18 aug 2016 06:00

18 aug 2016 07:01

Åldring larmade – hjälpen uteblev

MARIESTAD: Utredning inleds efter incident på Humlet

Den äldre damen larmade efter hjälp vid två tillfällen, men trots det dök aldrig personal upp. Ett dygn senare avled kvinnan på sjukhuset.
– Om hon fått hjälp direkt hade hon kanske överlevt, säger en anhörig.

Den aktuella händelsen inträffade på seniorboendet Humlet i början av augusti.

– Mamma klarade sig själv och hade ingen hemtjänst, däremot ett trygghetslarm. På morgonen hade hon skurat köksgolvet och efter det kände hon sig dålig. Hon tryckte på larmknappen och ringde till min bror, som i sin tur kontaktade mig så jag åkte dit direkt, berättar dottern.

”Chocktillstånd”

Stressad av mammans hälsotillstånd noterade hon inte klockslaget då hon kom till lägenheten.

– Men när jag kom var det en kille där som sa att han skulle gå hämta en sjuksköterska. När min bror kom strax efter gick jag till receptionen för att hämta hjälp, men jag såg inte röken av vare sig killen eller någon annan personal.

– När jag kom tillbaka till lägenheten larmade vi på nytt och fick besked från larmcentralen att det skulle skickas en ambulans. Man var ju i chocktillstånd när mamma mådde dåligt så det är svårt att uppskatta tiden, men vi upplevde att det tog lång tid. När ambulansen åkte stängde vi och låste dörren; någon personal dök aldrig upp under tiden vi var där, berättar dottern.

Avled på sjukhus

På Skaraborgs sjukhus i Skövde konstaterades att kvinnan drabbats av en hjärtinfarkt. Trots akutvård försämrades tillståndet och ett dygn senare somnade hon in.

Anhöriga har varit i kontakt med ansvarig chef på seniorboendet. De har dock inte tagit ställning ännu om de ska göra en anmälan.

– Vi får se hur vi ska gå tillväga. Allt är så tragiskt. Mamma hade ett boende där man ska få hjälp när man behöver. Men trots att hon larmade två gånger var det ändå ingen som bryr sig, säger sonen bedrövat.

Den aktuella händelsen inträffade på seniorboendet Humlet i början av augusti.

– Mamma klarade sig själv och hade ingen hemtjänst, däremot ett trygghetslarm. På morgonen hade hon skurat köksgolvet och efter det kände hon sig dålig. Hon tryckte på larmknappen och ringde till min bror, som i sin tur kontaktade mig så jag åkte dit direkt, berättar dottern.

”Chocktillstånd”

Stressad av mammans hälsotillstånd noterade hon inte klockslaget då hon kom till lägenheten.

– Men när jag kom var det en kille där som sa att han skulle gå hämta en sjuksköterska. När min bror kom strax efter gick jag till receptionen för att hämta hjälp, men jag såg inte röken av vare sig killen eller någon annan personal.

– När jag kom tillbaka till lägenheten larmade vi på nytt och fick besked från larmcentralen att det skulle skickas en ambulans. Man var ju i chocktillstånd när mamma mådde dåligt så det är svårt att uppskatta tiden, men vi upplevde att det tog lång tid. När ambulansen åkte stängde vi och låste dörren; någon personal dök aldrig upp under tiden vi var där, berättar dottern.

Avled på sjukhus

På Skaraborgs sjukhus i Skövde konstaterades att kvinnan drabbats av en hjärtinfarkt. Trots akutvård försämrades tillståndet och ett dygn senare somnade hon in.

Anhöriga har varit i kontakt med ansvarig chef på seniorboendet. De har dock inte tagit ställning ännu om de ska göra en anmälan.

– Vi får se hur vi ska gå tillväga. Allt är så tragiskt. Mamma hade ett boende där man ska få hjälp när man behöver. Men trots att hon larmade två gånger var det ändå ingen som bryr sig, säger sonen bedrövat.