24 jul 2016 06:00

24 jul 2016 14:10

Nu kan familjen köra campingbussen lagligt

MARIESTAD: Bilbesiktningen missade Volvomotorn i sju år

I sju år har folkvagnsbussen varit utrustad med en Volvomotor.
Något som passerat bilbesiktningen – fram till en månad sedan.

I fjol slog Christoffer och Marthina Lundström från Mariestad till på en Volkswagen Transporter från 1987. Campingbussen ersatte familjens husvagn och var som klippt och skuren för de framtida utflykterna.

Folkvagnen köptes i Enköping och den tidigare ägaren var väl medveten om att bilen var utrustad med en Volvomotor. Men detta hade av olika besiktningsföretag missats under sju års tid.

När ett fordon byggs om krävs en registreringsbesiktning – något som alltså inte hade genomförts.

– Jag kan tycka att det är märkligt att det inte har upptäckts i Enköping på sju år. Ägaren kanske kände besiktningsmännen och kom undan, säger Christoffer och skrattar.

Lättantändlig motor

Han fortsätter:

– Det är ganska vanligt att de gamla folkvagnsbussarna har en Volvomotor. Förr hade originalmotorerna en förmåga att gå sönder eller börja brinna. En motor från Volvo är betydligt pålitligare. Jag har ägt flera folkvagnsbussar genom åren och tycker det är fränt att äga ett sådant fordon.

När det var dags för Christoffer att för första gången besiktiga bilen tog det dock tvärstopp.

– Besiktningsmannen på Opus bilprovning i Mariestad var väldigt noggrann och såg direkt att det var en Volvomotor. Jäkla skit, tänkte jag.

Semestern räddad

För paret Lundström var det bara till att boka en registreringsbesiktning och hosta upp 1 500 kronor. I förra veckan fick Christoffer och Martina en snabb besiktningstid i Vara och därmed räddades också semesterplanerna.

– På lördag (läs i förrgår) rullar vi mot Svanesund på Orust. Det är en perfekt bil om man vill snålcampa lite. Och det känns skönt att vi kan åka lagligt framöver, säger Marthina med ett stort leende.

I fjol slog Christoffer och Marthina Lundström från Mariestad till på en Volkswagen Transporter från 1987. Campingbussen ersatte familjens husvagn och var som klippt och skuren för de framtida utflykterna.

Folkvagnen köptes i Enköping och den tidigare ägaren var väl medveten om att bilen var utrustad med en Volvomotor. Men detta hade av olika besiktningsföretag missats under sju års tid.

När ett fordon byggs om krävs en registreringsbesiktning – något som alltså inte hade genomförts.

– Jag kan tycka att det är märkligt att det inte har upptäckts i Enköping på sju år. Ägaren kanske kände besiktningsmännen och kom undan, säger Christoffer och skrattar.

Lättantändlig motor

Han fortsätter:

– Det är ganska vanligt att de gamla folkvagnsbussarna har en Volvomotor. Förr hade originalmotorerna en förmåga att gå sönder eller börja brinna. En motor från Volvo är betydligt pålitligare. Jag har ägt flera folkvagnsbussar genom åren och tycker det är fränt att äga ett sådant fordon.

När det var dags för Christoffer att för första gången besiktiga bilen tog det dock tvärstopp.

– Besiktningsmannen på Opus bilprovning i Mariestad var väldigt noggrann och såg direkt att det var en Volvomotor. Jäkla skit, tänkte jag.

Semestern räddad

För paret Lundström var det bara till att boka en registreringsbesiktning och hosta upp 1 500 kronor. I förra veckan fick Christoffer och Martina en snabb besiktningstid i Vara och därmed räddades också semesterplanerna.

– På lördag (läs i förrgår) rullar vi mot Svanesund på Orust. Det är en perfekt bil om man vill snålcampa lite. Och det känns skönt att vi kan åka lagligt framöver, säger Marthina med ett stort leende.