25 maj 2016 16:01

25 maj 2016 16:01

Alla fick prova på att släcka

MARIESTAD: Säkerhetsfemman

Årets Säkerhetsfemman på Karlsholme blev återigen en succé bland femteklassarna. De fick ta in ny information om säkerhet och samtidigt visa upp vad de redan kan sedan innan. En välbehövlig paus från den ordinarie undervisningen i skolan.
– Jag tycker absolut att de är med i matchen. Många har besökt oss på öppet hus och varit med om saker tidigare. Man märker att de tar med sig det vi lär ut, säger brandmannen Sören Blom.

Säkerhetsfemman är en temadag om säkerhetsfrågor som alla femteklassare i Mariestad bjuds in till.

– De är i precis rätt ålder. De är vetgiriga och delar gärna med sig av saker de själva upplevt, säger skolsköterskan Tinta Gustavsson.

Spännande uppgifter

– Vi får öva oss på vad vi ska göra om det börjar brinna och hur man släcker en brand med brandsläckare, säger Arvid Haglund efter att han testat hur det känns att släcka en liten brand med brandsläckare. Han säger att det bara var roligt och inte ett dugg otäckt.

Om olyckan är framme

Barnen är indelade i olika grupper och roterar enligt ett schema. Förutom brandsläckaruppgiften får de även testa på att bekämpa elden på en brinnande docka med en filt, prata om första hjälpen samt lag och rätt.

– Det är jättekul och viktigt att lära sig om säkerhet om något skulle hända på riktigt. Nu har vi fått reda på att det är viktigt att ha brandsläckare och brandfilt hemma, säger Linus Hermansson och hans kompis Leo Augustin Gustavsson instämmer. Båda killarna vet att det finns brandsläckare hemma och även vart.

– Jag har varit med om brandlarm och brandövningar, det har vi varje termin, säger Linus.

– Och jag har sett att det brunnit i ett hus i stan en gång, fyller Leo i.

Säkerhetsfemman är en temadag om säkerhetsfrågor som alla femteklassare i Mariestad bjuds in till.

– De är i precis rätt ålder. De är vetgiriga och delar gärna med sig av saker de själva upplevt, säger skolsköterskan Tinta Gustavsson.

Spännande uppgifter

– Vi får öva oss på vad vi ska göra om det börjar brinna och hur man släcker en brand med brandsläckare, säger Arvid Haglund efter att han testat hur det känns att släcka en liten brand med brandsläckare. Han säger att det bara var roligt och inte ett dugg otäckt.

Om olyckan är framme

Barnen är indelade i olika grupper och roterar enligt ett schema. Förutom brandsläckaruppgiften får de även testa på att bekämpa elden på en brinnande docka med en filt, prata om första hjälpen samt lag och rätt.

– Det är jättekul och viktigt att lära sig om säkerhet om något skulle hända på riktigt. Nu har vi fått reda på att det är viktigt att ha brandsläckare och brandfilt hemma, säger Linus Hermansson och hans kompis Leo Augustin Gustavsson instämmer. Båda killarna vet att det finns brandsläckare hemma och även vart.

– Jag har varit med om brandlarm och brandövningar, det har vi varje termin, säger Linus.

– Och jag har sett att det brunnit i ett hus i stan en gång, fyller Leo i.

  • Madeleine Bäckman