21 jun 2016 17:38

21 jun 2016 17:38

Skola ska hjälpa företag

SKARABORG: Högskolan i Skövde planerar seminarier för företagare

Med målet att öka attraktionskraften i Skaraborg har Högskolan i Skövde startat ett nytt projekt. Syftet är att med seminarier hjälpa företag att utveckla sitt ledarskap på bästa sätt.

Det nya projektet går under namnet CLAS, som är en förkortning av Centrum för Ledarskap och Arbetsliv i Skaraborg. Valet att fokusera på just ledarskap och arbetsliv stod klart efter att man hade pratat med hundratals företag i Skövde och Skaraborg om vad de ville förbättra på sin arbetsplats.

– Vi fick reda på att man allra mest ville utveckla ledarskapet. Till exempel ville man få hjälp med hur man behåller folk i företaget och hur man gör för att alla ska må bra, säger Lotten Svenson som är verksamhetsansvarig för CLAS.

Fyra seminarier

Det första steget med det nya projektet blir att bjuda in företagen i Skaraborg till fyra stycken seminarier under hösten och vintern. Då ska man på olika sätt belysa ledarskap och arbetsliv utifrån nya vetenskapliga rön. Det kommer bland annat handla om hur man som företag kan möta upp och hantera digitaliseringen.

Utvecklas tillsammans

I slutändan tror Lotten Svensson, som också är adjunkt i företagsekonomi vid Institutionen för handel och företagande, att satsningen kan bidra till en bättre företagskultur på längre sikt.

– Vi hoppas att vi kan skapa samklang mellan forskningen och arbetslivet som kan hjälpa till att få företagen att blomstra och samtidigt göra Skaraborg mer attraktivt.

Tanken är att man också ska låta skolans elever delta på olika sätt under seminarierna.

– Eleverna ska självklart vara en del av detta. Det blir extra viktigt då de snart ska ut i arbetslivet.

Det nya projektet går under namnet CLAS, som är en förkortning av Centrum för Ledarskap och Arbetsliv i Skaraborg. Valet att fokusera på just ledarskap och arbetsliv stod klart efter att man hade pratat med hundratals företag i Skövde och Skaraborg om vad de ville förbättra på sin arbetsplats.

– Vi fick reda på att man allra mest ville utveckla ledarskapet. Till exempel ville man få hjälp med hur man behåller folk i företaget och hur man gör för att alla ska må bra, säger Lotten Svenson som är verksamhetsansvarig för CLAS.

Fyra seminarier

Det första steget med det nya projektet blir att bjuda in företagen i Skaraborg till fyra stycken seminarier under hösten och vintern. Då ska man på olika sätt belysa ledarskap och arbetsliv utifrån nya vetenskapliga rön. Det kommer bland annat handla om hur man som företag kan möta upp och hantera digitaliseringen.

Utvecklas tillsammans

I slutändan tror Lotten Svensson, som också är adjunkt i företagsekonomi vid Institutionen för handel och företagande, att satsningen kan bidra till en bättre företagskultur på längre sikt.

– Vi hoppas att vi kan skapa samklang mellan forskningen och arbetslivet som kan hjälpa till att få företagen att blomstra och samtidigt göra Skaraborg mer attraktivt.

Tanken är att man också ska låta skolans elever delta på olika sätt under seminarierna.

– Eleverna ska självklart vara en del av detta. Det blir extra viktigt då de snart ska ut i arbetslivet.

  • Joacim Kaiberger