18 aug 2016 08:59

18 aug 2016 08:59

Havsörn blev besvärad vid Östen

ÖSTEN: Fåglar

En korp som jagar en stor havsörn kan låta ovanligt. Men det är snarare tvärtom.
– Det ligger i korparnas natur, säger fågelexperten Sam Hjalmarsson.

Börje Eriksson från Mariestad brukar då och då ta en promenad ner till stranden i Öja vid sjön Östen. På sin promenad i tisdags såg han en havsörn cirkulera över vattnet. Tätt efter havsörnen kom en mindre fågel.

Det var en korp som följde efter den stora rovfågeln.

– Det brukar vara en del fåglar vid sjön, men det har varit väldigt lite fåglar i år. När jag var nere i tisdags så var det dock mer fåglar där än vad det har varit förut under sommaren, då såg jag havsörnen och tog bilden, säger Börje Eriksson.

Vanligt fenomen

För den som inte är fågelinsatt så kan en havsörn som är jagad av en mindre fågel tyckas vara märkligt. Fågelexperten Sam Hjalmarsson berättar att fenomenet är väldigt vanligt för rovfåglar som havsörn.

– Havsörnar är för långsamma för att kunna attackera i luften. Så kråkfåglar, som till exempel korpar i det här fallet tar till vara på det och ”retar” havsörnar. Korparna flyger nära bara för att irritera, det är inget konstigt alls i fågelvärlden egentligen, säger Sam Hjalmarsson.

”Aldrig hotade”

Även när havsörnen befinner sig på backen är korparna inte fega med att visa sin närvaro.

– På marken håller kråkfåglarna sig lite längre ifrån bara, att bli förföljd av korpar är något som havsörnar får leva med. Men de känner sig aldrig hotade ska sägas, havsörnen har full kontroll i sådana situationer, säger Sam Hjalmarsson.

Hur beter sig andra fåglar när det kommer en havsörn?

– Örnar i allmänhet för en väldig respekt med sig. Gäss och änder till exempel får panik när en havsörn kommer flygandes, avslutar Hjalmarsson.

Börje Eriksson från Mariestad brukar då och då ta en promenad ner till stranden i Öja vid sjön Östen. På sin promenad i tisdags såg han en havsörn cirkulera över vattnet. Tätt efter havsörnen kom en mindre fågel.

Det var en korp som följde efter den stora rovfågeln.

– Det brukar vara en del fåglar vid sjön, men det har varit väldigt lite fåglar i år. När jag var nere i tisdags så var det dock mer fåglar där än vad det har varit förut under sommaren, då såg jag havsörnen och tog bilden, säger Börje Eriksson.

Vanligt fenomen

För den som inte är fågelinsatt så kan en havsörn som är jagad av en mindre fågel tyckas vara märkligt. Fågelexperten Sam Hjalmarsson berättar att fenomenet är väldigt vanligt för rovfåglar som havsörn.

– Havsörnar är för långsamma för att kunna attackera i luften. Så kråkfåglar, som till exempel korpar i det här fallet tar till vara på det och ”retar” havsörnar. Korparna flyger nära bara för att irritera, det är inget konstigt alls i fågelvärlden egentligen, säger Sam Hjalmarsson.

”Aldrig hotade”

Även när havsörnen befinner sig på backen är korparna inte fega med att visa sin närvaro.

– På marken håller kråkfåglarna sig lite längre ifrån bara, att bli förföljd av korpar är något som havsörnar får leva med. Men de känner sig aldrig hotade ska sägas, havsörnen har full kontroll i sådana situationer, säger Sam Hjalmarsson.

Hur beter sig andra fåglar när det kommer en havsörn?

– Örnar i allmänhet för en väldig respekt med sig. Gäss och änder till exempel får panik när en havsörn kommer flygandes, avslutar Hjalmarsson.

  • Erik Wallskog