05 jun 2016 20:27

05 jun 2016 20:27

... sol i hjärta, sol i sinne

MARIESTAD: Konsert med Haydn-musik i Domkyrkan

Vad vill Mariestadsbon ha en söndagskväll i juni? Jo, en timme Haydn-musik.
I alla fall ganska många.

Det hade utlovats positiv och ljus musik i Mariestads domkyrka på söndagskvällen. Och säkert hade inte många haft lust att lämna den ljuva junikvällen om något dystert stått på menyn. Men kyrkan var näst intill fullsatt – och kvällens dirigent Jan Tammo höll vad han hade lovat.

Han ledde sin egen Cantabilekör, musiker och sopransolist i en konsert som förmedlade nästan lika mycket värme och solsken som sommaren utanför kyrkans fönster. Tammo sa inledningsvis att han tyckte att kompositören Joseph Haydn glömts bort litegrann och därför var värd att lyfta fram, som i den här konserten där österrikaren stod för merparten av tonerna.

Det var dock inte fråga om sommarkänsla av typen studentrus eller midsommarflams utan snarare finstämd – lite försiktig hoppfullhet. Detta oavsett om musiken framfördes av kören, sopran Liz-Marie Tammo eller instrumentalt av ensemble och organist Anders Börjesson. Men så handlade texterna heller inte om årstider utan i stället om Jesu död och uppståndelse.

Det hade utlovats positiv och ljus musik i Mariestads domkyrka på söndagskvällen. Och säkert hade inte många haft lust att lämna den ljuva junikvällen om något dystert stått på menyn. Men kyrkan var näst intill fullsatt – och kvällens dirigent Jan Tammo höll vad han hade lovat.

Han ledde sin egen Cantabilekör, musiker och sopransolist i en konsert som förmedlade nästan lika mycket värme och solsken som sommaren utanför kyrkans fönster. Tammo sa inledningsvis att han tyckte att kompositören Joseph Haydn glömts bort litegrann och därför var värd att lyfta fram, som i den här konserten där österrikaren stod för merparten av tonerna.

Det var dock inte fråga om sommarkänsla av typen studentrus eller midsommarflams utan snarare finstämd – lite försiktig hoppfullhet. Detta oavsett om musiken framfördes av kören, sopran Liz-Marie Tammo eller instrumentalt av ensemble och organist Anders Börjesson. Men så handlade texterna heller inte om årstider utan i stället om Jesu död och uppståndelse.