06 jun 2016 20:46

06 jun 2016 20:46

Mariestad samlades till fest

MARIESTAD: Nationaldagsfirande på residenset

Mariestad visade upp sin bästa sida när landshövding Lars Bäckström firade nationaldagen på residenset.
– Det är gudagott att vara här i dag, bedyrade Bäckström.

Vid entrén till residensön stod Oscar Weckström och delade ut flaggor till besökarna.

– Det är en strykande åtgång, konstaterade Oscar minuterna innan Mariestads blåsorkester och drillflickor marscherade in.

Efter en läcker tolkning av Bon Jovis ”Livin on a prayer”, klev riksspelman Lars-Olof Ejstes upp på scenen och lotsade åhörarna genom programmet. Musikaliska inslag med Mariestads kammarkör och fiolspel, varvades med utdelning av stipendier. Yvonne Thunborg och Peter Lundh tilldelades årets Inspirationspris. Även Idrottsledarstipendiet hade två mottagare i form av Tomas ”Stisse” Nilsson och Erik Lundstedt, IFK Mariestad. Linda Skärfstad Ståhl tog emot Kulturstipendiet medan trumslagaren Siros Vaziri mottog Ungdomsstipendiet. Ann-Marie Thelander tog för Mariestads Brukhundsklubbs räkning emot en svensk fana.

Landshövding Lars Bäckström konstaterade att det var på dagen åtta år sedan han senast firade nationaldagen i Mariestad; då som nyutnämnd landshövding.

– På dessa år har jag lärt känna Skaraborg och Mariestad. Och jag vet att Skaraborg inte bara lever och har hälsan; Skaraborg utvecklas och stärks, sa landshövdingen och gav Mariestad ett nytt epitet.

– Det har skapats mycket i Mariestad, av människor med Unica-box i näven. Visst finns det bakslag, som när Electrolux lägger ned. Men Katrinefors producerar och nytt växer fram. Domkyrkans torn visar nästan trotsigt att Mariestad aldrig ger upp. Mariestad är en comeback-kommun.

I sitt tal berörde Bäckström historien som format dagens Sverige; ”vår frihet, vår demokrati, vår rätt att välja och styra oss själva.”

– Samarbete och fred har skapat det svenska folkhemmet. Men så är det inte överallt. I dag tvingas barn och föräldrar att fly från bomber i Syrien, Irak och Afghanistan. Man väljer inte flykt; flykten väljer dessa barn och deras föräldrar.

– Vad vi firar är vår förmåga för fred och samförstånd. Och när det ska firas, bör nationaldagen vara en dag för alla som bor i Sverige. En dag för alla som visar tolerans och öppenhet, men inte med mer osvenskt beteende som rasism och främlingsfientlighet. Att vara öppen för dem som kom nyss är att vårda den traditionen, Det är traditionen och stoltheten som ska göra vår nationaldag till en folkets fest; en fest som fortsätter hela dagen, hela sommaren, hela året om.

Vid entrén till residensön stod Oscar Weckström och delade ut flaggor till besökarna.

– Det är en strykande åtgång, konstaterade Oscar minuterna innan Mariestads blåsorkester och drillflickor marscherade in.

Efter en läcker tolkning av Bon Jovis ”Livin on a prayer”, klev riksspelman Lars-Olof Ejstes upp på scenen och lotsade åhörarna genom programmet. Musikaliska inslag med Mariestads kammarkör och fiolspel, varvades med utdelning av stipendier. Yvonne Thunborg och Peter Lundh tilldelades årets Inspirationspris. Även Idrottsledarstipendiet hade två mottagare i form av Tomas ”Stisse” Nilsson och Erik Lundstedt, IFK Mariestad. Linda Skärfstad Ståhl tog emot Kulturstipendiet medan trumslagaren Siros Vaziri mottog Ungdomsstipendiet. Ann-Marie Thelander tog för Mariestads Brukhundsklubbs räkning emot en svensk fana.

Landshövding Lars Bäckström konstaterade att det var på dagen åtta år sedan han senast firade nationaldagen i Mariestad; då som nyutnämnd landshövding.

– På dessa år har jag lärt känna Skaraborg och Mariestad. Och jag vet att Skaraborg inte bara lever och har hälsan; Skaraborg utvecklas och stärks, sa landshövdingen och gav Mariestad ett nytt epitet.

– Det har skapats mycket i Mariestad, av människor med Unica-box i näven. Visst finns det bakslag, som när Electrolux lägger ned. Men Katrinefors producerar och nytt växer fram. Domkyrkans torn visar nästan trotsigt att Mariestad aldrig ger upp. Mariestad är en comeback-kommun.

I sitt tal berörde Bäckström historien som format dagens Sverige; ”vår frihet, vår demokrati, vår rätt att välja och styra oss själva.”

– Samarbete och fred har skapat det svenska folkhemmet. Men så är det inte överallt. I dag tvingas barn och föräldrar att fly från bomber i Syrien, Irak och Afghanistan. Man väljer inte flykt; flykten väljer dessa barn och deras föräldrar.

– Vad vi firar är vår förmåga för fred och samförstånd. Och när det ska firas, bör nationaldagen vara en dag för alla som bor i Sverige. En dag för alla som visar tolerans och öppenhet, men inte med mer osvenskt beteende som rasism och främlingsfientlighet. Att vara öppen för dem som kom nyss är att vårda den traditionen, Det är traditionen och stoltheten som ska göra vår nationaldag till en folkets fest; en fest som fortsätter hela dagen, hela sommaren, hela året om.