24 maj 2016 12:33

24 maj 2016 16:58

Räddade gyttjebadande kviga

BENGTSTORP: Ofrivilligt dopp i gödselbrunn

(UPPDATERAD) Pådrag. Kvigan Linda dansade ut på grönbete – och dök rakt ner i gödselbrunnen.
Tur då att Anders och Joel kom till undsättning.

Stor dramatik utspelade sig på gården Amundstorp utanför Bengstorp på tisdagen. När bonden Henrik Svalmark släppte ut djuren i hagen hade kvigan med öronbricka 711 ordentligt med spring i benen. Med några rejäla skutt hoppade hon över två staket – och landade i den stora gödselbrunnen.

– Hon gjorde ett svanhopp rakt ut i brunnen. För ett par veckor sedan var den full; som tur var hade jag hunnit tömma den till hälften, annars hade det antagligen varit kört, säger Henrik.

När räddningstjänsten anlände till gården stod den stackars kvigan med magen i gyttjan. För att rädda henne fanns inget annat att göra än att hoppa i. Till det otacksamma – och inte helt riskfria – räddningsuppdraget att kliva ner i bassängen utsågs brandmännen Joel Peterson och Anders Pettersson.

– Under mina 34 år som brandman är det första gången jag ”badar” i en gödselbrunn, konstaterar Anders samtidigt som han drog på sig en tätslutande overall.

Med god assistans av kollegorna hoppade hjälteduon ner i spat. Efter närmare en timmes tålmodigt vadande fram och tillbaka i brunnen, lugnade kvigan ner sig så att Joel till sist kunde få på grimman. Med ett par brandslangar runt magen kunde slutligen Linda lyftas upp på torra land.

– När vi väl fick henne dit vi ville blev hon lugn och det blev ju ett bra lyft till slut, säger Anders och Joel om den lyckade insatsen.

Linda verkade ta uppståndelsen med ro och viftade glatt med svansen då hon, tillsammans med sina räddande änglar, fick en välbehövlig dusch på gårdsplanen.

Stor dramatik utspelade sig på gården Amundstorp utanför Bengstorp på tisdagen. När bonden Henrik Svalmark släppte ut djuren i hagen hade kvigan med öronbricka 711 ordentligt med spring i benen. Med några rejäla skutt hoppade hon över två staket – och landade i den stora gödselbrunnen.

– Hon gjorde ett svanhopp rakt ut i brunnen. För ett par veckor sedan var den full; som tur var hade jag hunnit tömma den till hälften, annars hade det antagligen varit kört, säger Henrik.

När räddningstjänsten anlände till gården stod den stackars kvigan med magen i gyttjan. För att rädda henne fanns inget annat att göra än att hoppa i. Till det otacksamma – och inte helt riskfria – räddningsuppdraget att kliva ner i bassängen utsågs brandmännen Joel Peterson och Anders Pettersson.

– Under mina 34 år som brandman är det första gången jag ”badar” i en gödselbrunn, konstaterar Anders samtidigt som han drog på sig en tätslutande overall.

Med god assistans av kollegorna hoppade hjälteduon ner i spat. Efter närmare en timmes tålmodigt vadande fram och tillbaka i brunnen, lugnade kvigan ner sig så att Joel till sist kunde få på grimman. Med ett par brandslangar runt magen kunde slutligen Linda lyftas upp på torra land.

– När vi väl fick henne dit vi ville blev hon lugn och det blev ju ett bra lyft till slut, säger Anders och Joel om den lyckade insatsen.

Linda verkade ta uppståndelsen med ro och viftade glatt med svansen då hon, tillsammans med sina räddande änglar, fick en välbehövlig dusch på gårdsplanen.