30 jun 2016 20:00

30 jun 2016 20:00

Få söker direkt till högskolan

MARIESTAD: Högskolestudier – ingen självklarhet

Allt färre unga väljer att börja studera vidare på högskola eller universitet direkt efter studenten. Och antalet sjunker för varje år över hela landet.
– Det är jättesvårt att veta vad man ska bli direkt efter studenten, men det är klart att alla har en dröm, säger Emma Backelid, en av fjolårets studenter.

52,6 procent av de gymnasieelever från Laxå som tog studenten från ett högskoleförberedande program förra våren struntade i studiepaus – utan pluggade i stället vidare på universitet eller högskola samma höst. Det var den högsta andelssiffran i landet under fjolåret, visar uppgifter från Statistiska centralbyrån. För hela riket valde 25,5 procent i samma elevgrupp att studera vidare direkt. I Mariestad valde bara 18,5 procent att studera vidare direkt år 2015, jämfört med 21,4 procent år 2014. En stadigt sjunkande siffra för Mariestads nybakade studenter.

Emma Backelid och Hanna Gustavsson tog studenten 2015 respektive 2014. Det var ett självklart val att välja bort högskolan direkt efter studenten för de båda.

– Jag var klar på att jag ville jobba och i stället fundera under tiden på vad jag vill studera framöver, säger Emma.

Drömjobbet

Emma läste Estetik- och medieprogrammet i Skövde och drömde tidigt om att bli journalist och fotograf. Men i och med den allt svårare branschen bestämde hon sig för att lägga de planerna på hyllan. Sedan studenten har hon arbetat på en bensinmack.

– Det är jätteroligt och jag trivs jättebra. I och med jobbet så har jag börjat kolla efter en egen lägenhet och det var så jag fastnade för hus. Så nu funderar jag på att börja plugga till mäklare, säger hon.

Gymnasiet är tufft

Hanna studerade Barn- och fritidsprogrammet i Mariestad. Efter studenten var hon trött på skolbänken och började säsongsarbeta. På vintrarna som skidlärare och på somrarna på glasscafé.

– Jag ville göra någonting helt annat. Jag tror inte det är nyttigt att börja plugga direkt. Det blir för många år på raken i skolan. Dessutom har gymnasiet blivit tuffare, så det kan vara skönt med en paus.

Mängder med val

Båda tjejerna är överens om att tiderna har förändrats. Att vilja jobba med något som känns roligt och meningsfullt och gå sin egen väg har blivit allt viktigare för dagens unga. De tror att det är något som 90-talisterna banat väg för.

– I dag är det inte självklart att du ska gå i dina föräldrars fotspår. Det har tillkommit så många nya yrken och det finns massor att välja på, säger Emma.

– Du behöver inte vara kvar i samma stad, i dag kan du åka vart du vill när du vill. Vilket också ger helt andra möjligheter och gör det ännu svårare för många att bestämma sig vad man vill göra, säger Hanna.

52,6 procent av de gymnasieelever från Laxå som tog studenten från ett högskoleförberedande program förra våren struntade i studiepaus – utan pluggade i stället vidare på universitet eller högskola samma höst. Det var den högsta andelssiffran i landet under fjolåret, visar uppgifter från Statistiska centralbyrån. För hela riket valde 25,5 procent i samma elevgrupp att studera vidare direkt. I Mariestad valde bara 18,5 procent att studera vidare direkt år 2015, jämfört med 21,4 procent år 2014. En stadigt sjunkande siffra för Mariestads nybakade studenter.

Emma Backelid och Hanna Gustavsson tog studenten 2015 respektive 2014. Det var ett självklart val att välja bort högskolan direkt efter studenten för de båda.

– Jag var klar på att jag ville jobba och i stället fundera under tiden på vad jag vill studera framöver, säger Emma.

Drömjobbet

Emma läste Estetik- och medieprogrammet i Skövde och drömde tidigt om att bli journalist och fotograf. Men i och med den allt svårare branschen bestämde hon sig för att lägga de planerna på hyllan. Sedan studenten har hon arbetat på en bensinmack.

– Det är jätteroligt och jag trivs jättebra. I och med jobbet så har jag börjat kolla efter en egen lägenhet och det var så jag fastnade för hus. Så nu funderar jag på att börja plugga till mäklare, säger hon.

Gymnasiet är tufft

Hanna studerade Barn- och fritidsprogrammet i Mariestad. Efter studenten var hon trött på skolbänken och började säsongsarbeta. På vintrarna som skidlärare och på somrarna på glasscafé.

– Jag ville göra någonting helt annat. Jag tror inte det är nyttigt att börja plugga direkt. Det blir för många år på raken i skolan. Dessutom har gymnasiet blivit tuffare, så det kan vara skönt med en paus.

Mängder med val

Båda tjejerna är överens om att tiderna har förändrats. Att vilja jobba med något som känns roligt och meningsfullt och gå sin egen väg har blivit allt viktigare för dagens unga. De tror att det är något som 90-talisterna banat väg för.

– I dag är det inte självklart att du ska gå i dina föräldrars fotspår. Det har tillkommit så många nya yrken och det finns massor att välja på, säger Emma.

– Du behöver inte vara kvar i samma stad, i dag kan du åka vart du vill när du vill. Vilket också ger helt andra möjligheter och gör det ännu svårare för många att bestämma sig vad man vill göra, säger Hanna.

  • Madeleine Bäckman