24 jun 2016 18:20

24 jun 2016 18:20

Feststämning på Torsö

MARIESTAD: Tusentals ville fira midsommar på ön

Storbritannien lämnar EU frivilligt. Undrar vad som hänt med Sveriges medlemskap ifall lämpligheten baserades på midsommar?
Kou ack ack ack ack kaa.

Lokala bygdeföreningar och andra ideella krafter hade i vanlig ordning laddat hårt inför midsommarfirandet. Och se där om inte slitet lönade sig; den normalt så svårflörtade solen vid denna högtid vågade sig fram lagom till det att midsommarstängerna skulle upp i det blå.

På Torsö gick traktorerna i skytteltrafik runt om i öriket för att skjutsa folk till Strandvallen. Den eviga Elvy Bengtsson ledde festligheterna uppbackad av Dag Gustavsson. Det krävdes till slut tre cirklar för att alla danssugna skulle få plats runt den resliga stången när midsommar firades på Torsö för 52:a året i rad!

Förväntansfulla

Familjen Greune från Tyskland firade sin andra midsommar på Torsö. Medan sonen Kjell lirade kägla, ett spel med anor från 1400-talet, såg föräldrarna fram emot en annan gemensam aktivitet i traditionens tecken:

– Nu väntar vi bara på små grodorna!

Några såg ut att plågas mer än andra när Elvy uppmanade till total uppslutning. Men inte går det att sitta still när mästerverk som ”Prästens lilla kråka”, ”Små grodorna” och ”Vi äro musikanter” sveper in över Torsö som en slutgiltig bekräftelse på att sommaren är här nu.

Tusentals besökare

Alva Dahl, knappt två år, såg fram emot att skutta, skratta, dansa och äta godis! Familjen Trapp från Ulricehamn hade hittat en utmärkt spaningsplats från att bevittna spektaklet.

– Midsommarfirandet är väldigt stort här. Vi gillar det, säger Göran Trapp som var den ende i familjen som för dagen inte krönte sitt huvud med en självplockad midsommarkrans.

För den som ville gick det att roa sig med chokladhjul, pilkastning, lotterier, precisionstävlinga och godsaker i stora lass. Mer än något annat är midsommarfirandet ett tillfälle att känna samhörighet, glädje och hopp om att vädret kommer att bli bättre. För det är lite för lätt att glömma ibland: Sverige är fantastiskt – med alla mer eller mindre tokiga traditioner. En del är faktiskt värda att slå vakt om.

Lokala bygdeföreningar och andra ideella krafter hade i vanlig ordning laddat hårt inför midsommarfirandet. Och se där om inte slitet lönade sig; den normalt så svårflörtade solen vid denna högtid vågade sig fram lagom till det att midsommarstängerna skulle upp i det blå.

På Torsö gick traktorerna i skytteltrafik runt om i öriket för att skjutsa folk till Strandvallen. Den eviga Elvy Bengtsson ledde festligheterna uppbackad av Dag Gustavsson. Det krävdes till slut tre cirklar för att alla danssugna skulle få plats runt den resliga stången när midsommar firades på Torsö för 52:a året i rad!

Förväntansfulla

Familjen Greune från Tyskland firade sin andra midsommar på Torsö. Medan sonen Kjell lirade kägla, ett spel med anor från 1400-talet, såg föräldrarna fram emot en annan gemensam aktivitet i traditionens tecken:

– Nu väntar vi bara på små grodorna!

Några såg ut att plågas mer än andra när Elvy uppmanade till total uppslutning. Men inte går det att sitta still när mästerverk som ”Prästens lilla kråka”, ”Små grodorna” och ”Vi äro musikanter” sveper in över Torsö som en slutgiltig bekräftelse på att sommaren är här nu.

Tusentals besökare

Alva Dahl, knappt två år, såg fram emot att skutta, skratta, dansa och äta godis! Familjen Trapp från Ulricehamn hade hittat en utmärkt spaningsplats från att bevittna spektaklet.

– Midsommarfirandet är väldigt stort här. Vi gillar det, säger Göran Trapp som var den ende i familjen som för dagen inte krönte sitt huvud med en självplockad midsommarkrans.

För den som ville gick det att roa sig med chokladhjul, pilkastning, lotterier, precisionstävlinga och godsaker i stora lass. Mer än något annat är midsommarfirandet ett tillfälle att känna samhörighet, glädje och hopp om att vädret kommer att bli bättre. För det är lite för lätt att glömma ibland: Sverige är fantastiskt – med alla mer eller mindre tokiga traditioner. En del är faktiskt värda att slå vakt om.