20 jul 2016 16:25

20 jul 2016 16:25

Våffeljärnen går varma hos hembygdsförening

KARLEBY

Nybakade våfflor är en favorit för många.
Eivor Hallén var på onsdagen beredd på en invasion till Persgården.
– Snart kommer alla på en gång och då startar kriget, säger hon.

För sjunde sommaren i rad bjuder Ullervad-Leksbergs hembygdsförening in till våffelkafé i Karleby. Doften av våfflorna når långt och besökare från framför allt Mariestad, Ullervad och Skövdeområdet har en förmåga att komma förbi.

”Svårt att misslyckas”

I köket återfinns Eivor Hallén vars uppdrag är att få till det smakrika bakverket. Med hjälp av tre våffeljärn gräddas det för fullt.

– Med det här receptet är det svårt att misslyckas. Många tror att det ska vara ägg i smeten, men då blir våfflorna bara sega. Jag föredrar när de är frasiga och då ska man inte använda sig av några ägg, tipsar Eivor.

När sylten och grädden har lagts på tar Helena Billerdahl över och ser till att gästerna servas. Med tanke på onsdagens strålande väder var det många som tog chansen att åka till Persgården.

– Det är givetvis de goda våfflorna som lockar och vi var faktiskt här förra veckan också. Jag äter sällan våfflor, så därför är det optimalt att åka hit, förklarar Mona Larsson och får medhåll av Marianne Johansson.

Fler aktiviteter

Under året anordnar hembygdsföreningen även midsommarfirande och julmarknad. Trots att det finns cirka 700 medlemmar höjs röster om att utöka verksamheten. Men det finns ett hinder.

– Jag önskar att det vore mer drag kring föreningen. Odensåkers hembygdsförening är ett bra exempel på att det går att göra mer. Tyvärr är det bara ett tiotal medlemmar som vill eller kan lägga ner den tiden som behövs, säger Maj-Britt Lundstedt.

Säsongens sista våffelkafé på Persgården hålls den 3 augusti.

För sjunde sommaren i rad bjuder Ullervad-Leksbergs hembygdsförening in till våffelkafé i Karleby. Doften av våfflorna når långt och besökare från framför allt Mariestad, Ullervad och Skövdeområdet har en förmåga att komma förbi.

”Svårt att misslyckas”

I köket återfinns Eivor Hallén vars uppdrag är att få till det smakrika bakverket. Med hjälp av tre våffeljärn gräddas det för fullt.

– Med det här receptet är det svårt att misslyckas. Många tror att det ska vara ägg i smeten, men då blir våfflorna bara sega. Jag föredrar när de är frasiga och då ska man inte använda sig av några ägg, tipsar Eivor.

När sylten och grädden har lagts på tar Helena Billerdahl över och ser till att gästerna servas. Med tanke på onsdagens strålande väder var det många som tog chansen att åka till Persgården.

– Det är givetvis de goda våfflorna som lockar och vi var faktiskt här förra veckan också. Jag äter sällan våfflor, så därför är det optimalt att åka hit, förklarar Mona Larsson och får medhåll av Marianne Johansson.

Fler aktiviteter

Under året anordnar hembygdsföreningen även midsommarfirande och julmarknad. Trots att det finns cirka 700 medlemmar höjs röster om att utöka verksamheten. Men det finns ett hinder.

– Jag önskar att det vore mer drag kring föreningen. Odensåkers hembygdsförening är ett bra exempel på att det går att göra mer. Tyvärr är det bara ett tiotal medlemmar som vill eller kan lägga ner den tiden som behövs, säger Maj-Britt Lundstedt.

Säsongens sista våffelkafé på Persgården hålls den 3 augusti.