04 jun 2016 18:08

05 jun 2016 16:08

Vänskaplig kulturfestival

MARIESTAD: Lyckat arrangemang av Ung Plattform

Blandat. Med det ordet skulle Panncentralens kulturfestival kunna sammanfattas.
Åldrar, bakgrund och nationaliteter. Solsken och skugga: En skön mix, helt enkelt.

Det var på lördagen det skulle ske – det som ungdomarna i projekt Ung Plattform jobbat med, väntat på och faktiskt längtat efter.

Aziz Mohammadi från Afghanistan hade övat jättemycket på sina låtar och ville verkligen att alla skulle lyssna när han framförde sina rap-låtar – både på svenska och på sitt modersmål. Och alla lyssnade – och jublade.

Anas Alkharat från Syrien hade fotograferat sin nya hemstad Mariestad, och visade stolt upp bilderna i en utställning. Många berömmande ord fick han.

Systrarna Mina och Kobra Hosseini samt grabbarna Ali Rezai och Mehrab Ali Ghasemi hade kokat ihop en buffé med afghanska smaker, som de hoppades skulle falla besökarna i smaken. Om den gjorde. Panncentralens kulturfestival skulle numera även kunna kallas ”det stora tabberaset på Johannesberg”. Buffén var inte bara en fröjd för ögon och doftorgan utan även för gommen, intygade festivaldeltagarna som lät sig väl smaka.

Hela eftermiddagen pågick festivalen i och omkring Panncentralen; med allt från korvgrillning i en halv Volvo och teater av elever på Vadsbos estetprogram till musikframträdanden, lekar, drakbygge och sagor.

– Ett väldigt trevligt initiativ – ett tillfälle för svenskar och nyanlända att visa varandra ömsesidig respekt, tyckte Ragnvi Gustafsson som är god man till flera ungdomar (dock ingen av dem som var på plats).

Ung Plattform betraktas som ett integrationsprojekt och inkluderar såväl svenska som utlandsfödda (mestadels ensamkommande) ungdomar. Huvudsponsor är Allmänna arvsfonden.

Det var på lördagen det skulle ske – det som ungdomarna i projekt Ung Plattform jobbat med, väntat på och faktiskt längtat efter.

Aziz Mohammadi från Afghanistan hade övat jättemycket på sina låtar och ville verkligen att alla skulle lyssna när han framförde sina rap-låtar – både på svenska och på sitt modersmål. Och alla lyssnade – och jublade.

Anas Alkharat från Syrien hade fotograferat sin nya hemstad Mariestad, och visade stolt upp bilderna i en utställning. Många berömmande ord fick han.

Systrarna Mina och Kobra Hosseini samt grabbarna Ali Rezai och Mehrab Ali Ghasemi hade kokat ihop en buffé med afghanska smaker, som de hoppades skulle falla besökarna i smaken. Om den gjorde. Panncentralens kulturfestival skulle numera även kunna kallas ”det stora tabberaset på Johannesberg”. Buffén var inte bara en fröjd för ögon och doftorgan utan även för gommen, intygade festivaldeltagarna som lät sig väl smaka.

Hela eftermiddagen pågick festivalen i och omkring Panncentralen; med allt från korvgrillning i en halv Volvo och teater av elever på Vadsbos estetprogram till musikframträdanden, lekar, drakbygge och sagor.

– Ett väldigt trevligt initiativ – ett tillfälle för svenskar och nyanlända att visa varandra ömsesidig respekt, tyckte Ragnvi Gustafsson som är god man till flera ungdomar (dock ingen av dem som var på plats).

Ung Plattform betraktas som ett integrationsprojekt och inkluderar såväl svenska som utlandsfödda (mestadels ensamkommande) ungdomar. Huvudsponsor är Allmänna arvsfonden.