21 jun 2016 14:37

21 jun 2016 14:38

Fängelse för slag mot huvudet

TING: Döms för totalt fem brott

46-åringen misshandlades i huvudet med ett tillhygge. Åklagaren hävdar att föremålet var ett järnrör.
På tisdagen dömdes en 41-årig man från Töreboda kommun till fem månaders fängelse.

Den 41-årige mannen, som förekommer under 37 avsnitt i belastningsregistret, dömdes för totalt fem brott; misshandel, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Misshandeln ägde rum i Älgarås den 5 mars i år. Av polisutredningen att döma var 41-åringen och 46-åringen bekanta sedan tidigare. Det ska ha blivit tjafs om pengar och diskussionen gick överstyr. 46-åringen fick ett hårt slag mot huvudet, vilket medförde en bred sårskada och mannen fick uppsöka sjukhus.

Åklagaraspirant Johan Stenberg, som tror att ett järnrör användes, anser att misshandeln är av normalgraden.

– Jag bedömde inte att misshandeln var grov. Dels blev inte målsägandes skador så svåra, dels gick det inte att bevisa att ett järnrör användes, säger Stenberg.

Inget nödvärn

Båda männen har varit återhållsamma med sina uppgifter under huvudförhandlingen. Det framgår dock att målsäganden under misshandeln stått stilla och inte gjort något utfall mot den tilltalade.

– Varken vittnet eller målsäganden kunde redogöra några detaljer under förhandlingen. Samtidigt har de ändrat sina berättelser jämfört med polisförhören.

41-åringen stod även åtalad för fler brott. I februari kontrollerade polisen honom i Älgarås. Vid tillfället hade han en yxa, kniv, fällkniv och machete i den bilen som framfördes. Han döms för brott mot knivlagen.

I april kontrollerades mannen av polisen när han körde bil i Hova. Han saknade giltigt körkort och misstänktes därför för olovlig körning, eftersom han tidigare dömts för samma brott. Under samma månad ska han även ha gjort sig skyldig till narkotikabrott och rattfylleri.

Villkorligt frigiven

Påföljden blev totalt fem månaders fängelse. Så sent som i oktober dömdes han för en rad brott, men blev villkorligt frigiven i februari. Förutom fängelsestraffet ska villkorligt medgiven frihet i sin helhet förverkas.

– Jag har fortfarande inte läst domen. Men yrkandet var fängelsestraff och han fälls på samtliga åtalspunkter, vilket är bra, säger Johan Stenlund.

Den 41-årige mannen, som förekommer under 37 avsnitt i belastningsregistret, dömdes för totalt fem brott; misshandel, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Misshandeln ägde rum i Älgarås den 5 mars i år. Av polisutredningen att döma var 41-åringen och 46-åringen bekanta sedan tidigare. Det ska ha blivit tjafs om pengar och diskussionen gick överstyr. 46-åringen fick ett hårt slag mot huvudet, vilket medförde en bred sårskada och mannen fick uppsöka sjukhus.

Åklagaraspirant Johan Stenberg, som tror att ett järnrör användes, anser att misshandeln är av normalgraden.

– Jag bedömde inte att misshandeln var grov. Dels blev inte målsägandes skador så svåra, dels gick det inte att bevisa att ett järnrör användes, säger Stenberg.

Inget nödvärn

Båda männen har varit återhållsamma med sina uppgifter under huvudförhandlingen. Det framgår dock att målsäganden under misshandeln stått stilla och inte gjort något utfall mot den tilltalade.

– Varken vittnet eller målsäganden kunde redogöra några detaljer under förhandlingen. Samtidigt har de ändrat sina berättelser jämfört med polisförhören.

41-åringen stod även åtalad för fler brott. I februari kontrollerade polisen honom i Älgarås. Vid tillfället hade han en yxa, kniv, fällkniv och machete i den bilen som framfördes. Han döms för brott mot knivlagen.

I april kontrollerades mannen av polisen när han körde bil i Hova. Han saknade giltigt körkort och misstänktes därför för olovlig körning, eftersom han tidigare dömts för samma brott. Under samma månad ska han även ha gjort sig skyldig till narkotikabrott och rattfylleri.

Villkorligt frigiven

Påföljden blev totalt fem månaders fängelse. Så sent som i oktober dömdes han för en rad brott, men blev villkorligt frigiven i februari. Förutom fängelsestraffet ska villkorligt medgiven frihet i sin helhet förverkas.

– Jag har fortfarande inte läst domen. Men yrkandet var fängelsestraff och han fälls på samtliga åtalspunkter, vilket är bra, säger Johan Stenlund.