17 aug 2016 08:37

17 aug 2016 08:37

Främlingar blev vänner

MARIESTAD: Amerikaner, kanadensare och svenskar möttes i Mariestad

Sex par från rotarydistriketet 5020 som sträcker sig över USA och Kanada gästade Mariestad i tre dagar. Utflykter, samtal och tal där gästarna från andra sidan atlanten presenterade sig utgjorde vistelsen.

Teamledaren för det gästande rotarydistriktet, Nick Woywitka, inledde sitt tal på Jubileumsteatern med några svenska ord. Han tackade värdfamiljerna för gästfriheten och allt de hade fått uppleva i trakten. I presentationer pratade de utländska gästerna om sin familj, sitt hem och det som utmärker hemtrakterna, samt om de projekt som har genomförts i Rotarys anda.

Inga små kullar

Distriktet 5020, som omfattar både delar av USA och Kanada är bland de största rotrarydistrikten i världen. Områdena är mycket kända för sina höga berg och det var det Nick Woywitka anspelade på i sitt tal.

– Vi har inga små kullar men vi har berg, säger han och möts av skratt eftersom truppen under sin vistelse fick besöka vårt ”berg”, det vill säga Kinnekulle.

Svenska traditioner

Chuck och Karla Foster gillar det maritima hemma i Olympia och kände sig direkt hemma i sjöstaden. Eftersom Chuck dessutom har släkt från Västervik som emigrerade till USA 1876, följer han de svenska traditionerna vid liv.

– Vi firar den svenska julfesten med släkt och vänner, säger Chuck.

Turné i trakten

Hemma hos sina värdar i Mariestad har de som kom som främlingar kommit varandra nära snabbt och blivit vänner.

– Vi är rotarianer allihopa, så det är lättare att komma över tröskeln, säger Lars Moberg.

Turnén för vänskapsutbytet håller sammanlagd på i två veckor och nästa stopp för gänget från andra sidan atlanten för dem vidare till Falköping.

Teamledaren för det gästande rotarydistriktet, Nick Woywitka, inledde sitt tal på Jubileumsteatern med några svenska ord. Han tackade värdfamiljerna för gästfriheten och allt de hade fått uppleva i trakten. I presentationer pratade de utländska gästerna om sin familj, sitt hem och det som utmärker hemtrakterna, samt om de projekt som har genomförts i Rotarys anda.

Inga små kullar

Distriktet 5020, som omfattar både delar av USA och Kanada är bland de största rotrarydistrikten i världen. Områdena är mycket kända för sina höga berg och det var det Nick Woywitka anspelade på i sitt tal.

– Vi har inga små kullar men vi har berg, säger han och möts av skratt eftersom truppen under sin vistelse fick besöka vårt ”berg”, det vill säga Kinnekulle.

Svenska traditioner

Chuck och Karla Foster gillar det maritima hemma i Olympia och kände sig direkt hemma i sjöstaden. Eftersom Chuck dessutom har släkt från Västervik som emigrerade till USA 1876, följer han de svenska traditionerna vid liv.

– Vi firar den svenska julfesten med släkt och vänner, säger Chuck.

Turné i trakten

Hemma hos sina värdar i Mariestad har de som kom som främlingar kommit varandra nära snabbt och blivit vänner.

– Vi är rotarianer allihopa, så det är lättare att komma över tröskeln, säger Lars Moberg.

Turnén för vänskapsutbytet håller sammanlagd på i två veckor och nästa stopp för gänget från andra sidan atlanten för dem vidare till Falköping.

  • Birthe Wetter