18 maj 2016 09:57

18 maj 2016 09:58

Fem vårdas på sjukhus efter utsläpp

MARIESTAD: Arbetsplatsolycka på Dafgårds

Fem personer vårdas på sjukhus efter ammoniakutsläppet på Dafgårds i Källby.

Två av dem för allvarliga frätskador.

Larmet om ammoniakutsläppet i ventilationssystemet på Dafgårds anläggning i Källby kom vid halv sju-tiden på tisdagskvällen. Olyckan inträffade i samband med ett underhållsarbete av i fabrikens nya kylcentral då en ventil brast och ungefär 150 kilo ammoniak läckte över mellan två tankar.

Elva anställda fördes till sjukhus. För två personer, som fick ammoniak direkt på kroppen, bedöms skadeläget som allvarligt. Ytterligare nio person drabbades av sveda i ögon och andningsbesvär, men kunde få hjälp på plats.

I ett pressmeddelande på Skaraborgs sjukhus hemsida under tisdagskvällen meddelades att fyra patienter låg kvar för vård på sjukhuset i Lidköping. I Skövde låg en patient kvar för observation.

Produktionen i de berörda delarna av fabriken kommer att återupptas under onsdagen.

– Jag har inga detaljer om exakt var den här ventilen sitter eller varför den har läckt. Det är något vi får utreda, säger Ola Larsson, pressansvarig på Dafgårds till TT.

– Det viktiga just nu är att vi tar hand om de i vår personal som behöver stöd, hjälp och vård. Vi har även vår personalavdelning på plats för att ta hand om övrig personal om de behöver prata med någon.

Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka.

Larmet om ammoniakutsläppet i ventilationssystemet på Dafgårds anläggning i Källby kom vid halv sju-tiden på tisdagskvällen. Olyckan inträffade i samband med ett underhållsarbete av i fabrikens nya kylcentral då en ventil brast och ungefär 150 kilo ammoniak läckte över mellan två tankar.

Elva anställda fördes till sjukhus. För två personer, som fick ammoniak direkt på kroppen, bedöms skadeläget som allvarligt. Ytterligare nio person drabbades av sveda i ögon och andningsbesvär, men kunde få hjälp på plats.

I ett pressmeddelande på Skaraborgs sjukhus hemsida under tisdagskvällen meddelades att fyra patienter låg kvar för vård på sjukhuset i Lidköping. I Skövde låg en patient kvar för observation.

Produktionen i de berörda delarna av fabriken kommer att återupptas under onsdagen.

– Jag har inga detaljer om exakt var den här ventilen sitter eller varför den har läckt. Det är något vi får utreda, säger Ola Larsson, pressansvarig på Dafgårds till TT.

– Det viktiga just nu är att vi tar hand om de i vår personal som behöver stöd, hjälp och vård. Vi har även vår personalavdelning på plats för att ta hand om övrig personal om de behöver prata med någon.

Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka.