30 jun 2016 13:51

30 jun 2016 13:51

Snart dags för Julaloppis

ULLERVAD: Ideella krafter ordnar jätteloppis

24 lastbilar fulla med möbler. 3000 lampor. 150 cyklar. 200 meter bord. 10 tält. 220 personer som arbetar ideellt. På söndag är det dags för den årliga Julaloppisen.

– Det kan inte växa mer nu, det får inte plats, konstaterar Janne Danielsson, en av alla ideella krafter.

I Ullervadstugan är det full fart trots att det är en vanlig tisdagsförmiddag. Med bara några dagar kvar till Jula BK:s stora auktion och loppis är det mycket som ska förberedas.

– Just nu plockar vi ut det bästa till auktionen och sorterar, diskar och rengör, säger Tommy Andersson, loppisens general.

Förra året hade evenemanget drygt 7000 besökare och Jula BK fick in 660 000 kronor, pengar som används till att driva föreningen. I stället för att sälja lotter eller kakor hjälper spelare och föräldrar i föreningen till att ordna den årliga loppisen. Det gigantiska evenemanget kräver många ideella arbetstimmar. Förberedelserna dagen innan kräver 150 personer, 3 lastbilar, 4 traktorer och 4 lastmaskiner. På söndag kommer drygt 200 personer att arbeta på plats.

Chans att fynda

Året runt skänks saker till loppisen och varje torsdag samlas 10 personer och sorterar veckans nyinkomna prylar i olika kategorier: lampor på ett ställe, elektronik på ett annat, och så vidare. Konceptet verkar fungera. Janne Danielsson berättar att de har fått mycket beröm för att det är ordning och reda under evenemanget.

– Vissa åker 100 mil för att komma hit, år efter år, säger Janne.

– Unga personer som ska flytta hemifrån kommer hit och köper allt de behöver för 3000 kronor. Det finns stora chanser att fynda här, vi vet inte själva om det finns dolda dyrgripar bland alla prylar, berättar Tommy Andersson.

Plötsligt börjar flera klockor att ringa, de är i rummet bredvid och ska snart få nya ägare. Nu när klockan är 10:00 ska de ideella hjältarna gå tillbaka till sina sysslor och Tommy vet redan hur resten av dagen kommer att se ut:

– Nu ska jag gå och sortera grammofonskivor, Janne ska träffa sina barnbarn och Göran ska laga klockor.

– Det kan inte växa mer nu, det får inte plats, konstaterar Janne Danielsson, en av alla ideella krafter.

I Ullervadstugan är det full fart trots att det är en vanlig tisdagsförmiddag. Med bara några dagar kvar till Jula BK:s stora auktion och loppis är det mycket som ska förberedas.

– Just nu plockar vi ut det bästa till auktionen och sorterar, diskar och rengör, säger Tommy Andersson, loppisens general.

Förra året hade evenemanget drygt 7000 besökare och Jula BK fick in 660 000 kronor, pengar som används till att driva föreningen. I stället för att sälja lotter eller kakor hjälper spelare och föräldrar i föreningen till att ordna den årliga loppisen. Det gigantiska evenemanget kräver många ideella arbetstimmar. Förberedelserna dagen innan kräver 150 personer, 3 lastbilar, 4 traktorer och 4 lastmaskiner. På söndag kommer drygt 200 personer att arbeta på plats.

Chans att fynda

Året runt skänks saker till loppisen och varje torsdag samlas 10 personer och sorterar veckans nyinkomna prylar i olika kategorier: lampor på ett ställe, elektronik på ett annat, och så vidare. Konceptet verkar fungera. Janne Danielsson berättar att de har fått mycket beröm för att det är ordning och reda under evenemanget.

– Vissa åker 100 mil för att komma hit, år efter år, säger Janne.

– Unga personer som ska flytta hemifrån kommer hit och köper allt de behöver för 3000 kronor. Det finns stora chanser att fynda här, vi vet inte själva om det finns dolda dyrgripar bland alla prylar, berättar Tommy Andersson.

Plötsligt börjar flera klockor att ringa, de är i rummet bredvid och ska snart få nya ägare. Nu när klockan är 10:00 ska de ideella hjältarna gå tillbaka till sina sysslor och Tommy vet redan hur resten av dagen kommer att se ut:

– Nu ska jag gå och sortera grammofonskivor, Janne ska träffa sina barnbarn och Göran ska laga klockor.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist