17 maj 2016 06:00

17 maj 2016 06:00

Victoria Verseau får stipendium

STOCKHOLM: Maristadsdotter får 50 000 kronor ur Anders Sandrews stiftelse

Victoria Verseau, konstnär och filmskapare från Mariestad tilldelades nyligen ett stipendium på 50 000 kronor ur Anders Sandrews stiftelse.
– Det känns så klart jätteroligt att uppmärksammas för sitt arbete, säger hon.

Varför tror du att du fick stipendiet?

– Det är ett stödstipendium vid konstnärliga utbildningar så jag tror att jag fått det för att jag läser på Kungliga konsthögskolan. Nyligen fick jag stöd från Svenska filminstitutet för att göra en kortfilm. De kanske har sett att det börjar hända saker med min karriär.

Vad handlar kortfilmen om?

– Den heter Exercise one och handlar om en ung transpersons ensamhet och längtan till kärlek och närhet.

Vad ska du använda pengarna till?

– Just nu håller jag på med min slututställning här på Kungliga konsthögskolan, så jag kommer använda pengarna till den.

Hur funkar det att vara både filmskapare och konstnär?

– De olika rollerna påverkar varandra, som filmskapare jobbar jag ju mot produktionsbolag och det är lite stramare tyglar, men jag har stor nytta av mitt konstnärskap i mitt filmskapande.

Vilka ämnen vill du beröra med din konst?

– Jag behandlar ämnen som identitetsblivande, kroppen och psykisk sjukdom, jag har alltid tyckt det varit intressant hur identiteter skapas och med tanke på hur många som mår psykiskt dåligt så vill jag gräva djupare i det området.

Vilka tekniker använder du dig av?

– Jag jobbar med film, foto, installationer och skulpturer, så det är lite blandat.

Vad händer härnäst?

– Jag hoppas få stöd till en långfilm som jag håller på att jobba med, det är lite hemligt än men den ska i så fall utspela sig i Thailand, Frankrike och Sverige. I höst ska jag även hålla en utställning i Stockholm.

Varför tror du att du fick stipendiet?

– Det är ett stödstipendium vid konstnärliga utbildningar så jag tror att jag fått det för att jag läser på Kungliga konsthögskolan. Nyligen fick jag stöd från Svenska filminstitutet för att göra en kortfilm. De kanske har sett att det börjar hända saker med min karriär.

Vad handlar kortfilmen om?

– Den heter Exercise one och handlar om en ung transpersons ensamhet och längtan till kärlek och närhet.

Vad ska du använda pengarna till?

– Just nu håller jag på med min slututställning här på Kungliga konsthögskolan, så jag kommer använda pengarna till den.

Hur funkar det att vara både filmskapare och konstnär?

– De olika rollerna påverkar varandra, som filmskapare jobbar jag ju mot produktionsbolag och det är lite stramare tyglar, men jag har stor nytta av mitt konstnärskap i mitt filmskapande.

Vilka ämnen vill du beröra med din konst?

– Jag behandlar ämnen som identitetsblivande, kroppen och psykisk sjukdom, jag har alltid tyckt det varit intressant hur identiteter skapas och med tanke på hur många som mår psykiskt dåligt så vill jag gräva djupare i det området.

Vilka tekniker använder du dig av?

– Jag jobbar med film, foto, installationer och skulpturer, så det är lite blandat.

Vad händer härnäst?

– Jag hoppas få stöd till en långfilm som jag håller på att jobba med, det är lite hemligt än men den ska i så fall utspela sig i Thailand, Frankrike och Sverige. I höst ska jag även hålla en utställning i Stockholm.

  • Anna Leijon