31 jul 2016 20:31

31 jul 2016 20:31

Trivsel och spelglädje i parken

MARIESTAD: 34:e dragspelsfestivalen i Mariestad

Festival. Första året fingrade hon på dragspelet för sig själv i husvagnen.
I helgen var Carina Johansson från Trollhättan en i gänget när musiker från när och fjärran samlades för dragspelsfestival på Karlsholme.

Den 34:e upplagan av Mariestads dragspelsfestival hade inte ens förklarats invigd på fredagseftermiddagen förrän musikanterna plockat fram sina instrument. Olof Pettersson från Skara var så spelglad att han rev av både ”Dansen den går” och ”Pärleporten” på parkeringen, där han och vännen Assar Eriksson, Norra Vånga, dukat kaffebordet i bagaget.

– Stämman i Mariestad är en tradition jag inte vill missa; här träffar man många goda vänner, säger Olof som lirat dragspel i över 60 år.

Innanför folkparkens grindar fylldes de 138 platserna på i rask takt med husbilar och husvagnar, vilket fick arrangören att hänvisa till reservplatser utanför. Knappt hade förtält och markiser kommit på plats förrän det bildades spontana band, stora som små.

– Alla som spelar instrument är med i gemenskapen, konstaterar Bertil Sköldberg från Sandhult utanför Borås.

Tillsammans med 15 vänner på dragspel, fiol, gitarr och trummor uppfyllde Bertil på kontrabas åhörarnas önskelåtar. Sonja Hellström och Ulf Hellring från Örebro stämde upp i välkända melodier som ”Jag tror, jag tror på sommaren” och ”Inbjudan till Bohuslän”.

– Förra helgen var vi på dragspelsstämma i Dalbergså i Dalsland. I veckan har vi åkt runt Vänern med husbilen och spelat golf och nu har vi landat i Mariestad. En kanonvecka helt enkelt, säger paret.

För Carina Johansson, Trollhättan, var helgens festival den första med det nyinköpta dragspelet.

– Jag började spela 2008. Första gången jag var här stängde jag dörren och spelade för mig själv i husvagnen. Nu har jag kommit ut ”ur garderoben”. Det är fantastiskt skoj att spela med nya och gamla vänner. Kan man låten trycker man på lite mer. Och låter det för bedrövligt kan ju publiken gå vidare; de har ju inte betalt någon entré, säger Carina leende.

Anita Pettersson från Ålberga i Östergötland kunde njuta av en alldeles egen orkester då maken Lasse samlade ihop ett gäng utanför husbilen. Däribland Stig-Lennart ”Stickan” Karlsson, 56, från Nässjö som trakterar dragspel, trummor, bas, saxofon och keyboard.

– Pappa lärde ut kultis och gammeldans och nu för jag traditionen vidare, berättar ”Stickan” och visar stolt upp sin Royal Standard Favorit.

– Det är tillverkat på 1950-talet. När jag köpte dragspelet fick jag verifierat av en vän att dess förste ägare är farfar till Dregen i Backyard Babies. Historien gör det extra kul att spela på det, tycker Karlsson.

Stig Andersson, ordförande i Mariestads dragspelsklubb, var nöjd när han på söndagskvällen summerade den 34:e festivalen, som innehöll såväl buskaspel till scenframträdanden.

– Allt har flutit på perfekt och många besökare har strosat runt i parken. En toppenhelg helt enkelt.

Den 34:e upplagan av Mariestads dragspelsfestival hade inte ens förklarats invigd på fredagseftermiddagen förrän musikanterna plockat fram sina instrument. Olof Pettersson från Skara var så spelglad att han rev av både ”Dansen den går” och ”Pärleporten” på parkeringen, där han och vännen Assar Eriksson, Norra Vånga, dukat kaffebordet i bagaget.

– Stämman i Mariestad är en tradition jag inte vill missa; här träffar man många goda vänner, säger Olof som lirat dragspel i över 60 år.

Innanför folkparkens grindar fylldes de 138 platserna på i rask takt med husbilar och husvagnar, vilket fick arrangören att hänvisa till reservplatser utanför. Knappt hade förtält och markiser kommit på plats förrän det bildades spontana band, stora som små.

– Alla som spelar instrument är med i gemenskapen, konstaterar Bertil Sköldberg från Sandhult utanför Borås.

Tillsammans med 15 vänner på dragspel, fiol, gitarr och trummor uppfyllde Bertil på kontrabas åhörarnas önskelåtar. Sonja Hellström och Ulf Hellring från Örebro stämde upp i välkända melodier som ”Jag tror, jag tror på sommaren” och ”Inbjudan till Bohuslän”.

– Förra helgen var vi på dragspelsstämma i Dalbergså i Dalsland. I veckan har vi åkt runt Vänern med husbilen och spelat golf och nu har vi landat i Mariestad. En kanonvecka helt enkelt, säger paret.

För Carina Johansson, Trollhättan, var helgens festival den första med det nyinköpta dragspelet.

– Jag började spela 2008. Första gången jag var här stängde jag dörren och spelade för mig själv i husvagnen. Nu har jag kommit ut ”ur garderoben”. Det är fantastiskt skoj att spela med nya och gamla vänner. Kan man låten trycker man på lite mer. Och låter det för bedrövligt kan ju publiken gå vidare; de har ju inte betalt någon entré, säger Carina leende.

Anita Pettersson från Ålberga i Östergötland kunde njuta av en alldeles egen orkester då maken Lasse samlade ihop ett gäng utanför husbilen. Däribland Stig-Lennart ”Stickan” Karlsson, 56, från Nässjö som trakterar dragspel, trummor, bas, saxofon och keyboard.

– Pappa lärde ut kultis och gammeldans och nu för jag traditionen vidare, berättar ”Stickan” och visar stolt upp sin Royal Standard Favorit.

– Det är tillverkat på 1950-talet. När jag köpte dragspelet fick jag verifierat av en vän att dess förste ägare är farfar till Dregen i Backyard Babies. Historien gör det extra kul att spela på det, tycker Karlsson.

Stig Andersson, ordförande i Mariestads dragspelsklubb, var nöjd när han på söndagskvällen summerade den 34:e festivalen, som innehöll såväl buskaspel till scenframträdanden.

– Allt har flutit på perfekt och många besökare har strosat runt i parken. En toppenhelg helt enkelt.