15 jun 2016 19:00

15 jun 2016 19:00

Nu står skolan stadigt – och ökar

MARIESTAD: Säkrare tillvaro för Mariestads folkhögskola

En ny chans. Det är vad eleverna vid folkhögskolan i Mariestad erbjuds. Och det är också just precis vad folkhögskolan fått – tack vare efterlängtat statsanslag.

Det myllrar av liv i Maria Novas lokaler, men i den före detta skolkorridorens sydligaste ände är det ganska tyst och stilla. Eleverna vid Vara folkhögskola i Mariestad har gått på sommarlov – men personalen är kvar några veckor till. Rekrytering av nästa läsårs elever pågår som bäst.

Fler platser

Och kanske får de ligga i lite extra. Antalet platser är nämligen fler än de varit hittills. På den allmänna linjen ökar eleverna från 16 till 20 och även etableringskursen för nyanlända kan få ett par platser ytterligare från nuvarande 18. Än finns det chans att söka.

Mycket har hänt sedan folkhögskolan i Mariestad startade för 23 år sedan. Den har haft olika uppdragsgivare, olika lokaler, lite skiftande inriktning och till och med legat på is i ett par år. Sedan 2014 finns den alltså på Maria Nova. 2010 blev Vara folkhögskola – som drivs av Västra Götalandsregionen – huvudman.

Och sedan årsskiftet har skolan dessutom fasta anslag från staten.

Det sistnämnda var helt avgörande för ytterligare en nyhet inför hösten: Att Sven Alpsten är tillbaka.

”Hemma” igen

Det var Sven Alpsten som tog initiativ till och var den drivande kraften bakom Mariestads folkhögskola från starten 1993. I 18 år kämpade han för att skolan skulle få en stabilare ekonomisk grund att stå på än de ”tillfälliga extra medel” man fick leva på, med bara några månaders framförhållning. Till slut gav han upp. Hjo folkhögskola, Tunaholmsskolan och ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Gullspång har varit hans arbetsplatser sedan dess.

– Det känns som att komma hem, säger han. I folkhögskolan finns en helhetssyn på kunskap och människa som jag saknar lite i andra skolformer.

Nu ska han vara lärare på den allmänna linjen. Kollegan Johan Lindahl har hand om etableringskursen och Mats Forsberg är elev- och lärarresurs. Ytterligare en ny arbetskamrat är på ingång under sommaren.

Rättvisa skipad

Sven Alpsten tycker att det är ”obegripligt” och ”orättvist” att norra Skaraborg tidigare särbehandlats negativt. Att man nu fått fasta anslag tackar han regeringens medvetna satsning på folkhögskolorna för.

– Det finns många skäl till att en del inte slutför gymnasiet – eller ens högstadiet, konstaterar han. Här får de en ny chans att hämta in kunskapen och komma vidare i sitt eget liv.

Det myllrar av liv i Maria Novas lokaler, men i den före detta skolkorridorens sydligaste ände är det ganska tyst och stilla. Eleverna vid Vara folkhögskola i Mariestad har gått på sommarlov – men personalen är kvar några veckor till. Rekrytering av nästa läsårs elever pågår som bäst.

Fler platser

Och kanske får de ligga i lite extra. Antalet platser är nämligen fler än de varit hittills. På den allmänna linjen ökar eleverna från 16 till 20 och även etableringskursen för nyanlända kan få ett par platser ytterligare från nuvarande 18. Än finns det chans att söka.

Mycket har hänt sedan folkhögskolan i Mariestad startade för 23 år sedan. Den har haft olika uppdragsgivare, olika lokaler, lite skiftande inriktning och till och med legat på is i ett par år. Sedan 2014 finns den alltså på Maria Nova. 2010 blev Vara folkhögskola – som drivs av Västra Götalandsregionen – huvudman.

Och sedan årsskiftet har skolan dessutom fasta anslag från staten.

Det sistnämnda var helt avgörande för ytterligare en nyhet inför hösten: Att Sven Alpsten är tillbaka.

”Hemma” igen

Det var Sven Alpsten som tog initiativ till och var den drivande kraften bakom Mariestads folkhögskola från starten 1993. I 18 år kämpade han för att skolan skulle få en stabilare ekonomisk grund att stå på än de ”tillfälliga extra medel” man fick leva på, med bara några månaders framförhållning. Till slut gav han upp. Hjo folkhögskola, Tunaholmsskolan och ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Gullspång har varit hans arbetsplatser sedan dess.

– Det känns som att komma hem, säger han. I folkhögskolan finns en helhetssyn på kunskap och människa som jag saknar lite i andra skolformer.

Nu ska han vara lärare på den allmänna linjen. Kollegan Johan Lindahl har hand om etableringskursen och Mats Forsberg är elev- och lärarresurs. Ytterligare en ny arbetskamrat är på ingång under sommaren.

Rättvisa skipad

Sven Alpsten tycker att det är ”obegripligt” och ”orättvist” att norra Skaraborg tidigare särbehandlats negativt. Att man nu fått fasta anslag tackar han regeringens medvetna satsning på folkhögskolorna för.

– Det finns många skäl till att en del inte slutför gymnasiet – eller ens högstadiet, konstaterar han. Här får de en ny chans att hämta in kunskapen och komma vidare i sitt eget liv.