26 jul 2016 06:00

26 jul 2016 06:00

Faluröd samlingsplats som lockar turister och ortsbor

MARIESTAD: Brett utbud för hungriga hamnbesökare

Det råder ingen tvekan om att hamnen är en populär mötesplats i Mariestad. Inte minst sedan utbudet av ätbart ökade för några år sedan.
– Det är trevligt att sitta här, och det finns mycket att välja på, säger Erik Nilsson som förlagt måndagslunchen med kompisarna hit.

Den här gången valde Erik och Michael Hokkinen att äta kebab, kompisen Timmy Mogren köpte en macka från en annan bod.

– Här finns nåt som passar alla, säger Michael.

Maria Svensson, som sitter vid ett annat bord tillsammans med sin man Anders, är inne på samma spår:

– Det är bra att alla kan sitta på samma ställe, även om man inte vill äta samma sak.

Den här dagen nöjer hon sig med en ”lunchglass” eftersom hon inte är hungrig på mat.

– Men det är skönt att komma ut lite på lunchrasten, säger Maria som just klarat av halva första arbetsdagen efter semestern.

Väderberoende

Solen gassar över lunchgästerna på hamnplan. Temperaturen ligger närmare 30-gradersstrecket och meteorologernas prognos om åska känns mer än sannolik.

– Ja, i dag är det klibbigt, konstaterar Izabella Ohlsson medan hon gräddar en stor pannkaka i Sandbergs crêperie – en av bodarna som öppnat i år.

Izabella konstaterar att verksamheten är väldigt väderberoende. Behaglig värme är det bästa.

Förutom nämnda crêpes, kebab och macka kan man hitta såväl sallader som thaimat, pizza, pajer, kaffe och glass bland bodarna. Sex näringsidkare står till hungriga besökares förfogande i den faluröda samlingen. Senaste tillskottet står Nada Chichinie och Omid Said från Lidköping för. De har områdets grill och pizzeria.

– Det går superbra, säger de. Många säger att det var det som saknades här.

Flexibla tider

Fast Maritha Johansson, som visserligen är nöjd med den just avnjutna thaimaten, saknar skaldjur och fisk i utbudet. Och kollegan Eleonor Lundberg hade gärna sett att några av bodarna hade alkoholtillstånd på kvällarna. Andra nämner fördelarna med att det finns restauranger med dessa inslag i närheten.

Alla bodar har inte samma öppettider, och flera anpassar sig efter tillgången på kunder. Är det ösregn och folktomt finns ingen anledning att ha öppet till klockan 21, men fina kvällar kan det bli senare än så.

– Alla gör som de vill, konstaterar Ida Thunborg som ansvarar för ”Lundis” bakficka. Förra veckan var det mycket folk hela tiden, men det dalade ganska snabbt vid 21.30, när solen gick ned.

Trots att glassen är hennes storsäljare är måndagsförmiddagen i varmaste laget. Men affärerna går bra och folk verkar trivas.

– Det enda folk har klagat på är bristen på parasoller, säger hon.

Den här gången valde Erik och Michael Hokkinen att äta kebab, kompisen Timmy Mogren köpte en macka från en annan bod.

– Här finns nåt som passar alla, säger Michael.

Maria Svensson, som sitter vid ett annat bord tillsammans med sin man Anders, är inne på samma spår:

– Det är bra att alla kan sitta på samma ställe, även om man inte vill äta samma sak.

Den här dagen nöjer hon sig med en ”lunchglass” eftersom hon inte är hungrig på mat.

– Men det är skönt att komma ut lite på lunchrasten, säger Maria som just klarat av halva första arbetsdagen efter semestern.

Väderberoende

Solen gassar över lunchgästerna på hamnplan. Temperaturen ligger närmare 30-gradersstrecket och meteorologernas prognos om åska känns mer än sannolik.

– Ja, i dag är det klibbigt, konstaterar Izabella Ohlsson medan hon gräddar en stor pannkaka i Sandbergs crêperie – en av bodarna som öppnat i år.

Izabella konstaterar att verksamheten är väldigt väderberoende. Behaglig värme är det bästa.

Förutom nämnda crêpes, kebab och macka kan man hitta såväl sallader som thaimat, pizza, pajer, kaffe och glass bland bodarna. Sex näringsidkare står till hungriga besökares förfogande i den faluröda samlingen. Senaste tillskottet står Nada Chichinie och Omid Said från Lidköping för. De har områdets grill och pizzeria.

– Det går superbra, säger de. Många säger att det var det som saknades här.

Flexibla tider

Fast Maritha Johansson, som visserligen är nöjd med den just avnjutna thaimaten, saknar skaldjur och fisk i utbudet. Och kollegan Eleonor Lundberg hade gärna sett att några av bodarna hade alkoholtillstånd på kvällarna. Andra nämner fördelarna med att det finns restauranger med dessa inslag i närheten.

Alla bodar har inte samma öppettider, och flera anpassar sig efter tillgången på kunder. Är det ösregn och folktomt finns ingen anledning att ha öppet till klockan 21, men fina kvällar kan det bli senare än så.

– Alla gör som de vill, konstaterar Ida Thunborg som ansvarar för ”Lundis” bakficka. Förra veckan var det mycket folk hela tiden, men det dalade ganska snabbt vid 21.30, när solen gick ned.

Trots att glassen är hennes storsäljare är måndagsförmiddagen i varmaste laget. Men affärerna går bra och folk verkar trivas.

– Det enda folk har klagat på är bristen på parasoller, säger hon.