Abrahamsson.

Enligt förslaget ska dubbelturen avgå från Mariestad klockan 11.00 med ankomst Laxå 11.49, med möjlig koppling för vidare resa mot Hallsberg och Stockholm klockan 11.58. Återresan avgår från Laxå 12.20 och ankommer Mariestad 13.00. Avgången anpassas för att invänta tåg från Stockholm som anländer till Laxå 12.01. Efter 25 minuters uppehåll i Mariestad ska tåget avgå 13.25 med slutdestination Göteborg.

I samband med arbetet av Tågplan 2017 kikade Västrafik och Länstrafiken Örebro på möjligheterna att samfinansiera en extra avgång (tur och retur) på vardagar mellan Mariestad och Laxå. Länstrafiken Örebro valde dock att avbryta diskussionerna i sista stund, vilket innebär att det nu krävs en medfinansiering från berörda kommuner för att turen ska komma till stånd; i så fall med start den 16 december.

På ett möte i Götene i förra veckan framgick att samtliga kommuner – Götene, Gullspång, Laxå, Lidköping, Mariestad och Vara – är med på banan. Den sista pusselbiten att lösa är hur totalkostnaden på 365 000 kronor ska fördelas mellan kommunerna och Västra Götalands regionen.

– Mer trafik stärker Kinnekullebanan, samtidigt ökar det möjligheterna att nå universitet i Örebro och tågtrafiken på västra stambanan, säger Johan Abrahamsson.

Enligt förslaget ska dubbelturen avgå från Mariestad klockan 11.00 med ankomst Laxå 11.49, med möjlig koppling för vidare resa mot Hallsberg och Stockholm klockan 11.58. Återresan avgår från Laxå 12.20 och ankommer Mariestad 13.00. Avgången anpassas för att invänta tåg från Stockholm som anländer till Laxå 12.01. Efter 25 minuters uppehåll i Mariestad ska tåget avgå 13.25 med slutdestination Göteborg.