19 maj 2016 06:00

19 maj 2016 06:00

Duo delar på inspirationspris

MARIESTAD: Reste sig ur missbruk – nu är de positiva krafter i samhället

De kämpade med missbruk och identitet. Yvonne Thunborg och Peter Lundh valde att ta ställning. Nu har de utsetts till årets inspiratörer i Mariestad.

Kommunens inspirationspris har delats ut sedan 2008. I fjol hittade man dock ingen lämplig kandidat, så kanske var det passande att det blev två pristagare i år i stället. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade nämligen på onsdagen att Yvonne Thunborg och Peter Lundh får dela på priset för sina insatser.

Yvonne Thunborg är en av förgrundsfigurerna i nätverket Tillsammans Mariestad - mot rasism.

Peter Lundh har byggt upp organisationen Kris i Mariestad – Kriminellas revansch i samhället.

Chockad

När MT når Yvonne Thunborg har hon först svårt att hitta orden.

– Jag blir faktiskt chockad, nästan gråtfärdig. Kanske får jag priset för att jag är mycket i fokus och inte är rädd för att prata. Självklart känns det jättebra att bli uppmärksammad på detta sätt.

I kommunens motivering går bland annat att läsa följande: ”Yvonne Thunborg är en positiv kraft i Mariestad som inspirerar andra genom sitt engagemang i lokala nätverket Tillsammans för Mariestad”.

Med prissumman på 2 500 kronor planerar Yvonne att ordna något roligt i Tillsammans Mariestads tecken. Under sommaren samlas medlemmarna på Karlsholme och även Bäcken, i stället för i ABF:s lokaler.

– Vi har blivit trångbodda. Nu är det mellan 85 och 100 personer på varje kafé. Det är ju egentligen inte jag som är en positiv kraft, det finns massor med personer i Mariestad som gör väldigt bra saker i det tysta.

– Jag blir glad av att se hur många positiva ringar på vattnet som Tillsammansprojektet ger. När man väl har tagit ställning finns ingen återvändo, i alla fall inte för mig. Och det är att fortsätta kämpa för alla människors lika värde.

Peter Lundh är en annan stark personlighet. I en MT-intervju i fjol berättade Peter hur han för första gången såg världen i färg när han klev av bussen i Mariestad 2005. Beroendecentrum blev räddningen. I dag hjälper han andra som vill komma ur missbruk och kriminalitet.

Stark motivering

Peter Lundh får inspirationspriset med följande goda gärningar: ”En person som har gjort skillnad för personer längst ut i samhället och framgångsrikt jobbat för att de ska få en meningsfull sysselsättning”.

Kommunens inspirationspris har delats ut sedan 2008. I fjol hittade man dock ingen lämplig kandidat, så kanske var det passande att det blev två pristagare i år i stället. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade nämligen på onsdagen att Yvonne Thunborg och Peter Lundh får dela på priset för sina insatser.

Yvonne Thunborg är en av förgrundsfigurerna i nätverket Tillsammans Mariestad - mot rasism.

Peter Lundh har byggt upp organisationen Kris i Mariestad – Kriminellas revansch i samhället.

Chockad

När MT når Yvonne Thunborg har hon först svårt att hitta orden.

– Jag blir faktiskt chockad, nästan gråtfärdig. Kanske får jag priset för att jag är mycket i fokus och inte är rädd för att prata. Självklart känns det jättebra att bli uppmärksammad på detta sätt.

I kommunens motivering går bland annat att läsa följande: ”Yvonne Thunborg är en positiv kraft i Mariestad som inspirerar andra genom sitt engagemang i lokala nätverket Tillsammans för Mariestad”.

Med prissumman på 2 500 kronor planerar Yvonne att ordna något roligt i Tillsammans Mariestads tecken. Under sommaren samlas medlemmarna på Karlsholme och även Bäcken, i stället för i ABF:s lokaler.

– Vi har blivit trångbodda. Nu är det mellan 85 och 100 personer på varje kafé. Det är ju egentligen inte jag som är en positiv kraft, det finns massor med personer i Mariestad som gör väldigt bra saker i det tysta.

– Jag blir glad av att se hur många positiva ringar på vattnet som Tillsammansprojektet ger. När man väl har tagit ställning finns ingen återvändo, i alla fall inte för mig. Och det är att fortsätta kämpa för alla människors lika värde.

Peter Lundh är en annan stark personlighet. I en MT-intervju i fjol berättade Peter hur han för första gången såg världen i färg när han klev av bussen i Mariestad 2005. Beroendecentrum blev räddningen. I dag hjälper han andra som vill komma ur missbruk och kriminalitet.

Stark motivering

Peter Lundh får inspirationspriset med följande goda gärningar: ”En person som har gjort skillnad för personer längst ut i samhället och framgångsrikt jobbat för att de ska få en meningsfull sysselsättning”.