19 maj 2016 16:28

19 maj 2016 16:28

Femmor lärde lokal historia

MARIESTAD: Bautastenen på Trilleholm krossades i stormen

Lokal historia är spännande och Åke Möller är en mästare på att berätta den.
När femteklassare från Leksbergs skola hade lektion i det fria fick de se vargropen, en krossad bautasten och krypa in i mörka källarvalv.

Varje år bjuder Ullervad-Leksbergs hembygdsförening in femteklassare från Leksberg och Ullervad, och delar med sig kunskaperna om hembygden. På torsdagsmorgonen trampade 14 pigga elever iväg från Leksberg, för ett första stopp vid varggropen i Nykvarn.

– Men, en sån här grop ramlade ju kommandoran i ”Emil i Lönneberga” ner i!

Om någon kommandora trillat ner i just denna förtäljer inte historien; däremot kunde Åke berätta att det förr i tiden fanns mycket varg i trakten och därför grävdes fångsgropar.

– 1827 tog vargarna i genomsnitt tio boskapsdjur om dagen. Mellan åren 1827–29 dödades 327 vargar i Skaraborg. För en fullvuxen varg fick man 27 riksdaler, förutsatt att man lämnade in två öron till domstolen.

Ur en dagbok, som tillhört hans morfars farfar, läste Åke om vargjakten i Kinneskogen 1838.

– ”Fura vargar sköts, en ut”. Om ni stavat så i dag hade ni fått gå om femman, konstaterade Åke leende.

På Trilleholm blev det ett exklusivt besök i den välvda källargrunden, som enligt traditionen härrör från 1100-talet. Från källaren kryssade sig eleverna fram mellan koblajjor upp till Kungsbacken på Trilleholm, och den tusen år gamla bautastenen. Så värst bauta är dock inte stenen försommaren 2016. När stormen Helga kom på besök i vintras drog hon med sig en stor alm som föll – rakt över bautastenen.

– Det är en del pyssel att limma ihop den, men jag hoppas och tror att det ska gå, säger Åke Möller om stenen som är klassad som ”annat kulturminne”.

Eleverna antecknade och fotade allt som Åke och Maj-Britt Lundstedt berättade. All nyvunnen kunskap om vargropen, Trilleholm och kyrkplatsen i Karleby ska de nu sammanställa till en utställning som visas på Persgården i Karleby till midsommar.

Varje år bjuder Ullervad-Leksbergs hembygdsförening in femteklassare från Leksberg och Ullervad, och delar med sig kunskaperna om hembygden. På torsdagsmorgonen trampade 14 pigga elever iväg från Leksberg, för ett första stopp vid varggropen i Nykvarn.

– Men, en sån här grop ramlade ju kommandoran i ”Emil i Lönneberga” ner i!

Om någon kommandora trillat ner i just denna förtäljer inte historien; däremot kunde Åke berätta att det förr i tiden fanns mycket varg i trakten och därför grävdes fångsgropar.

– 1827 tog vargarna i genomsnitt tio boskapsdjur om dagen. Mellan åren 1827–29 dödades 327 vargar i Skaraborg. För en fullvuxen varg fick man 27 riksdaler, förutsatt att man lämnade in två öron till domstolen.

Ur en dagbok, som tillhört hans morfars farfar, läste Åke om vargjakten i Kinneskogen 1838.

– ”Fura vargar sköts, en ut”. Om ni stavat så i dag hade ni fått gå om femman, konstaterade Åke leende.

På Trilleholm blev det ett exklusivt besök i den välvda källargrunden, som enligt traditionen härrör från 1100-talet. Från källaren kryssade sig eleverna fram mellan koblajjor upp till Kungsbacken på Trilleholm, och den tusen år gamla bautastenen. Så värst bauta är dock inte stenen försommaren 2016. När stormen Helga kom på besök i vintras drog hon med sig en stor alm som föll – rakt över bautastenen.

– Det är en del pyssel att limma ihop den, men jag hoppas och tror att det ska gå, säger Åke Möller om stenen som är klassad som ”annat kulturminne”.

Eleverna antecknade och fotade allt som Åke och Maj-Britt Lundstedt berättade. All nyvunnen kunskap om vargropen, Trilleholm och kyrkplatsen i Karleby ska de nu sammanställa till en utställning som visas på Persgården i Karleby till midsommar.