07 jul 2016 19:05

07 jul 2016 19:43

Konstprojekt med experimentlusta

LUGNÅS: Integrationsprojekt i pastoratsgården

Konst och integration går hand i hand – åtminstone i Björsäter.
På torsdagen slöt ett tjugotal barn upp till pastoratsgården.
– De har stor experimentlusta, säger projektledaren Stina Tordby.

Under rubriken ”Konstprojekt för barn från hela världen” får såväl asylsökande som svenska barn chansen att vara kreativa. Fram till den 4 augusti, då en utställning i pastoratsgården äger rum, kommer det målas, vävas, skulpteras samt klippa och klistras.

Integrationsarbetet drivs av Svenska kyrkan i Lugnås–Ullervads pastorat, på initiativ av den Mariestadsbördiga konstnären Stina Tordby. Hon vill ge barnen ett tryggt sammanhang genom konsten, skapandet och leken.

– Det här är någonting man kan göra utan att språket blir en begränsning. För många är det också en chans att komma ifrån flyktingförläggningen i Lugnås och bearbeta de svåra erfarenheterna från tiden i hemlandet. Konstprojektet fungerar därmed lite som terapi, säger hon.

Får god hjälp

Full aktivitet råder när MT:s utsända sticker in huvudet i lokalen. Målningar i dess olika former har skapats och en del barn får även god hjälp av syskon eller föräldrar.

– Vi kommer att ses under två timmar på torsdagarna framöver. Den här gången är det måleri på plast och papper som är temat. Vi ska även väva, göra collage och syssla med skulpturer, säger Stina och fortsätter:

– Jag hade en vilja att göra något meningsfullt under sommaren. Tidigare har jag jobbat som förskollärare och numera är jag konstnär. Det är spännande att sätta samman de rollerna och extra häftigt är det när man ser glädjen i barnens ögon.

Bearbeta värdeord

Förutom att arbeta med olika material får barnen bearbeta värdeord som familj, trygghet, gemenskap och Sverige.

– Här finns det stora möjligheter att arbeta med sina händer. Som projektledare försöker jag putta dem i rätt riktning och se till att de skapar efter vissa ord och kan uttrycka sig därefter.

Tioåriga Matilda Lindberg-Olsson var en av deltagarna och återkommer gärna i fortsättningen.

– Det är kul att måla och få vara kreativ, men jag har fortfarande inte kommit så långt. Det är svårt att veta vad man ska måla. Men jag har en stund på mig att bestämma, säger hon med ett leende.

Under rubriken ”Konstprojekt för barn från hela världen” får såväl asylsökande som svenska barn chansen att vara kreativa. Fram till den 4 augusti, då en utställning i pastoratsgården äger rum, kommer det målas, vävas, skulpteras samt klippa och klistras.

Integrationsarbetet drivs av Svenska kyrkan i Lugnås–Ullervads pastorat, på initiativ av den Mariestadsbördiga konstnären Stina Tordby. Hon vill ge barnen ett tryggt sammanhang genom konsten, skapandet och leken.

– Det här är någonting man kan göra utan att språket blir en begränsning. För många är det också en chans att komma ifrån flyktingförläggningen i Lugnås och bearbeta de svåra erfarenheterna från tiden i hemlandet. Konstprojektet fungerar därmed lite som terapi, säger hon.

Får god hjälp

Full aktivitet råder när MT:s utsända sticker in huvudet i lokalen. Målningar i dess olika former har skapats och en del barn får även god hjälp av syskon eller föräldrar.

– Vi kommer att ses under två timmar på torsdagarna framöver. Den här gången är det måleri på plast och papper som är temat. Vi ska även väva, göra collage och syssla med skulpturer, säger Stina och fortsätter:

– Jag hade en vilja att göra något meningsfullt under sommaren. Tidigare har jag jobbat som förskollärare och numera är jag konstnär. Det är spännande att sätta samman de rollerna och extra häftigt är det när man ser glädjen i barnens ögon.

Bearbeta värdeord

Förutom att arbeta med olika material får barnen bearbeta värdeord som familj, trygghet, gemenskap och Sverige.

– Här finns det stora möjligheter att arbeta med sina händer. Som projektledare försöker jag putta dem i rätt riktning och se till att de skapar efter vissa ord och kan uttrycka sig därefter.

Tioåriga Matilda Lindberg-Olsson var en av deltagarna och återkommer gärna i fortsättningen.

– Det är kul att måla och få vara kreativ, men jag har fortfarande inte kommit så långt. Det är svårt att veta vad man ska måla. Men jag har en stund på mig att bestämma, säger hon med ett leende.