04 jun 2016 17:34

05 jun 2016 16:13

Solig helg med fynd och nöjen

SJÖTORP: Sjötorpsdagarna

En golfbag för en tjuga eller ett helt möblemang för några hundralappar. Det gick att göra fynd vid Elless auktion under Sjötorpsdagarna.
Men det var förstås inte det enda som hände i kanalsamhället denna helg.

Sjötorpsdagarna är en mångårig tradition där de flesta besökarna tycks veta exakt vilken programpunkt som är deras favorit. På lördagen skulle de flesta, utan tvekan, ha svarat ”auktionen” – eller möjligen ”loppisen” – för dessa drog mycket folk till området vid nedre gästhamnen. Och vissa hade åkt långt för att göra affärer.

Eric Dalfjord från Västerfärnebo köpte en hel kasse böcker och dvd-filmer på bokloppisen. Hans föräldrar har skaffat sommarboende i samhället, så Eric med familj har blivit återkommande gäster på Sjötorpsdagarna. Men medan han föredrar loppis och auktion är det tivolit som lockar barnen Colin och Molly mest, berättade barnens mamma Linda.

Några skyfall tidigt på dagen hade testat auktionsföremålens vattentålighet, men när det var dags för handel sken solen i kapp med auktionsutropare Fredrik Westerlund.

Han jobbade sig snabbt igenom föremålen; var det ingen som bjöd minst 20 kronor gick prylarna obönhörligen vidare till loppmarknaden. Någon fick en utdragssäng för 40 kronor, ett par stora vagnshjul av trä gick på 300 spänn, och en lycklig golfare behövde bara ta fram en tjuga för ett komplett golfset med bag.

– Klubborna är bara att kasta, men bagen är bra, konstaterade han nöjt när han räckte över sedeln till en av Elless-funktionärerna.

Inte långt därifrån hördes ett ständigt dunkande och puttrande från ett antal tändkulemotorer. I föreningen Slupen Oscar II har det bildats en sektion just för tändkulemotorer och det var dess medlemmar som stod för underhållningen. Eller kanske snarare deras maskiner. Två av entusiasterna var Bengt Å Berger och sonen Anders.

– Det är nog ljudet som lockar, sa Bengt.

– Och att de är så enkelt konstruerade – det är fascinerande att de kan fungera, instämde Anders.

Slupen Oscar var också med i arrangemanget, och den som ville kunde passa på och kliva ombord och uppleva slussning från däck. Det, liksom mycket annat, attraherade folk i alla åldrar. Karusellerna på tivolit och söndagens lådbilsrace var dock förbehållet de allra yngsta.

Besökarna njöt i solskenet; köpte lotter, åt mat och glass och gynnade lokala näringsidkare och föreningar, som förstås var alerta dagar som dessa.

Sjötorpsdagarna är en mångårig tradition där de flesta besökarna tycks veta exakt vilken programpunkt som är deras favorit. På lördagen skulle de flesta, utan tvekan, ha svarat ”auktionen” – eller möjligen ”loppisen” – för dessa drog mycket folk till området vid nedre gästhamnen. Och vissa hade åkt långt för att göra affärer.

Eric Dalfjord från Västerfärnebo köpte en hel kasse böcker och dvd-filmer på bokloppisen. Hans föräldrar har skaffat sommarboende i samhället, så Eric med familj har blivit återkommande gäster på Sjötorpsdagarna. Men medan han föredrar loppis och auktion är det tivolit som lockar barnen Colin och Molly mest, berättade barnens mamma Linda.

Några skyfall tidigt på dagen hade testat auktionsföremålens vattentålighet, men när det var dags för handel sken solen i kapp med auktionsutropare Fredrik Westerlund.

Han jobbade sig snabbt igenom föremålen; var det ingen som bjöd minst 20 kronor gick prylarna obönhörligen vidare till loppmarknaden. Någon fick en utdragssäng för 40 kronor, ett par stora vagnshjul av trä gick på 300 spänn, och en lycklig golfare behövde bara ta fram en tjuga för ett komplett golfset med bag.

– Klubborna är bara att kasta, men bagen är bra, konstaterade han nöjt när han räckte över sedeln till en av Elless-funktionärerna.

Inte långt därifrån hördes ett ständigt dunkande och puttrande från ett antal tändkulemotorer. I föreningen Slupen Oscar II har det bildats en sektion just för tändkulemotorer och det var dess medlemmar som stod för underhållningen. Eller kanske snarare deras maskiner. Två av entusiasterna var Bengt Å Berger och sonen Anders.

– Det är nog ljudet som lockar, sa Bengt.

– Och att de är så enkelt konstruerade – det är fascinerande att de kan fungera, instämde Anders.

Slupen Oscar var också med i arrangemanget, och den som ville kunde passa på och kliva ombord och uppleva slussning från däck. Det, liksom mycket annat, attraherade folk i alla åldrar. Karusellerna på tivolit och söndagens lådbilsrace var dock förbehållet de allra yngsta.

Besökarna njöt i solskenet; köpte lotter, åt mat och glass och gynnade lokala näringsidkare och föreningar, som förstås var alerta dagar som dessa.