10 jul 2016 15:18

10 jul 2016 15:18

Dottern blev beskjuten – polis åkte till fel stad

MARIESTAD: Chockartad upplevelse för Mariestadsfamilj

Hilma Andersson från Mariestad blev beskjuten på en skolgård i Gråbo.
Polisen larmades – men sökandet efter gärningsmännen gjordes i Trollhättan.
– Ett jättemisstag har skett, säger pappan Tobias Andersson.

Familjen Andersson från Mariestad hälsade under helgen på några bekanta i Gråbo, som ligger i Lerums kommun.

Vid 17.30-tiden på lördagen var dottern Hilma, elva år, på Lekstorpsskolan och lekte med sina två kompisar. Då ska fem ungdomar, tre killar och två tjejer, kommit till platsen. En av dem ska ha lyft ett pistolliknande föremål mot barnen och därefter avlossat skott.

– Hilma uppfattade det som en kraftig smäll. Barnen sprang raka vägen och de var både ledsna och upprivna när de kom tillbaka. Det tog en stund för oss att förstå vad som hade hänt, men tjejerna var väldigt detaljerade och kunde beskriva vad personerna hade för färger på kläderna och hur deras bil såg ut, säger Tobias Andersson.

Beskrev området

Ganska omgående kontaktades polisen. Tobias fru Fredrika skötte telefonkontakten, men även Hilma fick under en längre stund tala med polisen.

– Båda förklarade hur skolområdet såg ut. Efter ungefär 40 minuter ska polisen ha sagt att de befinner sig i Trollhättan, vilket vi tyckte var jättemärkligt.

Trots att Fredrika varit tydlig med att det handlade om Lekstorpsskolan i Gråbo hade polisen skickat sina resurser – däribland en polishelikopter – till Lextorpsskolan i Trollhättan.

– Poliserna i Trollhättan var frustrerade, men gjorde så gott de kunde. Ärendet gick över till polisen i Göteborg och en och en halv timma efter larmet kom polisen till skolan. Men då var inte de misstänkta gärningsmännen kvar på platsen, säger Tobias och fortsätter:

– Det är olyckligt att det blivit så fel, och det ska inte få hända. Jag jobbar själv som ambulanssjukvårdare i Mariestad och vet att den mänskliga faktorn kan ställa till det emellanåt. Men det här är ett väldigt allvarligt misstag.

Hur mår Hilma i dag (söndag)?

– Hon är fortfarande skärrad och hade svårt att sova i natt. Det var ingen rolig upplevelse för henne.

Polisens presstalesman Hans Lippens:

– När vi skulle skicka patruller till platsen gjordes ett beklagligt fel. Det får inte inträffa, men har inträffat och vi lär oss av det. Jag förstår målsägandens frustration som inte fick den hjälpen som man kan förvänta sig, säger han till P4 Skaraborg.

Familjen Andersson från Mariestad hälsade under helgen på några bekanta i Gråbo, som ligger i Lerums kommun.

Vid 17.30-tiden på lördagen var dottern Hilma, elva år, på Lekstorpsskolan och lekte med sina två kompisar. Då ska fem ungdomar, tre killar och två tjejer, kommit till platsen. En av dem ska ha lyft ett pistolliknande föremål mot barnen och därefter avlossat skott.

– Hilma uppfattade det som en kraftig smäll. Barnen sprang raka vägen och de var både ledsna och upprivna när de kom tillbaka. Det tog en stund för oss att förstå vad som hade hänt, men tjejerna var väldigt detaljerade och kunde beskriva vad personerna hade för färger på kläderna och hur deras bil såg ut, säger Tobias Andersson.

Beskrev området

Ganska omgående kontaktades polisen. Tobias fru Fredrika skötte telefonkontakten, men även Hilma fick under en längre stund tala med polisen.

– Båda förklarade hur skolområdet såg ut. Efter ungefär 40 minuter ska polisen ha sagt att de befinner sig i Trollhättan, vilket vi tyckte var jättemärkligt.

Trots att Fredrika varit tydlig med att det handlade om Lekstorpsskolan i Gråbo hade polisen skickat sina resurser – däribland en polishelikopter – till Lextorpsskolan i Trollhättan.

– Poliserna i Trollhättan var frustrerade, men gjorde så gott de kunde. Ärendet gick över till polisen i Göteborg och en och en halv timma efter larmet kom polisen till skolan. Men då var inte de misstänkta gärningsmännen kvar på platsen, säger Tobias och fortsätter:

– Det är olyckligt att det blivit så fel, och det ska inte få hända. Jag jobbar själv som ambulanssjukvårdare i Mariestad och vet att den mänskliga faktorn kan ställa till det emellanåt. Men det här är ett väldigt allvarligt misstag.

Hur mår Hilma i dag (söndag)?

– Hon är fortfarande skärrad och hade svårt att sova i natt. Det var ingen rolig upplevelse för henne.

Polisens presstalesman Hans Lippens:

– När vi skulle skicka patruller till platsen gjordes ett beklagligt fel. Det får inte inträffa, men har inträffat och vi lär oss av det. Jag förstår målsägandens frustration som inte fick den hjälpen som man kan förvänta sig, säger han till P4 Skaraborg.