07 jun 2016 12:49

07 jun 2016 12:49

Sänkt straff för åldringstjuv

HOVRÄTTEN: Stal hos Mariestadspar

Hovrätten för västra Sverige frikänner en 35-årig man på några punkter och sänker fängelsestraffet med ett år. Ändå döms han till tre år och sex månaders fängelse för bland annat 15 grova stölder och 13 bedrägerier mot äldre runtom i landet – bland annat mot ett äldre par i Mariestad.

Nyhetsbyrån Siren berättar att mannen har utgett sig för att för att vara polis – som behövde offrets bankkoder för att klara upp den kortstöld han själv begått.

35-åringen döms till tre år och sex månaders fängelse. Brotten ska ha begåtts sedan mannen rymt från ett fängelse i Finland. Hovrätten kallar brottsligheten för både ”förslagen och planerad”.

Oväntat besök

I Mariestad fick ett äldre par besök av åldringstjuven. I förhör har paret berättat:

Denna dag ringde det på dörren. Utanför stod en man som bad om vatten för att en bekant som bodde i huset hade fel på kranen. Hon gick och hämtade en vattenkanna men mannen sa att det skulle vara en hink med kallt vatten. När hon gick till badrummet för att hämta detta följde mannen efter henne men fortsatte in mot sovrummet.

Hon hann aldrig ta med vattnet utan hon gick efter mannen. Sedan skulle mannen gå ut för att hämta en hink. Han kom tillbaks ganska direkt för att sedan gå igen. Mannen var i lägenheten ungefär fem-tio minuter. Bara några minuter senare ringde telefonen och maken svarade.

”Polisen”

Mannen i telefonen bad att få prata med henne och hon tog över luren. Mannen sa att han ringde från polisen och att någon hade stulit deras plånbok. Hon gick då för att titta i sin handväska som stod på en pall i hallen och såg att väskan var öppen och plånboken var borta. I plånboken hade hon körkort, id-kort och 500 kronor i kontanter. Mannen bad om hennes id-kort och hennes nummer. Hon började lämna ut detta men kände sedan att något var fel. Hon kände igen rösten, sa till mannen att det ju var han som var inne i lägenheten och la sedan på luren.

Hon märkte först senare att även hennes guldarmband och guldhalsband som hade legat på nattduksbordet i sovrummet var borta.

Nyhetsbyrån Siren berättar att mannen har utgett sig för att för att vara polis – som behövde offrets bankkoder för att klara upp den kortstöld han själv begått.

35-åringen döms till tre år och sex månaders fängelse. Brotten ska ha begåtts sedan mannen rymt från ett fängelse i Finland. Hovrätten kallar brottsligheten för både ”förslagen och planerad”.

Oväntat besök

I Mariestad fick ett äldre par besök av åldringstjuven. I förhör har paret berättat:

Denna dag ringde det på dörren. Utanför stod en man som bad om vatten för att en bekant som bodde i huset hade fel på kranen. Hon gick och hämtade en vattenkanna men mannen sa att det skulle vara en hink med kallt vatten. När hon gick till badrummet för att hämta detta följde mannen efter henne men fortsatte in mot sovrummet.

Hon hann aldrig ta med vattnet utan hon gick efter mannen. Sedan skulle mannen gå ut för att hämta en hink. Han kom tillbaks ganska direkt för att sedan gå igen. Mannen var i lägenheten ungefär fem-tio minuter. Bara några minuter senare ringde telefonen och maken svarade.

”Polisen”

Mannen i telefonen bad att få prata med henne och hon tog över luren. Mannen sa att han ringde från polisen och att någon hade stulit deras plånbok. Hon gick då för att titta i sin handväska som stod på en pall i hallen och såg att väskan var öppen och plånboken var borta. I plånboken hade hon körkort, id-kort och 500 kronor i kontanter. Mannen bad om hennes id-kort och hennes nummer. Hon började lämna ut detta men kände sedan att något var fel. Hon kände igen rösten, sa till mannen att det ju var han som var inne i lägenheten och la sedan på luren.

Hon märkte först senare att även hennes guldarmband och guldhalsband som hade legat på nattduksbordet i sovrummet var borta.