04 jul 2016 06:00

04 jul 2016 06:00

Nya och etablerade musikstjärnor glittrade i Mariestad

MUSIK: Old Ox Chamber Music Festival

Stora och små fick i helgen upptäcka den klassiska musikens värld. Den som lät musiken gripa tag om sig belönades med artister i världsklass och tongångar som rörde till tårar. Mariestad blir en gång om året en del av den internationella kammarmusikens parnasser var orden kulturchefen Maria Henriksson använde för att sammanfatta festivalen.

Sista konserten av Old Ox Chamber Music Festival bjöd på en pianotrio som utmärktes av en fantastisk samspelthet och en behaglig klang. Kommunikationen mellan violinisten Mi-Kyung Lee och Per Nyström på cello var tydlig och gripande. Den varma, mjuka celloklangen charmade Mariestads Teater och möttes upp av Mats Widlunds trygga och harmoniska pianospel. Dynamiken försvann lite i lokalen men känslorna var desto starkare. Kammarmusik som det ska vara, nära och uttrycksfullt.

Trygg musikguide

Johannes Gustavsson, som dirigerade invigningskonserten, agerade konferencier alla dagar. Med sina berättelser om kompositörerna och bakgrund till styckena försatte han publiken i rätt miljö, något han tycker är väldigt viktigt.

– Att beskriva själva musiken är inte det viktiga utan att ge en bild av miljön och omgivningen. Det ska vara enkelt, ibland är allt runt omkring för pompöst och upp i det blå, men det ska ju vara självaste musiken som är däruppe, säger han.

Dirigenten säger även att han blir ledsen kring fördomarna som finns kring klassisk musik.

– Det finns en ide om att man ska vara smart för att kunna förstå klassiks musik, men det har ingenting men intelligens att göra. Det gäller att lyssna, säger han.

Många intryck

Ola Larsson, general master av Aurora Chamber Music som producerar festivalen har efter sista konserten många intryck att smälta. Han är nöjd över bredden som har skapats med symfoniorkester, soloflöjtist och Stina Ekblad, som är hans personliga favorit. Hon gjorde under lördagen ett mycket bejublat framträdande där hon läste poesi. Även elvaåriga Pella Wig var en av stjärnorna på lördagens familjedag. Som en av de unga, regionala talanger på Young Ox övertygade hon med ett starkt musikaliskt och visuellt uttryckssätt. Hon bjöd publiken även på ett egetskrivet stycke vilket hon kallar ”The last rain”.

– När jag sitter vid pianot kommer jag på saker. Ibland skriver jag det på papper, säger Pella.

Under Young Ox deltog elever från musikskolan i Mariestad, Töreboda och Falköping. På brunchkonserten tidigare på lördagen imponerade tvärflöjtisten Kersten McCall med sin fylliga ton. Ackompanjatören och pianisten Mats Widlund trivdes till synes bra på Residenset.

– Underbart att spela här, verkligen. Det är faktiskt första gången jag är i Mariestad, säger Mats Widlund efter konserten.

Familjedagen riktade sig även till de allra yngsta med en sagostund, där illustratören Ane Gustavsson berättade om olika instrument med hjälp av bilder, klassisk musik och ord. Till detta anlände en hel busslast med syriska familjer som kommunen hade bjudit in. Barnen och den äldre publiken njöt av stunden.

Viktigt uppdrag

– Allting är så elektrificerat i dag och här har man en livekonsert. Det går att uppleva kultur tillsammans med grannen eller någon annan. Just tillsammans är viktigt, vi får inte tappa det. Det är så man håller ihop ett samhälle, säger Ola Larsson.

I sitt tacktal ber han om en extra applåd till Rotary som har transporterat artister och varit värdar samt värdfamiljer.

– Man får mer tillbaka än vad man ger. Glädjen att man har gjort något och bjudit på sig själv och allt detta i Rotarys anda betyder väldigt mycket, säger Cathrin Hurtig-Andersson kontaktperson mot Aurora Music.

Sista konserten av Old Ox Chamber Music Festival bjöd på en pianotrio som utmärktes av en fantastisk samspelthet och en behaglig klang. Kommunikationen mellan violinisten Mi-Kyung Lee och Per Nyström på cello var tydlig och gripande. Den varma, mjuka celloklangen charmade Mariestads Teater och möttes upp av Mats Widlunds trygga och harmoniska pianospel. Dynamiken försvann lite i lokalen men känslorna var desto starkare. Kammarmusik som det ska vara, nära och uttrycksfullt.

Trygg musikguide

Johannes Gustavsson, som dirigerade invigningskonserten, agerade konferencier alla dagar. Med sina berättelser om kompositörerna och bakgrund till styckena försatte han publiken i rätt miljö, något han tycker är väldigt viktigt.

– Att beskriva själva musiken är inte det viktiga utan att ge en bild av miljön och omgivningen. Det ska vara enkelt, ibland är allt runt omkring för pompöst och upp i det blå, men det ska ju vara självaste musiken som är däruppe, säger han.

Dirigenten säger även att han blir ledsen kring fördomarna som finns kring klassisk musik.

– Det finns en ide om att man ska vara smart för att kunna förstå klassiks musik, men det har ingenting men intelligens att göra. Det gäller att lyssna, säger han.

Många intryck

Ola Larsson, general master av Aurora Chamber Music som producerar festivalen har efter sista konserten många intryck att smälta. Han är nöjd över bredden som har skapats med symfoniorkester, soloflöjtist och Stina Ekblad, som är hans personliga favorit. Hon gjorde under lördagen ett mycket bejublat framträdande där hon läste poesi. Även elvaåriga Pella Wig var en av stjärnorna på lördagens familjedag. Som en av de unga, regionala talanger på Young Ox övertygade hon med ett starkt musikaliskt och visuellt uttryckssätt. Hon bjöd publiken även på ett egetskrivet stycke vilket hon kallar ”The last rain”.

– När jag sitter vid pianot kommer jag på saker. Ibland skriver jag det på papper, säger Pella.

Under Young Ox deltog elever från musikskolan i Mariestad, Töreboda och Falköping. På brunchkonserten tidigare på lördagen imponerade tvärflöjtisten Kersten McCall med sin fylliga ton. Ackompanjatören och pianisten Mats Widlund trivdes till synes bra på Residenset.

– Underbart att spela här, verkligen. Det är faktiskt första gången jag är i Mariestad, säger Mats Widlund efter konserten.

Familjedagen riktade sig även till de allra yngsta med en sagostund, där illustratören Ane Gustavsson berättade om olika instrument med hjälp av bilder, klassisk musik och ord. Till detta anlände en hel busslast med syriska familjer som kommunen hade bjudit in. Barnen och den äldre publiken njöt av stunden.

Viktigt uppdrag

– Allting är så elektrificerat i dag och här har man en livekonsert. Det går att uppleva kultur tillsammans med grannen eller någon annan. Just tillsammans är viktigt, vi får inte tappa det. Det är så man håller ihop ett samhälle, säger Ola Larsson.

I sitt tacktal ber han om en extra applåd till Rotary som har transporterat artister och varit värdar samt värdfamiljer.

– Man får mer tillbaka än vad man ger. Glädjen att man har gjort något och bjudit på sig själv och allt detta i Rotarys anda betyder väldigt mycket, säger Cathrin Hurtig-Andersson kontaktperson mot Aurora Music.

  • Birthe Wetter