11 aug 2016 06:00

11 aug 2016 06:00

Fiber ger framtidstro till byn i gränslandet

BÖJA: Sommar i Böja

På Stommen skördas höstvetet. Samtidigt lägger ”Jocke i gropen” sista handen på husgrunden.
Även om sommaren tagit semester händer det grejer i Böja en blåsig förmiddag i augusti.

Böja är byn i gränslandet mellan Mariestad och Skövde, där kommungränsen snirklar sig fram över vidderna. Tar man av 26:an i Boterstena och kör ”Böja-vägen” passeras gränsen i höjd med Fallet; boende norr om tillhör alltså Mariestad, söder om Skövde. Och som kuriosa kan noteras att flertalet hus har Skaras riktnummer, och postnummer till Timmersdala.

– Välkommen till Böja – framtidsbyn i Skaraborg!

Det är så Evert Blomkvist hälsar välkommen när vi möts vid bygdegården. Byns geografiska läge gör att det är ”nära till allt”, samtidigt som lantlivet bjuder på livskvalitet.

– På 15–20 minuter tar man sig till Skövde, Mariestad eller Götene. Myndigheterna borde se landsbygdens potential för utveckling. Man lockar inte folk från storstäderna med att erbjuda frimärkstomter i Skövde, säger Evert Blomkvist och konstaterar att Böja haft en stark tillväxt sedan 1960-talet.

– Förr fanns några fyra kommersiella sågverk i byn. I dag är det mest egenföretagare i olika branscher. De allra flesta pendlar dock till arbeten i tätorterna.

Blomkvist är bybo sedan barnsben och vurmar för sin hembygd. De senaste åren har han varit projektledare i Böja fiberförening, som efter ett par års projektering och grävning nådde målet i slutet av fjolåret.

– 196 fastigheter är anslutna, fördelat på 127 åretruntboende och resten fritidshus. Fiber är en förutsättning för att driva företag på landsbygden samtidigt som det ger en självkänsla till bygden; ”Böja är med i utvecklingen”, konstaterar Blomkvist.

”Gynnsam trakt”

Lanthandeln i byn är sedan länge nedlagd. Numera bor Kristina Sandberg och Marie Lööf i huset, där de driver deltidsföretaget Honungshuset. Från att ha börjat från noll 2007 har de i dag ett 40-tal bisamhällen utlokaliserade i trakten.

– Skaraborg är en av de mest gynnsamma trakterna i landet för biodling, konstaterar Kristina.

Grundprodukten är honung, som tappas upp på burkar märkta med certifieringen ”Svensk Sigill”. Deras honung används även som smaksättning i småskalig öl- och senapstillverkning.

– Vi samarbetar med ett bryggeri i Ulricehamn och en senapstillverkare i Tranås. Det gäller att hitta avsättning för honungen i andra produkter, säger Kristina som gillar livet i Böja.

– En trivsam liten by med god gemenskap.

Bygger för framtiden

På Stommen i södra utkanten av Böja by råder febril aktivitet. Höstkornet är redan skördat, nu står vetet på tur.

– Så fort det är klart är det dags att så höstraps. Årets skörd är hyfsad, lite bättre än normalt, konstaterar Markus Lindström.

Han driver familjejordbruket på Stommen och Lillegården i Låstad ihop med pappa Anders och brorsan Hans. De två gårdarna har cirka 140 mjölkkor och sysselsätter fem personer plus extrapersonal under högsäsong.

Medan Lindströms fortsätter med sina bestyr beger vi oss till ”Jocke i gropen”. Jo han kallas så i grannskapet; Joakim Andersson som tillbringat semestern åt att förbereda utbyggnaden av sitt hus på Storegården 9.

– Jag har aldrig murat förut, så jag tänkte det var dags att prova på. Och det verkar funka; snickar'n har i alla fall godkänt det, skrattar Joakim, som är på gång att återvända till barndomsbyn för andra gången.

– Ja, det här är andra huset jag renoverar i Böja. Det förra har syrran med familj tagit över. Nu bor jag och sambon i ett radhus i Skövde, nästa sommar ska allt vara klart så att vi kan flytta hit permanent.

Spännande prylar

Några kilometer norrut, i Styrud, ligger ”Lilla Hurtigs lycka” invid en liten grusväg. Här bor Linda Svensson i ett charmigt litet rött torp, med en trädgård och uthusbodar som innehåller en massa spännande och ovanliga saker. För hur många har en telefonkiosk på tomten? Eller egen dansbana? Eller ett sakmuseum med prylar och leksaker från svunna tider?

– Jag kallar det ”min minnesträningslåda”, det är perfekt för att komma ihåg vad man lekte med som barn, säger Linda leende.

Hon är även stolt ägare till ett sexkantigt utedass med mosaik i innertaket.

– Alla torp med självaktning måste ju ha ett klassiskt utedass. Oftast är de fyrkantiga; jag byggde ett sexkantigt för att krångla till det.

Dasset är fullt funktionsdugligt, men endast tillåtet att användas i nödfall. Och som den framtidsby Böja är har Linda ”pensionerat” kungaparet för en inramad bild på Victoria och Daniel i sitt ombonade hemlighus.

Böja är byn i gränslandet mellan Mariestad och Skövde, där kommungränsen snirklar sig fram över vidderna. Tar man av 26:an i Boterstena och kör ”Böja-vägen” passeras gränsen i höjd med Fallet; boende norr om tillhör alltså Mariestad, söder om Skövde. Och som kuriosa kan noteras att flertalet hus har Skaras riktnummer, och postnummer till Timmersdala.

– Välkommen till Böja – framtidsbyn i Skaraborg!

Det är så Evert Blomkvist hälsar välkommen när vi möts vid bygdegården. Byns geografiska läge gör att det är ”nära till allt”, samtidigt som lantlivet bjuder på livskvalitet.

– På 15–20 minuter tar man sig till Skövde, Mariestad eller Götene. Myndigheterna borde se landsbygdens potential för utveckling. Man lockar inte folk från storstäderna med att erbjuda frimärkstomter i Skövde, säger Evert Blomkvist och konstaterar att Böja haft en stark tillväxt sedan 1960-talet.

– Förr fanns några fyra kommersiella sågverk i byn. I dag är det mest egenföretagare i olika branscher. De allra flesta pendlar dock till arbeten i tätorterna.

Blomkvist är bybo sedan barnsben och vurmar för sin hembygd. De senaste åren har han varit projektledare i Böja fiberförening, som efter ett par års projektering och grävning nådde målet i slutet av fjolåret.

– 196 fastigheter är anslutna, fördelat på 127 åretruntboende och resten fritidshus. Fiber är en förutsättning för att driva företag på landsbygden samtidigt som det ger en självkänsla till bygden; ”Böja är med i utvecklingen”, konstaterar Blomkvist.

”Gynnsam trakt”

Lanthandeln i byn är sedan länge nedlagd. Numera bor Kristina Sandberg och Marie Lööf i huset, där de driver deltidsföretaget Honungshuset. Från att ha börjat från noll 2007 har de i dag ett 40-tal bisamhällen utlokaliserade i trakten.

– Skaraborg är en av de mest gynnsamma trakterna i landet för biodling, konstaterar Kristina.

Grundprodukten är honung, som tappas upp på burkar märkta med certifieringen ”Svensk Sigill”. Deras honung används även som smaksättning i småskalig öl- och senapstillverkning.

– Vi samarbetar med ett bryggeri i Ulricehamn och en senapstillverkare i Tranås. Det gäller att hitta avsättning för honungen i andra produkter, säger Kristina som gillar livet i Böja.

– En trivsam liten by med god gemenskap.

Bygger för framtiden

På Stommen i södra utkanten av Böja by råder febril aktivitet. Höstkornet är redan skördat, nu står vetet på tur.

– Så fort det är klart är det dags att så höstraps. Årets skörd är hyfsad, lite bättre än normalt, konstaterar Markus Lindström.

Han driver familjejordbruket på Stommen och Lillegården i Låstad ihop med pappa Anders och brorsan Hans. De två gårdarna har cirka 140 mjölkkor och sysselsätter fem personer plus extrapersonal under högsäsong.

Medan Lindströms fortsätter med sina bestyr beger vi oss till ”Jocke i gropen”. Jo han kallas så i grannskapet; Joakim Andersson som tillbringat semestern åt att förbereda utbyggnaden av sitt hus på Storegården 9.

– Jag har aldrig murat förut, så jag tänkte det var dags att prova på. Och det verkar funka; snickar'n har i alla fall godkänt det, skrattar Joakim, som är på gång att återvända till barndomsbyn för andra gången.

– Ja, det här är andra huset jag renoverar i Böja. Det förra har syrran med familj tagit över. Nu bor jag och sambon i ett radhus i Skövde, nästa sommar ska allt vara klart så att vi kan flytta hit permanent.

Spännande prylar

Några kilometer norrut, i Styrud, ligger ”Lilla Hurtigs lycka” invid en liten grusväg. Här bor Linda Svensson i ett charmigt litet rött torp, med en trädgård och uthusbodar som innehåller en massa spännande och ovanliga saker. För hur många har en telefonkiosk på tomten? Eller egen dansbana? Eller ett sakmuseum med prylar och leksaker från svunna tider?

– Jag kallar det ”min minnesträningslåda”, det är perfekt för att komma ihåg vad man lekte med som barn, säger Linda leende.

Hon är även stolt ägare till ett sexkantigt utedass med mosaik i innertaket.

– Alla torp med självaktning måste ju ha ett klassiskt utedass. Oftast är de fyrkantiga; jag byggde ett sexkantigt för att krångla till det.

Dasset är fullt funktionsdugligt, men endast tillåtet att användas i nödfall. Och som den framtidsby Böja är har Linda ”pensionerat” kungaparet för en inramad bild på Victoria och Daniel i sitt ombonade hemlighus.