31 maj 2016 13:56

31 maj 2016 13:56

Kör kom med klokskaper

MARIESTAD: Tänkvärda texter – mest om stort

En liten föreställning om stora saker.
Ungefär så kan Stjärnkörens framträdande på måndagskvällen sammanfattas.

Det handlade om barns rättigheter, fred, rättvisa, vänskap och miljön när musikskolans yngsta kör, Stjärnkören, firade terminsavslutning på Mariestads teater. Så trots att föreställningen hette ”Tankar om stort och smått”, var det nog ändå mest frågor av det större och viktigare slaget som behandlades från scenen.

Hot om strumpstöld

Körens medlemmar, som alla går i ettan, tvåan eller trean, levererade budskap som ”vi är ett folk – låt oss leva för varann”, ”det finns mänskor som är små och som ingen tänker på” eller för den delen rena rama hot mot vuxenvärlden som huggit ned skogen: ”Vi tar era strumpor tills ni skärper er”.

Danser och rörelser förstärkte sångernas handling.

Dikter av tvåor

Men föreställningen bestod inte enbart av de tio musikaliska framträdandena utan även av dikter, skrivna av elever i årskurs två på Lockerudsskolan. Körens ledare, sångpedagog Katarina Selander, har hälsat på i skolan och gjort ljudupptagningar, så publiken fick höra eleverna läsa sina egna poem.

Precis som sångtexterna speglade dessa barns tankar om att vara en bra vän, att säga förlåt, att dela med sig och att vara rädd om naturen. Kören lät dikterna få orden all uppmärksamhet mellan sångerna genom att vända ryggen till publiken.

I blickfånget

Stjärnkören har framträtt vid ett par tillfällen tidigare under läsåret, men då som en del i större program med bara två eller tre låtar. Den här gången var strålkastarljuset riktat enbart mot dem och de tycktes trivas bra i det – med blickarna på sig från stolta nära och kära som fyllt salongen.

Det handlade om barns rättigheter, fred, rättvisa, vänskap och miljön när musikskolans yngsta kör, Stjärnkören, firade terminsavslutning på Mariestads teater. Så trots att föreställningen hette ”Tankar om stort och smått”, var det nog ändå mest frågor av det större och viktigare slaget som behandlades från scenen.

Hot om strumpstöld

Körens medlemmar, som alla går i ettan, tvåan eller trean, levererade budskap som ”vi är ett folk – låt oss leva för varann”, ”det finns mänskor som är små och som ingen tänker på” eller för den delen rena rama hot mot vuxenvärlden som huggit ned skogen: ”Vi tar era strumpor tills ni skärper er”.

Danser och rörelser förstärkte sångernas handling.

Dikter av tvåor

Men föreställningen bestod inte enbart av de tio musikaliska framträdandena utan även av dikter, skrivna av elever i årskurs två på Lockerudsskolan. Körens ledare, sångpedagog Katarina Selander, har hälsat på i skolan och gjort ljudupptagningar, så publiken fick höra eleverna läsa sina egna poem.

Precis som sångtexterna speglade dessa barns tankar om att vara en bra vän, att säga förlåt, att dela med sig och att vara rädd om naturen. Kören lät dikterna få orden all uppmärksamhet mellan sångerna genom att vända ryggen till publiken.

I blickfånget

Stjärnkören har framträtt vid ett par tillfällen tidigare under läsåret, men då som en del i större program med bara två eller tre låtar. Den här gången var strålkastarljuset riktat enbart mot dem och de tycktes trivas bra i det – med blickarna på sig från stolta nära och kära som fyllt salongen.