08 aug 2016 06:00

08 aug 2016 06:00

Flickornas hem invigdes

KAPUTEI PLAINS: Barnhemmet Shakini Country SaHo i Kenya

Äntligen. För 22 år sedan startades Projekt Kenya. I lördags invigdes projektets första barnhem.
– Vi vill rädda flickorna från könsstympning och barnäktenskap, säger Susan Axelsson, en av grundarna till projektet.

Hundra gäster var på plats när Mariestadsparet Susan och Magnus Axelsson invigde sitt barnhem i Kenya. Bland gästerna fanns de 16 föräldralösa flickorna som bor på barnhemmet, flickornas vårdnadshavare, barnhemmets personal, gäster från Sverige och folk från distriktet. Susan höll ett anförande på swahili och engelska där hon informerade om barnhemmet. Det obligatoriska invigningsbandet klipptes och alla gäster fick besöka det stora huset som utgör barnhemmet. Därefter var det fest, musik, mat och dans i ett stort tält utanför barnhemmet. Att glädjen var stor är inte svårt att förstå, resan fram till invigningen har varit lång.

Framtidsplaner

Idén om ett barnhem föddes när paret Axelsson skänkte saker till befintliga barnhem i Nairobi och insåg att sakerna försvann längs vägen. De bestämde sig för att bygga ett eget barnhem för att rädda några av de barn vars föräldrar dött i aids. Att deras barnhem nu endast välkomnar flickor beror på att flickorna inom massajstammen ofta gifts bort tidigt och att kvinnlig könsstympning är vanligt förekommande.

– Det är ingen som bryr sig om de små flickorna, det här samhället prioriterar pojkar, säger Susan.

Projekt Kenyas nästa mål är att bygga en skola i anslutning till barnhemmet. Skolan är i första hand tänkt för barnhemmets barn men även andra flickor som inte har möjlighet att gå i skolan kommer att vara välkomna. Innan skolan blir verklighet finns det dock mer akuta problem att lösa. Barnhemmets vattensystem är igentäppt sedan en tid tillbaka och nu har en sponsor finansierat ett nytt system som ska installeras innan Susan och Magnus återvänder till Sverige.

Uthålliga sponsorer

Flickorna på barnhemmet är mellan fyra och åtta år gamla. När Magnus och Susan är i Kenya hittar de på olika saker med barnen. De besöker nya platser, läser sagor, hjälper till med läxor, ritar, sparkar boll och flyger drake.

– Vi har köpt massa böcker till dem, de är jättelässugna!

Projekt Kenya finansieras mestadels av fonder, stiftelser, sponsorer och gåvor från privatpersoner. Trots att arbetet har tagit tid så har bidragsgivarna inte gett upp hoppet. Det är bidragsgivarna och deras aldrig sinande hopp som har motiverat Susan och Magnus.

– Även om det går långsamt så kommer det alltid stöd någonstans ifrån. Ibland har vi nästan gett upp, men då har någon skickat pengar eller frågat om vi behöver hjälp. Vi är inte ensamma, det är många som vill att vi ska fortsätta, konstaterar Susan.

Hundra gäster var på plats när Mariestadsparet Susan och Magnus Axelsson invigde sitt barnhem i Kenya. Bland gästerna fanns de 16 föräldralösa flickorna som bor på barnhemmet, flickornas vårdnadshavare, barnhemmets personal, gäster från Sverige och folk från distriktet. Susan höll ett anförande på swahili och engelska där hon informerade om barnhemmet. Det obligatoriska invigningsbandet klipptes och alla gäster fick besöka det stora huset som utgör barnhemmet. Därefter var det fest, musik, mat och dans i ett stort tält utanför barnhemmet. Att glädjen var stor är inte svårt att förstå, resan fram till invigningen har varit lång.

Framtidsplaner

Idén om ett barnhem föddes när paret Axelsson skänkte saker till befintliga barnhem i Nairobi och insåg att sakerna försvann längs vägen. De bestämde sig för att bygga ett eget barnhem för att rädda några av de barn vars föräldrar dött i aids. Att deras barnhem nu endast välkomnar flickor beror på att flickorna inom massajstammen ofta gifts bort tidigt och att kvinnlig könsstympning är vanligt förekommande.

– Det är ingen som bryr sig om de små flickorna, det här samhället prioriterar pojkar, säger Susan.

Projekt Kenyas nästa mål är att bygga en skola i anslutning till barnhemmet. Skolan är i första hand tänkt för barnhemmets barn men även andra flickor som inte har möjlighet att gå i skolan kommer att vara välkomna. Innan skolan blir verklighet finns det dock mer akuta problem att lösa. Barnhemmets vattensystem är igentäppt sedan en tid tillbaka och nu har en sponsor finansierat ett nytt system som ska installeras innan Susan och Magnus återvänder till Sverige.

Uthålliga sponsorer

Flickorna på barnhemmet är mellan fyra och åtta år gamla. När Magnus och Susan är i Kenya hittar de på olika saker med barnen. De besöker nya platser, läser sagor, hjälper till med läxor, ritar, sparkar boll och flyger drake.

– Vi har köpt massa böcker till dem, de är jättelässugna!

Projekt Kenya finansieras mestadels av fonder, stiftelser, sponsorer och gåvor från privatpersoner. Trots att arbetet har tagit tid så har bidragsgivarna inte gett upp hoppet. Det är bidragsgivarna och deras aldrig sinande hopp som har motiverat Susan och Magnus.

– Även om det går långsamt så kommer det alltid stöd någonstans ifrån. Ibland har vi nästan gett upp, men då har någon skickat pengar eller frågat om vi behöver hjälp. Vi är inte ensamma, det är många som vill att vi ska fortsätta, konstaterar Susan.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist