16 aug 2016 17:06

16 aug 2016 17:27

Fina fyrar firas festligt

MARIESTAD: Nolhagen och Harnäs öppnas för besök

Den som vill träffa en glad fyr har chansen kommande veckoslut.
Då står nämligen en mängd fyrar redo för besök – bland annat Nolhagen nedre och Harnäs.

Sedan 2003 har Svenska fyrsällskapet arrangerat den internationella fyrdagen. Framtiden för många fyrar, som tidigare var bemannade, är på sikt osäker då alla troligtvis inte kommer att kunna bevaras. Med största sannolikhet kommer inte heller några fler bemannade fyrplatser att uppföras.

– Med hjälp av lokala fyrföreningar, fyrvisare och Sjöfartsverket vill vi öppna så många fyrar som möjligt så att intresserade kan besöka en del av Sveriges unika maritima kulturarv, säger Esbjörn Hillberg, ordförande i Svenska fyrsällskapet.

Förra året besökte över 14 000 personer någon av de 66 fyrplatser som hölls öppna. Kommande helg står ett 70-tal fyrar öppna för besök.

Vid Nolhagens fyrplats på väg ut mot Snapen visar Mariestads fyrsällskap under söndagen den renoverade fyren, gamla fyrljus och originalritningar på några av Mariestads fyrar. Vidare utlovas tipspromenad och underhållning av Vivans svänggäng.

Även Harnäs fyrplats och dess 150 år gamla fyrvaktarbostaden utanför Sjötorp visas under söndagen. Den natursköna fyrplatsen nås antingen till fots från Sjötorp, eller via väsgen mot Surö bokskog.

Sedan 2003 har Svenska fyrsällskapet arrangerat den internationella fyrdagen. Framtiden för många fyrar, som tidigare var bemannade, är på sikt osäker då alla troligtvis inte kommer att kunna bevaras. Med största sannolikhet kommer inte heller några fler bemannade fyrplatser att uppföras.

– Med hjälp av lokala fyrföreningar, fyrvisare och Sjöfartsverket vill vi öppna så många fyrar som möjligt så att intresserade kan besöka en del av Sveriges unika maritima kulturarv, säger Esbjörn Hillberg, ordförande i Svenska fyrsällskapet.

Förra året besökte över 14 000 personer någon av de 66 fyrplatser som hölls öppna. Kommande helg står ett 70-tal fyrar öppna för besök.

Vid Nolhagens fyrplats på väg ut mot Snapen visar Mariestads fyrsällskap under söndagen den renoverade fyren, gamla fyrljus och originalritningar på några av Mariestads fyrar. Vidare utlovas tipspromenad och underhållning av Vivans svänggäng.

Även Harnäs fyrplats och dess 150 år gamla fyrvaktarbostaden utanför Sjötorp visas under söndagen. Den natursköna fyrplatsen nås antingen till fots från Sjötorp, eller via väsgen mot Surö bokskog.