15 jun 2016 12:59

15 jun 2016 12:59

Efter avslöjandet: "Måste till åtgärder"

MARIESTAD: Brandskyddet på teatern ska bli bättre

Inåtgående utrymningsdörrar och avsaknad av nödbelysning gör Mariestads teater till en brandfälla.
– Klart att det är allvarligt och något som vi måste åtgärda, säger kommunens fastighetschef Bo Theorén.

I onsdagens MT riktade Mariestadsbon Lars Edstedt stark kritik mot räddningstjänsten. Han menade att tillsynerna som gjorts på Mariestads teater och i Knallenhuset varit bristfälliga och att flera misstag begåtts. På teatern finns bland annat inåtgående dörrar i utrymningsväg och det saknas nödbelysning samt vägledande markeringar.

– Skulle en brand uppstå är risken stor att människor kommer till skada, sa Edstedt.

Daniele Coen på Räddningstjänsten Östra Skaraborg delade Edstedts synpunkter och var självkritisk. Men det är ägaren till fastigheten, Mariestads kommun i det här fallet, som är ansvarig för brandskyddet.

– Jag vet inte hur vi och brandförsvaret har missat det här, men uppenbarligen har den mänskliga faktorn slagit till. Om panik skulle uppstå i lokalen ska det självklart vara utåtgående dörrar. Det här är något som vi behöver titta på och fixa till omgående, säger Bo Theorén.

Ny kontroll att vänta

Räddningstjänsten gjorde sin senaste kontroll på teatern i juni förra året. Då noterades aldrig nämnda brister. Nästa tillsyn är tänkt att genomföras 2019 – men efter MT:s avslöjande lär det bli tidigare.

– Om räddningstjänsten också är informerad om bristerna dröjer det säkert inte lång tid innan vi får återbesök. Vi ska inte ha några brandfarliga fastigheter och vill göra allt för att skydda kåkarna – och inte minst människor, säger Bo Theorén.

Är det svårt att upprätthålla en skälig brandskyddsnivå i gamla fastigheter?

– Nej, men regelverket kan däremot vara svårbegripligt. Varje gång vi blir osäkra väljer vi att kontakta brandförsvaret, som oftast kommer ut och tittar på problemet. Det har tidigare förekommit på kommunens äldreboenden och i andra lokaler.

Förlitar ni er enbart på räddningstjänstens synpunkter?

– Vi gör egna uppföljningar också, men har alltid en dialog med tillsynsmyndigheten innan ändringar görs.

Ordföranden i tekniska nämnden, Suzanne Michaelsen-Gunnarsson (S), tänker driva den uppkomna frågan vidare.

– Det här måste lyftas i förvaltningen och en kostnadskalkyl för eventuella åtgärder bör tas fram. Det är jätteviktigt att brandskyddet är korrekt, framför allt i offentliga byggnader, säger hon.

I onsdagens MT riktade Mariestadsbon Lars Edstedt stark kritik mot räddningstjänsten. Han menade att tillsynerna som gjorts på Mariestads teater och i Knallenhuset varit bristfälliga och att flera misstag begåtts. På teatern finns bland annat inåtgående dörrar i utrymningsväg och det saknas nödbelysning samt vägledande markeringar.

– Skulle en brand uppstå är risken stor att människor kommer till skada, sa Edstedt.

Daniele Coen på Räddningstjänsten Östra Skaraborg delade Edstedts synpunkter och var självkritisk. Men det är ägaren till fastigheten, Mariestads kommun i det här fallet, som är ansvarig för brandskyddet.

– Jag vet inte hur vi och brandförsvaret har missat det här, men uppenbarligen har den mänskliga faktorn slagit till. Om panik skulle uppstå i lokalen ska det självklart vara utåtgående dörrar. Det här är något som vi behöver titta på och fixa till omgående, säger Bo Theorén.

Ny kontroll att vänta

Räddningstjänsten gjorde sin senaste kontroll på teatern i juni förra året. Då noterades aldrig nämnda brister. Nästa tillsyn är tänkt att genomföras 2019 – men efter MT:s avslöjande lär det bli tidigare.

– Om räddningstjänsten också är informerad om bristerna dröjer det säkert inte lång tid innan vi får återbesök. Vi ska inte ha några brandfarliga fastigheter och vill göra allt för att skydda kåkarna – och inte minst människor, säger Bo Theorén.

Är det svårt att upprätthålla en skälig brandskyddsnivå i gamla fastigheter?

– Nej, men regelverket kan däremot vara svårbegripligt. Varje gång vi blir osäkra väljer vi att kontakta brandförsvaret, som oftast kommer ut och tittar på problemet. Det har tidigare förekommit på kommunens äldreboenden och i andra lokaler.

Förlitar ni er enbart på räddningstjänstens synpunkter?

– Vi gör egna uppföljningar också, men har alltid en dialog med tillsynsmyndigheten innan ändringar görs.

Ordföranden i tekniska nämnden, Suzanne Michaelsen-Gunnarsson (S), tänker driva den uppkomna frågan vidare.

– Det här måste lyftas i förvaltningen och en kostnadskalkyl för eventuella åtgärder bör tas fram. Det är jätteviktigt att brandskyddet är korrekt, framför allt i offentliga byggnader, säger hon.