20 jul 2016 14:50

20 jul 2016 14:50

Mycket är oklart kring EU-paketet

MARIESTAD: "Svenska mjölkbönder är vana vid ovisshet"

EU ska ge mjölkbönderna stöd men mycket är oklart.
– Svenska bönder är vana vid ovisshet, säger Monica Didriksson, styrelseledamot i LRF Västra Götaland.

EU:s förslag om hjälp till mjölkbönderna presenterades i måndags. Bland annat ska det finnas möjlighet för stöd till de som tillfälligt minskar sin produktion, men villkoren är inte klara.

Marknaden ska styra

– Något måste göras men vi vill hellre att marknaden ska styra. Samtidigt kan det vara bättre att ge stöd till de som vill vara kvar. De som nyligen har investerat är oftast de som har det tuffast. Det kan bli en effekt att stödet i stället ges till äldre som vill trappa ned, säger Monica Didriksson från Töreboda och tillägger:

– Samtidigt vill ju de svenska bönderna öka sin egen produktion.

EU ska även skjuta till medel för nationella åtgärder. Även där är mycket oklart men medlemsländerna lär få besluta hur pengarna ska användas. Dessutom ska det ges möjlighet till förskottsutbetalningar av gårdsstödet och de arealbaserade ersättningarna.

– Ovissheten är ett dilemma, vet man vad som är på gång kan man ju få tillfälligt stöd från någon annanstans. Det är viktigt att Sverige har koll på vad de övriga länderna gör, så att vi inte gör någon tolkning som gör läget värre, relativt sett.

Några orsaker till fallande priser och krisen för mjölkbönderna är bland annat att Ryssland bojkottar europeiska livsmedel samtidigt som Kina nästan har slutat att importera mejeriprodukter.

EU:s förslag om hjälp till mjölkbönderna presenterades i måndags. Bland annat ska det finnas möjlighet för stöd till de som tillfälligt minskar sin produktion, men villkoren är inte klara.

Marknaden ska styra

– Något måste göras men vi vill hellre att marknaden ska styra. Samtidigt kan det vara bättre att ge stöd till de som vill vara kvar. De som nyligen har investerat är oftast de som har det tuffast. Det kan bli en effekt att stödet i stället ges till äldre som vill trappa ned, säger Monica Didriksson från Töreboda och tillägger:

– Samtidigt vill ju de svenska bönderna öka sin egen produktion.

EU ska även skjuta till medel för nationella åtgärder. Även där är mycket oklart men medlemsländerna lär få besluta hur pengarna ska användas. Dessutom ska det ges möjlighet till förskottsutbetalningar av gårdsstödet och de arealbaserade ersättningarna.

– Ovissheten är ett dilemma, vet man vad som är på gång kan man ju få tillfälligt stöd från någon annanstans. Det är viktigt att Sverige har koll på vad de övriga länderna gör, så att vi inte gör någon tolkning som gör läget värre, relativt sett.

Några orsaker till fallande priser och krisen för mjölkbönderna är bland annat att Ryssland bojkottar europeiska livsmedel samtidigt som Kina nästan har slutat att importera mejeriprodukter.