02 jul 2016 18:53

02 jul 2016 18:55

Nya stjärnskott på Old Ox

MARIESTAD: Stora och små njöt av klassisk musik

Klassisk musik är svår, tråkig och endast något för gamla människor. Ja, det är nog några av de största förutfattade meningar jag har hört om konstmusik. Lördagens familjedag under kammarmusikfestivalens regi tog dock kål på dessa.

– Det var nervöst att kliva på scen, säger elvaåriga Pella Wig.

Men väl på plats levererade hon likt de stora stjärnorna som tidigare under dagen hade spelat i samma sal. Hennes musikaliska och visuella uttryckssätt är beundransvärt med tanke på den låga åldern.

– Jag spelar nästan alltid utantill. Det är många som frågar hur jag lär mig det, men det bara blir så. Jag bara härmar det jag har fått spelat för mig, säger Pella.

Sitt framträdande under Old Oxs avdelning för unga lovande musiker i regionen avslutade Pella Wig med ett eget skrivet stycke vilket hon kallar ”The last rain”.

– När jag sitter vid pianot kommer jag på saker. Ibland skriver jag det på papper, säger tjejen som vill bli pianist.

Under Young Ox deltog elever från musikskolan i Mariestad, Töreboda och Falköping. Inne i salen var det fullsatt. Några lyssnare satte sig därför utanför och lät öronen där ta in de unga musikernas toner.

På förmiddagen hade de riktigt stora stjärnorna, med Stina Ekblad i spetsen, lockat lika många till brunchkonsert. Likt gårdagen var dirigenten Johannes Gustavsson publikens trygga guide i musikvärlden. Tvärflöjtisten Kersten McCall imponerade med sin fylliga ton och pianisten Mats Widlund trivdes till synes bra på Residenset.

– Underbart att spela här, verkligen. Det är faktiskt första gången jag är i Mariestad, säger Mats Widlund efter konserten.

Till den efterföljande sagostunden, där illustratören Ane Gustavsson berättade om olika instrument med hjälp av bilder, klassisk musik och ord anlände en hel busslast med syriska familjer som kommunen hade bjudit in. Framför den blåa scenen var det samlades snabbt barn från olika kulturkretsar. De satt huller om buller och följde Ane Gustavsson och musiken. Även den äldre publiken skrattade och njöt av musikguidningen.

– Det var nervöst att kliva på scen, säger elvaåriga Pella Wig.

Men väl på plats levererade hon likt de stora stjärnorna som tidigare under dagen hade spelat i samma sal. Hennes musikaliska och visuella uttryckssätt är beundransvärt med tanke på den låga åldern.

– Jag spelar nästan alltid utantill. Det är många som frågar hur jag lär mig det, men det bara blir så. Jag bara härmar det jag har fått spelat för mig, säger Pella.

Sitt framträdande under Old Oxs avdelning för unga lovande musiker i regionen avslutade Pella Wig med ett eget skrivet stycke vilket hon kallar ”The last rain”.

– När jag sitter vid pianot kommer jag på saker. Ibland skriver jag det på papper, säger tjejen som vill bli pianist.

Under Young Ox deltog elever från musikskolan i Mariestad, Töreboda och Falköping. Inne i salen var det fullsatt. Några lyssnare satte sig därför utanför och lät öronen där ta in de unga musikernas toner.

På förmiddagen hade de riktigt stora stjärnorna, med Stina Ekblad i spetsen, lockat lika många till brunchkonsert. Likt gårdagen var dirigenten Johannes Gustavsson publikens trygga guide i musikvärlden. Tvärflöjtisten Kersten McCall imponerade med sin fylliga ton och pianisten Mats Widlund trivdes till synes bra på Residenset.

– Underbart att spela här, verkligen. Det är faktiskt första gången jag är i Mariestad, säger Mats Widlund efter konserten.

Till den efterföljande sagostunden, där illustratören Ane Gustavsson berättade om olika instrument med hjälp av bilder, klassisk musik och ord anlände en hel busslast med syriska familjer som kommunen hade bjudit in. Framför den blåa scenen var det samlades snabbt barn från olika kulturkretsar. De satt huller om buller och följde Ane Gustavsson och musiken. Även den äldre publiken skrattade och njöt av musikguidningen.

  • Birthe Wetter