25 maj 2016 15:44

25 maj 2016 15:44

Tandläkare missade cysta

IVO

En patient i norra Skaraborg hade problem med smärta och bölder vid kindtänderna. Hon fick äta penicillin utan resultat och blev remitterad till tandläkare, men det hittades inget fel.

Vid ett återbesök upptäcktes, efter en röntgenundersökning, en visdomstand samt en cysta i bihålan. Enligt käkkirurgen vid Skaraborgs sjukhus i Skövde hade de legat där i cirka fem år och missats trots regelbundna undersökningar. Patienten fick sedan genomgå en stor operation.

Ärendet anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som ger två tandläkare vid kliniken kritik för brister i röntgendiagnostiken. Folktandvården får kritik för brister i rutiner för inhämtning och dokumentation av information från röntgenundersökningar.

Vid ett återbesök upptäcktes, efter en röntgenundersökning, en visdomstand samt en cysta i bihålan. Enligt käkkirurgen vid Skaraborgs sjukhus i Skövde hade de legat där i cirka fem år och missats trots regelbundna undersökningar. Patienten fick sedan genomgå en stor operation.

Ärendet anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som ger två tandläkare vid kliniken kritik för brister i röntgendiagnostiken. Folktandvården får kritik för brister i rutiner för inhämtning och dokumentation av information från röntgenundersökningar.