08 aug 2016 06:00

08 aug 2016 10:50

Hade mobilen med till mordmisstänkt

MARIESTAD: Kriminalvårdaren avstängdes med omedelbar verkan

Bara ett par månader efter att en anställd på Johannesbergsfängelset skiljts från sitt jobb efter en relation med en fånge, kommer nästa kalldusch för Kriminalvården i Mariestad. En sommarvikarie på häktet hade sin mobiltelefon med sig in till en mordmisstänkt som inte fick kommunicera med omvärlden.

– Han togs på bar gärning den 28 juli, konstaterar Lena Johansson som är ställföreträdande kriminalvårdschef i Mariestad. Hon var själv på häktet när dramat utspelade sig.

Sommarvikaren, en man i 25-årsåldern, hade som alla andra säsongsanställda fått en introduktionskurs på elva dagar – där han bland mycket annat informerats om att man inte går omkring med mobil i fickan på häktet.

Bar mobilen i tjänst

– I det här fallet var det en mordmisstänkt man som hade restriktioner på sig, det vill säga att han inte får kommunicera alls med omvärlden. Risken finns ju, att om en sådan får tillgång till en mobiltelefon, så kan han förstöra utredningen genom att påverka vittnen.

– Det hela var ett uppenbart tjänstefel och vi polisanmälde förstås händelsen direkt.

Den sommarvikarierande kriminalvårdaren blev omedelbart skiljd från sin tjänst; han hade jobbat i fem veckor och hade tre veckor kvar.

– Han fick gå med full lön för de veckor han hade kvar.

Mobilen undersöks

Lena Johansson säger att de intagna kan vara väldigt manipulativa.

– Vissa känner av på direkten om det är någon de kan slå klorna i, säger Lena som inte varit med om något liknande under de två år hon tjänstgjort på häktet.

Polisens enhet för grova brott i Skövde, som utreder händelsen, upplyser om att man för närvarande genomför en teknisk undersökning av vikariens telefon för att avgöra om utgående samtal från häktet skett vid den aktuella tiden.

Anställd hade relation med fånge

Det var i maj som Kriminalvårdens internutredningschef tittade närmare på en person som varit anställd på Johannesbergsfängelset i ett år.

Initialt sade personen att det varit en oskyldig kontakt med fången, men när arbetsgivaren visade flera sms där det framgick att det inte var så oskyldigt, ändrade sig personen och erkände att hen ljugit.

Kriminalvårdaren hade köpt en mobiltelefon till fången och vid ett tillfälle swishat 1 000 kronor till denne. När det blev uppenbart att detta skulle kunna leda till avsked, bestämde sig kriminalvårdaren för att säga upp sig själv. Eftersom så blev fallet den 26 maj avslutade chefen för interutredningar ärendet den 20 juni.

– Han togs på bar gärning den 28 juli, konstaterar Lena Johansson som är ställföreträdande kriminalvårdschef i Mariestad. Hon var själv på häktet när dramat utspelade sig.

Sommarvikaren, en man i 25-årsåldern, hade som alla andra säsongsanställda fått en introduktionskurs på elva dagar – där han bland mycket annat informerats om att man inte går omkring med mobil i fickan på häktet.

Bar mobilen i tjänst

– I det här fallet var det en mordmisstänkt man som hade restriktioner på sig, det vill säga att han inte får kommunicera alls med omvärlden. Risken finns ju, att om en sådan får tillgång till en mobiltelefon, så kan han förstöra utredningen genom att påverka vittnen.

– Det hela var ett uppenbart tjänstefel och vi polisanmälde förstås händelsen direkt.

Den sommarvikarierande kriminalvårdaren blev omedelbart skiljd från sin tjänst; han hade jobbat i fem veckor och hade tre veckor kvar.

– Han fick gå med full lön för de veckor han hade kvar.

Mobilen undersöks

Lena Johansson säger att de intagna kan vara väldigt manipulativa.

– Vissa känner av på direkten om det är någon de kan slå klorna i, säger Lena som inte varit med om något liknande under de två år hon tjänstgjort på häktet.

Polisens enhet för grova brott i Skövde, som utreder händelsen, upplyser om att man för närvarande genomför en teknisk undersökning av vikariens telefon för att avgöra om utgående samtal från häktet skett vid den aktuella tiden.

Anställd hade relation med fånge

Det var i maj som Kriminalvårdens internutredningschef tittade närmare på en person som varit anställd på Johannesbergsfängelset i ett år.

Initialt sade personen att det varit en oskyldig kontakt med fången, men när arbetsgivaren visade flera sms där det framgick att det inte var så oskyldigt, ändrade sig personen och erkände att hen ljugit.

Kriminalvårdaren hade köpt en mobiltelefon till fången och vid ett tillfälle swishat 1 000 kronor till denne. När det blev uppenbart att detta skulle kunna leda till avsked, bestämde sig kriminalvårdaren för att säga upp sig själv. Eftersom så blev fallet den 26 maj avslutade chefen för interutredningar ärendet den 20 juni.

  • C. Lundh